Facebook Messenger mendapat tema baharu, bar balasan pantas, kod QR dan pautan pembayaran

Apl Facebook Messenger untuk iOS telah menerima banyak ciri baharu termasuk tema sembang, bar balasan pantas dan pautan QR baharu serta pautan pembayaran yang membolehkan pengguna menghantar dan menerima wang daripada sesiapa sahaja, sama ada mereka menggunakan Facebook atau tidak.

Tema baharu dalam Facebook Messenger bukan sahaja menukar warna buih sembang, tetapi ia juga menukar latar belakang dan mempunyai pek pelekat mereka sendiri. Messenger telah menyokong penyesuaian untuk warna gelembung sembang untuk beberapa lama, tetapi kini kemas kini baharu menggabungkan pelbagai penyesuaian dalam tema. Facebook telah mengumumkan tema sembang baharu untuk meraikan album baharu Olivia Rodrigo, World Oceans Day dan filem Fast & Furious 9.

Facebook Messenger juga mempunyai bar balasan pantas baharu yang muncul apabila pengguna mengetik pada foto atau video dalam transkrip sembang. Sebarang balasan yang dihantar menggunakan bar balasan pantas dipaparkan di bahagian bawah skrin, jadi pengguna boleh memahami konteks mesej tanpa menatal ke atas dan mencari media asal.

Bagi pengguna Messenger di AS, Facebook telah melancarkan kod QR dan pautan pembayaran yang membolehkan mereka menghantar atau meminta wang menggunakan Facebook Pay. Walaupun nama perkhidmatan pembayaran, pengguna tidak perlu berada di Facebook untuk membuat pembayaran. Apa yang pengguna perlu lakukan ialah mengimbas kod QR, atau berkongsi pautan pembayaran mereka dengan orang lain untuk menerima pembayaran. Facebook tidak berkongsi jika dan bila ciri ini akan dilancarkan ke negara lain.

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *