Forum AI New Zealand menawarkan panduan untuk membina kepercayaan orang ramai terhadap AI

Forum AI New Zealand yang mewakili organisasi dari seluruh ekosistem kecerdasan buatan New Zealand telah menerbitkan satu set prinsip yang direka untuk membantu membina kepercayaan orang ramai dalam pembangunan dan penggunaan kecerdasan buatan (AI) di New Zealand.

Penggunaan AI telah menjadi topik pertikaian di New Zealand sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Pada April 2018, Universiti Otago menyeru agar penggunaan analitik AI oleh kerajaan dikawal. Kemudian, pada Mei 2019, Yayasan Undang-undang New Zealand memberi amaran terhadap pengguna tidak terkawal algoritma kecerdasan buatan oleh kerajaan. Sebagai tindak balas, pada November 2019, Kerajaan mengumumkan akan meneliti peraturan AI dengan Forum Ekonomi Dunia.

Pengarah eksekutif AI Forum Emma Naji berkata prinsip itu menyediakan panduan peringkat tinggi menyeluruh untuk sesiapa sahaja yang terlibat dalam mereka bentuk atau membangunkan AI untuk membuatkan mereka berfikir tentang cara untuk bekerja ke arah pembangunan beretika AI.

“Kami mahu meningkatkan kesedaran bahawa isu etika dan undang-undang perlu dikenal pasti dan ditangani seawal mungkin,” katanya. “AI tidak wujud dalam kekosongan undang-undang. Undang-undang dan peraturan sedia ada seperti privasi, hak asasi manusia dan liabiliti semuanya terpakai, tetapi orang ramai cenderung melupakannya dalam menghadapi AI. Tujuan asas penerbitan prinsip ini ialah rujukan yang ringkas dan berguna perkara yang boleh membantu meletakkan beberapa asas dalam membina dan memaklumkan amalan yang baik.”

The AI yang boleh dipercayai dalam Prinsip AI Aotearoa dokumen (Aotearoa ialah nama asli M膩ori untuk New Zealand) menetapkan lima prinsip yang meliputi:

    Penulis mengatakan bahawa mereka telah menggunakan tema biasa yang muncul daripada badan prinsip etika AI yang semakin berkembang. “Kami percaya pihak berkepentingan AI yang mereka bentuk, membangun dan menggunakan sistem AI menurut prinsip ini akan lebih mampu mengurus banyak risiko yang dikenal pasti dan akibat AI yang tidak diingini. Akibatnya, orang ramai akan lebih cenderung untuk mempercayai AI, akhirnya meningkatkan keupayaan semua warga New Zealand untuk menikmati faedah AI.”

    Inisiatif New Zealand ini berikutan pelancaran Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) global, pada 27 Februari Balai Cerap Dasar AI OECD yang direka untuk “membantu negara membolehkan, memupuk dan memantau pembangunan bertanggungjawab kecerdasan buatan (AI) yang boleh dipercayai. ) sistem untuk kepentingan masyarakat.”

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *