Duo menggantikan Hangouts dalam apl mandat Google untuk pengeluar

Hangouts 7.0 DSC01368

Google mempunyai set teras apl yang merupakan sebahagian daripada pakej yang pengeluar perlu prapasang pada mana-mana telefon yang mereka jual untuk mengekalkan akses kepada Gedung Google Play. Untuk sekian lama, Hangouts telah menjadi salah satu apl berwajib yang diperlukan dalam pakej GMS untuk telefon pintar Android.

E-mel baharu yang dihantar kepada rakan kongsi Perkhidmatan Mudah Alih Google pada 5 Oktober membuat beberapa perubahan pada senarai apl yang dimandatkan. Kini, Hangouts tidak lagi diperlukan untuk digabungkan dengan mana-mana perkakasan baharu. Sebaliknya, Duo akan mengambil tempatnya dalam barisan.

Google sedang berdagang apl yang digunakan terutamanya oleh orang ramai untuk berkomunikasi melalui teks (dengan sokongan video) dengan aplikasi yang hanya melakukan video (dan tidak mempunyai sokongan teks). Allo tidak termasuk dalam senarai dan kami hanya boleh meneka sebab Google meninggalkannya adalah kerana betapa sukarnya mereka sebagai seorang Piksel-ciri sahaja.

Sudah tentu, bukan masalah besar jika anda perlu pergi ke Gedung Google Play pada 2017 untuk memuat turun Hangouts pada Galaxy S8 baharu anda, tetapi ini bermakna Google tidak menekankan kepentingan Hangouts untuk memberi ruang kepada Duo dan mungkin, Allo di kemudian hari.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *