Firma aeroangkasa AS komited terhadap pelepasan sifar bersih menjelang 2050: Sumber, Berita Amerika Syarikat & Berita Teratas

WASHINGTON (REUTERS) – Pengeluar aeroangkasa AS bersedia untuk mengukuhkan sasaran iklim dengan berjanji untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050, mengulangi komitmen yang akan dibincangkan oleh syarikat penerbangan global pada hari Isnin (4 Okt), menurut sumber industri dan dokumen yang dilihat oleh Reuters.

Persatuan Industri Aeroangkasa Amerika Syarikat (AIA) akan komited pada hari Isnin untuk bekerjasama dengan syarikat penerbangan dan kerajaan untuk mencapai sasaran, menyertai konsensus industri penerbangan yang semakin meningkat yang turut merangkumi lapangan terbang, menurut sumber. AIA tidak segera tersedia untuk mendapatkan ulasan.

Syarikat penerbangan global dijangka mengundi cadangan yang sama pada mesyuarat tahunan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa di Boston pada hari Isnin.

Lobi industri penerbangan yang lebih luas, Kumpulan Tindakan Pengangkutan Udara (Atag), juga dijangka akan mendaftar lewat minggu ini.

Sasaran tersebut menggantikan matlamat sebelumnya iaitu mengurangkan separuh pelepasan bersih menjelang 2050 daripada paras 2005, yang bertujuan untuk mencerminkan perjanjian iklim Paris untuk mengehadkan peningkatan suhu global abad ini kepada 2 darjah C melebihi paras pra-industri.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tahun ini berkata kini terdapat 40 peratus peluang bahawa suhu global akan mencecah 1.5 darjah C untuk sementara waktu di atas paras pra-perindustrian dalam tempoh lima tahun akan datang.

Kumpulan alam sekitar berkata sasaran bersih-sifar 2050 yang muncul tidak cukup jauh dan mesti dikuatkuasakan oleh tindakan kerajaan. Penerbangan menyumbang kira-kira 3 peratus daripada pelepasan global.

“Penerbangan tidak akan mencapai sifar bersih menjelang 2050 melainkan ia menerima undang-undang iklim yang mengikat yang ditetapkan di peringkat kebangsaan,” kata Encik Andrew Murphy, pengarah penerbangan di kumpulan kempen Pengangkutan & Alam Sekitar yang berpangkalan di Brussels.

Komitmen itu termasuk pengeluar penerbangan komersial seperti pembuat pesawat Boeing dan pembekal Honeywell International dan Spirit AeroSystems.

Pengeluar pesawat Eropah Airbus telah pun berkata ia akan menyokong sasaran 2050. Boeing merujuk soalan mengenai matlamat kepada AIA dan Atag.

Untuk membantu mencapai sasaran baharu itu, pengeluar telah berjanji untuk mengembangkan pelaburan mereka dalam teknologi generasi baharu untuk pesawat yang lebih cekap, seperti enjin jet hibrid yang dijangka memasuki perkhidmatan dalam dekad akan datang, kata sumber itu.

Syarikat penerbangan, lapangan terbang dan pengeluar aeroangkasa mendesak sokongan kerajaan untuk meningkatkan pengeluaran bahan api penerbangan mampan yang diperlukan untuk mencapai sasaran.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *