FIX: Ralat OS X Lion “Cakera ini tidak boleh digunakan untuk memulakan komputer anda”

3232Ahad, 28 Nov 2021 13:58:39 PSThttps://wordpress.org/?v=5.8.2

Mac OS X 10.7 aka “Lion” boleh dikatakan sistem pengendalian paling maju yang pernah dibina dan sejak dikeluarkan, orang ramai telah memuat turunnya dari Mac App Storelike gila. Malangnya, sesetengah orang menghadapi masalah memasang Lion pada komputer Mac mereka yang serasi dan ditunjukkan dengan ralat“Cakera ini tidak boleh digunakan untuk memulakan komputer anda”. Isu ini telah ditangani oleh sokongan rasmi Apple dan penyelesaian pantas telah pun diterbitkan.

** Jika boleh, sandarkan dan format semula cakera sasaran sebelum memasang. Jika tidak, cuba langkah berikut untuk mengubah saiz partition yang anda ingin pasangkan OS X Lion:

Langkah 1:

Mulakan semula Mac anda daripada cakera permulaan biasa anda.

Langkah 2:

Buka Utiliti Cakera, terletak di /Applications/Utilities/ .

Langkah 3:

Pilih cakera di mana volum yang anda ingin tingkatkan berada. Ini biasanya bermula dengan nombor yang mewakili jumlah saiz cakera.

Langkah 4:

Klik tab Partition. Kemudian seret sudut ubah saiz partition pemasangan anda yang dimaksudkan untuk menjadikan saiz lebih kecil.

Langkah 5:

Bahagian biru mewakili ruang data terpakai. Partition hanya perlu kira-kira 128MB lebih kecil daripada sebelum mengubah saiz. Jangan jadikan ia sekecil atau lebih kecil daripada bahagian biru.

Langkah 6:

Klik Guna.

Langkah 7:

Apabila saiz semula partition selesai, keluar dari Disk Utility dan pasang OS X Lion.

Langkah 8:

Selepas pemasangan OS X Lion selesai, anda boleh menggunakan Utiliti Cakera untuk mengubah saiz partition kembali kepada saiz asalnya dengan menyeret sudut ubah saiz untuk menjadikan partition sebesar sebelumnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *