Facebook menukar alat Langganannya untuk memintas komisen pembelian dalam apl Apple

Ketua Pegawai Eksekutif Meta, Mark Zuckerberg baru-baru ini mengumumkan beberapa kemas kini untuk alat “Langganan” yang akan memintas garis panduan App Store Apple dalam usaha untuk “membantu pencipta membuat lebih banyak wang, memperoleh kehidupan yang mampan dan mempunyai lebih kawalan ke atas perniagaan yang mereka bina di Facebook. ”

Dengan Langganan, pengguna boleh menyokong pencipta kandungan kegemaran mereka melalui pembayaran bulanan berulang. Ini bukan sahaja membolehkan pencipta mengenali penyokong terbesar mereka tetapi mereka juga boleh memilih untuk memberikan faedah tambahan kepada pengguna seperti Lives pelanggan sahaja, diskaun istimewa atau Kumpulan pelanggan sahaja.

Seperti yang diumumkan hari ini, gergasi media sosial itu sedang melaksanakan “pautan promosi” dalam apl Facebook untuk iOS yang akan membolehkan pengguna melanggan pencipta kandungan menggunakan Facebook Pay, dengan berkesan memintas sistem pembelian dalam apl Apple.

Apabila pengguna membeli Langganan daripada “pautan promosi” baharu yang ingin ditawarkan oleh Facebook, pencipta akan dapat menyimpan 100% daripada wang yang mereka peroleh, tidak termasuk cukai. Dari catatan blog yang menerangkan ciri:

Awal tahun ini, sebagai sebahagian daripada komitmen kami untuk menyokong pencipta, kami berkongsi bahawa Facebook tidak akan mengutip sebarang bayaran daripada pencipta untuk pembelian Langganan sehingga 2023, paling awal. Walau bagaimanapun, pencipta mesti kehilangan 15-30% daripada pendapatan mereka kepada syarikat seperti Apple apabila orang membeli Langganan dalam apl Facebook pada peranti mudah alih. Untuk pembayaran berulang seperti langganan, ini bertambah dengan cepat kerana yuran tersebut dibayar setiap bulan.

Mulai hari ini, kami menawarkan pencipta keupayaan untuk mengarahkan orang ke tapak web untuk melengkapkan pembelian Langganan mereka menggunakan Facebook Pay. Apabila orang membeli Langganan daripada tapak web ini di web atau mudah alih, pencipta akan dapat menyimpan 100% wang yang mereka peroleh, tidak termasuk cukai. Pencipta boleh mencari pautan promosi diperibadikan mereka dalam Creator Studio, yang boleh mereka kongsi dengan khalayak mereka, termasuk melalui e-mel atau teks.

Pada masa ini, kami tidak tahu sama ada Apple akan membenarkan Facebook kekal di platformnya seperti yang diberitahu oleh jurucakap platform media sosial itu The Verge bahawa Facebook percaya pilihan yang ditawarkannya “sentiasa dibenarkan pada iOS.” Walau bagaimanapun, sehingga Apple mengulas mengenai perkara ini, Facebook mungkin beroperasi dalam zon kelabu.

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *