Edge berasaskan Chromium untuk Windows 10 untuk memberi amaran kepada pengguna dalam mod pentadbir

Sesetengah kedai melaporkan bahawa Windows 10 KB4512941, yang merupakan kemas kini pilihan yang dihantar pada 30 Ogos, turut menyebabkan skrin merah pada sesetengah PC. Walau bagaimanapun, masalah itu nampaknya dikaitkan dengan aplikasi Lenovo Vantage pada PC dengan mana-mana versi Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 dipasang, dan bukan tampung KB4512941 tertentu.

Masalahnya telah dilaporkan oleh berbilang pengguna di forum Lenovo (1, 2,) dalam beberapa bulan yang lalu. Menurut pengguna, pepijat misteri itu menyebabkan warna merah atau oren apabila mengambil tangkapan skrin pada peranti Lenovo.

Tingkah laku ini tidak dipautkan dengan pemacu grafik lama dan ia hanya mempengaruhi peranti dengan apl Lenovo Vantage. Nampaknya, terdapat isu keserasian antara Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 dan aplikasi Lenovo Vantage yang masih perlu diselesaikan.

Lenovo Vantage ialah apl yang dicipta khusus untuk PC yang menjalankan Windows 10 dan ia membolehkan pengguna berkuasa memperibadikan tetapan, mengemas kini pemacu, meningkatkan prestasi dan keselamatan WiFi.

Nasib baik, ada cara untuk menyelesaikan masalah. Jika anda mendapati diri anda terjejas oleh perkara ini, cuma klik pada butang ‘Reset’ dalam apl Vantage di bawah bahagian Night Light. Atau anda boleh menyahpasang apl dan but semula PC anda, dan warna merah atau oren akan hilang. Anda juga boleh cuba mengemas kini apl daripada Gedung Microsoft kerana ia juga boleh menyelesaikan masalah.

Microsoft dan Lenovo masih belum mengakui pepijat itu.

Microsoft baru-baru ini melancarkan penyemak imbas Edge berkuasa Chromium untuk Windows 10 dengan rupa baharu dan banyak penambahbaikan yang tidak terdapat dalam Chrome. Sebagai contoh, Edge baharu mempunyai mod bacaan, pembaca PDF yang lebih baik, ikon profil yang boleh disesuaikan, sokongan untuk penstriman kandungan 4K dan banyak lagi.

Tidak seperti pelayar Edge klasik, Edge baharu boleh dilancarkan dengan keistimewaan pentadbiran. Jika anda secara tidak sengaja atau sengaja memulakan pelayar Edge dalam mod pentadbir, ia akan memaparkan pengguna amaran pemberitahuan untuk menutup Microsoft Edge dan melancarkannya semula dalam mod bukan pentadbir kerana ia memastikan prestasi terbaik.

Walaupun pemberitahuan amaran ini mungkin kelihatan seperti perubahan kecil, ia berpotensi meningkatkan keselamatan dan prestasi penyemak imbas.

Mod pentadbiran Microsoft Edge

Contohnya, jika anda secara tidak sengaja melancarkan penyemak imbas Edge dalam mod pentadbir dan melancarkan program yang dimuat turun daripada Edge, apl itu juga mengekalkan keistimewaan. Ia boleh menjadi masalah apabila tidak disyorkan untuk memberikan keistimewaan pentadbiran kepada perisian yang dimuat turun.

Dengan menutup Edge dan membukanya semula tanpa keistimewaan Pentadbir, anda boleh mengalami prestasi yang lebih baik dan juga keselamatan.

Mod pentadbir tepi

Tidak seperti penyemak imbas Edge berasaskan Chromium, Google Chrome tidak memberi amaran kepada pengguna apabila mereka melancarkan penyemak imbas dengan keistimewaan pentadbiran.

Kemas kini terkini untuk Edge Canary, yang memajukan penyemak imbas kepada Build (75.0.130.0), menangani pepijat ranap.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada masyarakat kerana mengenal pasti isu pada hujung minggu yang menyebabkan Canary terhempas semasa menatal pad sentuh dua jari. Walaupun kemas kini ini sepatutnya membetulkan perkara ini, sila maklumkan kepada kami jika anda terus mengalami sebarang masalah,” pasukan Microsoft Edge mengumumkan di Twitter.

Microsoft melakukan penambahbaikan pada binaan Edge Insidernya dengan kerap. Jika anda belum memasang penyemak imbas Edge lagi, anda boleh memuat turun dan mengetahui lebih lanjut mengenainya di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *