DSLR vs. Mirrorless Apakah Perbezaannya?

Kebanyakan telefon pintar moden mempunyai kamera yang boleh mengambil gambar yang menakjubkan. Sesetengah telefon juga mempunyai lensa makro atau sudut lebar, membolehkan anda merakam pelbagai sudut yang berbeza. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memulakan fotografi yang serius, adalah bijak untuk melabur dalam kamera profesional. Apabila anda memikirkan fotografi profesional, perkataan “DSLR” sering terlintas di fikiran, tetapi kamera tanpa cermin juga menjadi semakin popular. Dalam artikel ini kami membincangkan perbezaan utama antara kedua-dua sistem kamera. Ini sepatutnya membantu anda memutuskan yang mana satu untuk dibeli.

DSLR adalah singkatan kepada Digital Single-Lens Reflex. Ini dinamakan sempena sistem yang berada di dalam kamera. DSLR mempunyai cermin refleks di dalamnya. Apabila cahaya masuk melalui kanta, ia melantun dari cermin dan masuk ke dalam pemidang tilik optik.

Sebaliknya, kamera tanpa cermin tidak mempunyai cermin. Cahaya masuk terus ke dalam penderia imej. Imej dipratonton pada pemidang tilik elektronik atau monitor LCD.

Kamera DSLR telah lama wujud di pasaran. Oleh itu, mereka sentiasa menjadi kamera utama untuk profesional. Walau bagaimanapun, sistem tanpa cermin telah terperangkap dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan telah menjadi hampir dengan kamera DSLR dalam kualiti. Memandangkan kamera tanpa cermin jauh lebih kecil dan bersaiz lebih ringan, ramai jurugambar telah beralih kepada sistem tanpa cermin.

Walaupun ini terdengar mudah, terdapat banyak perbezaan yang dikaitkan dengan setiap sistem. Kami akan membincangkan beberapa perkara ini di bawah.

Salah satu sebab mengapa ramai jurugambar terus menggunakan kamera DSLR ialah mereka lebih pantas sedikit apabila memfokuskan auto atau menjejak subjek. Walaupun perbezaannya tidak begitu banyak jika dibandingkan dengan sistem tanpa cermin teratas moden, ia masih boleh membuat perbezaan.

Dari segi teknikal, kamera DSLR kebanyakannya menggunakan modul autofokus “pengesanan fasa” dalam badan kamera. Ini membantu menjadikan autofokus lebih pantas, yang membawa kepada tangkapan yang lebih pantas.

Kamera tanpa cermin bergantung pada autofokus berasaskan sensor. Ini menganalisis kontras maksimum antara piksel pada penderia kamera. Dengan kontras yang tinggi, subjek berada dalam fokus. Walau bagaimanapun, kaedah ini secara tradisinya lebih perlahan dan juga kadangkala cenderung bergelut dengan subjek yang bergerak. Ini berubah, bagaimanapun, dengan sistem tanpa cermin canggih yang menampilkan sistem autofokus pengesanan berasaskan sensor dan fasa.

DSLR biasanya agak perlahan dengan penangkapan berterusan. Memandangkan kamera tanpa cermin tidak bergantung pada cermin untuk merakam, mereka merakam lebih banyak foto sesaat pada kelajuan pengatup yang lebih tinggi.

DSLR mempunyai pemidang tilik optik, yang membolehkan pengguna memerhati secara langsung pemandangan yang akan anda tangkap. Pemidang tilik optik akan menunjukkan kepada anda pemandangan yang akan anda ambil gambarnya. Ini serupa dengan apa yang anda lihat dengan mata anda. Ia bukan “pratonton” foto yang akan diambil oleh kamera. Memandangkan tetapan kamera (apertur, kelajuan pengatup, ISO, dsb.) tidak diambil kira, perkara yang anda lihat melalui pemidang tilik dan imej yang diambil kamera anda mungkin berbeza sama sekali. Anda mungkin perlu mengambil foto, melaraskan semula tetapan atau mengambil foto lain sebelum anda mendapat hasil yang sempurna.

Sebaliknya, kamera tanpa cermin menggunakan pemidang tilik elektronik. Ini membolehkan anda melihat pratonton dengan tepat bagaimana imej itu akan berubah. Apabila anda merakam di luar dalam cahaya yang baik, pratonton pada skrin kamera tanpa cermin akan kelihatan hampir dengan imej akhir. Dalam keadaan cahaya malap, atau dengan objek yang bergerak pantas, imej (pada pemidang tilik) akan menjadi kusam atau berbintik.

Anda harus ambil perhatian bahawa sesetengah kamera tanpa cermin kelas rendah tidak mempunyai pemidang tilik elektronik. Sebaliknya, pratonton imej ditunjukkan terus pada skrin, yang boleh anda gunakan untuk menangkap foto.

DSLR terutamanya bertujuan untuk fotografi; oleh itu, mereka tidak merakam video dengan baik. Autofokus unggul yang digunakan oleh DSLR untuk fotografi tidak berfungsi semasa merakam video.

Kamera tanpa cermin lebih menjurus kepada video berbanding DSLR. Kebanyakan kamera tanpa cermin kini mempunyai pilihan untuk menangkap rakaman 4K, dengan empat kali resolusi rakaman HD. Ini ditambah dengan autofokus video yang unggul memberikan hasil yang lebih baik untuk kebanyakan pembuat filem.

DSLR diketahui sangat berat dan besar, yang boleh mematikan sesetengah orang. Anda hampir selalu perlu membawanya ke dalam beg yang berasingan, kerana ia cenderung terlalu besar. DSLR yang lebih tinggi cenderung mahal juga. DSLR juga mempunyai hayat bateri yang lebih besar daripada sistem tanpa cermin yang serupa kerana mereka mempunyai pilihan untuk menangkap tanpa menggunakan skrin LCD.

Salah satu kelebihan terbesar kamera tanpa cermin ialah saiznya. Purata kamera tanpa cermin adalah separuh saiz dan berat kamera DSLR tradisional. Ini membolehkan anda membawanya dengan mudah dan merakam untuk jangka masa yang lama tanpa jemu.

Namun begitu, kedua-dua DSLR dan kamera tanpa cermin datang dengan bateri boleh tanggal supaya anda boleh menyimpan alat ganti bersama anda.

Untuk DSLR, terdapat pelbagai kanta dan aksesori untuk setiap kamera. Berbilang pengeluar terus mengeluarkan kanta berbeza untuk setiap barisan kamera, yang memberikan pengguna lebih banyak variasi untuk dipilih bergantung pada keperluan dan belanjawan mereka.

Sistem tanpa cermin mengalami barisan terhad kanta daripada pembuat kamera. Walau bagaimanapun, ini berubah, dengan lebih banyak kanta dikeluarkan oleh pengeluar yang berbeza setiap tahun.

Seperti yang anda lihat, kamera DSLR dan Mirrorless agak berbeza antara satu sama lain. Mana-mana yang anda pilih bergantung kepada pilihan peribadi, keperluan anda dan belanjawan anda. Jika anda tidak berminat dengan fotografi profesional, iPhone atau telefon Android anda boleh digunakan untuk mengambil gambar yang menakjubkan juga.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Shujaa Imran ialah penulis tutorial Mac pemastautin MakeTechEasier. Dia sedang berlatih untuk mengikuti minatnya yang lain menjadi juruterbang komersial. Anda boleh menyemak kandungannya di Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *