Faktor bentuk Surface Duo menjadi lebih baik dengan sarung folio baharu

Dalam binaan pengeluaran, Microsoft sedang menguji A/B ‘ciri’ baharu yang direka untuk mengomel pengguna dengan pengesyoran Microsoft Edge tanpa tetingkap skrin penuh dalam skrin OOBE.

Omelan akan muncul apabila pengguna menyediakan PC mereka, log masuk ke sistem mereka selepas menggunakan kemas kini atau apabila mereka mengklik pada sepanduk iklan baharu dalam Tetapan.

Dengan Kemas Kini Windows 10 Oktober 2020, Microsoft akhirnya telah meninggalkan penyemak imbas Edge legasi yang dilancarkan bersama Windows 10 pada 2015. Microsoft Edge telah dikemas kini kepada kod yang sama yang menyemarakkan Google Chrome dan Microsoft sekali lagi menyokong sepanduk cadangan untuk Edge berasaskan Chromium dalam OS.

Microsoft cuba meyakinkan pengguna pelayar saingan yang melawati Tetapan Windows tentang faedah mencuba Chromium Edge. Dalam apl Tetapan, terdapat sepanduk baharu yang nampaknya akan dilancarkan kepada bukan Orang Dalam.

Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di atas, iklan muncul di bahagian atas tetingkap apl Tetapan, betul-betul di atas pilihan tetapan. Sepanduk menyatakan bahawa anda boleh “mendapat lebih banyak daripada Windows” dan ia secara mengejutkan melancarkan skrin OOBE (pengalaman luar kotak).

Iklan/syor yang kami lihat menyatakan: “Dengan beberapa pilihan pantas, anda akan berada dalam perjalanan untuk menikmati pengalaman penuh Microsoft”. Butang “Jom” membuka skrin OOBE tanpa tetingkap skrin penuh.

Dalam skrin OOBE, terdapat halaman baharu bertajuk “Gunakan tetapan penyemak imbas yang disyorkan” yang menasihati pengguna untuk memulihkan Microsoft Edge dan menyemat penyemak imbas pada desktop dan bar tugas.

Mengklik “Gunakan tetapan penyemak imbas yang disyorkan Microsoft” akan menetapkan Edge sebagai penyemak imbas lalai anda dan sematkannya pada bar tugas/desktop.

Iklan ini muncul hanya apabila peranti kami ditetapkan untuk menggunakan Google Chrome dan Firefox sebagai penyemak imbas web lalai.

Pengguna boleh menutup iklan dengan mudah dengan mengklik pilihan kedua “Jangan kemas kini tetapan penyemak imbas anda”. Jika anda cuba melangkau persediaan, pop timbul akan muncul semula pada masa hadapan.

Malangnya, anda tidak boleh melumpuhkan pengesyoran ini secara kekal dalam Windows 10.

Perlu diingat bahawa saingan Microsoft Google juga agresif Chrome kepada pengguna yang mengakses Carian Google, Gmail, Google Drive, Kedai Chrome dan perkhidmatan lain melalui Microsoft Edge.

Surface Duo sedang menuju ke kedai pada 10 September dan pekerja Microsoft telah menggoda imej telefon dwi skrin itu di Twitter dan Instagram. Tidak seperti telefon boleh lipat daripada Samsung atau Huawei, Duo tidak mempunyai paparan boleh lipat, tetapi ia datang dengan badan yang nipis.

Anda akan kagum dengan faktor bentuk langsing Surface Duo yang mengukur kenipisan 0.18 inci dan perkakasan berubah menjadi paparan 8.1 inci apabila dibuka.

Surface Duo menampilkan dua paparan AMOLED 5.6 inci berasingan yang disambungkan melalui engsel 360 darjah. Tidak seperti Galaxy Fold generasi pertama dan kedua atau Huawei Mate X, Surface Duo hanya setebal 4.8mm apabila dibuka atau dibuka rata.

Malah, Surface Duo juga boleh dilipat paling nipis di dunia pada ketebalan 0.18 inci, yang sememangnya luar biasa. Microsoft telah membangunkan engsel 360 darjah yang lebih kecil, susun atur bateri terbahagi dan 56 wayar ultra nipis yang hanya tebal 0.021mm.

Ini lebih nipis daripada rambut dan tidak seperti rambut anda, wayar nipis di dalam telefon dwi skrin membawa kuasa, mengawal isyarat dan menggabungkan kedua-dua skrin. Dalam foto yang dibenamkan di bawah, Microsoft telah memberikan kami pandangan yang lebih baik pada reka bentuk nipis telefon Android pertamanya.

Dalam foto animasi di atas, Surface Duo berubah menjadi peranti mudah alih 5.6 inci daripada faktor bentuk tablet. Telefon ini diperbuat daripada Gorilla Glass dan casisnya juga kalis cap jari.

Seperti yang kami nyatakan di atas, Surface Duo dilengkapi dengan wayar nipis seperti rambut dan Microsoft juga terpaksa membelah papan induk. Di samping itu, dwi-bateri baharu turut disertakan yang akan menggerakkan kedua-dua skrin, yang menjadikannya peranti mudah alih paling inovatif yang pernah dilancarkan oleh syarikat itu.

Surface Duo kini tersedia pada harga $1,299 jika anda membelinya daripada Best Buy dan ia menampilkan Snapdragon 855, memori 6GB dan storan sehingga 256GB. Duo menjalankan Android 10, tetapi ia akan dinaik taraf kepada Android 11 lewat tahun ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *