Di dalam Sistem Brek Hibrid Brembo Corvette ZR1 2019

 • MajalahMajalah

  Ini adalah kami bercakap kedai dan bercakap kereta. Kadang-kadang kita pergi secara mendalam dan menganalisis sesuatu, atau kita bercakap tentang sejarah kereta atau sukan permotoran, atau mungkin kita hanya memberikan pemikiran kita tentang sesuatu dalam industri automotif.

  Chevrolet Corvette ZR1 2019 tiba musim bunga ini sebagai Corvette paling berkuasa dalam sejarah. LT5 6.2 liter supercharged V8, lengkap dengan 755 kuasa kuda dan 715 lb-ft. tork, mempunyai sistem pengecas super intercooled dengan anjakan 52 peratus lebih daripada pengecas super LT4 Z06. Ciri aerodinamik, termasuk dua sayap belakang berbeza, membantu ZR1 mencapai daya turun yang luar biasa dan kelajuan tertinggi melebihi 210 mph.

  Corvette ZR1 2019 sepantas kilat dan menggerakkannya bukan satu isu, tetapi bagaimana pula dengan mengawalnya? Di situlah Brembo hadir dengan sistem brek “hibrid” yang direka unik.

  Kebanyakan kereta berprestasi dan otot hari ini dilengkapi dengan brek Brembo: Ford GT, Dodge Challenger dan Charger Scat Packs, Chevy Camaro ZL1 1LE, Subaru WRX STI Type RA, dan Mazda MX-5 Miata semuanya menggunakan persediaan Brembo untuk menguatkan mereka. atribut prestasi individu. Dan kini Corvette ZR1 2019.

  “Pengguna mempunyai jangkaan yang sangat tinggi untuk kereta berprestasi moden, bukan sahaja untuk kelajuan garis lurus, tetapi untuk semua ciri pemanduan termasuk brek,” jelas Dan Sandberg, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Brembo North America. “Semua kerja yang dilakukan Chevrolet untuk memaksimumkan potensi pecutan dan selekoh ZR1 akan menjadi sia-sia jika kereta itu tidak mempunyai sistem brek yang boleh berfungsi sama, pusingan demi pusingan.”

  Angkup monoblok enam piston hadapan dengan cakera seramik karbon (394mm x 36mm), dan angkup monoblok empat omboh belakang (390mm x 32mm) dengan cakera seramik karbon dua keping terdiri daripada sistem Brembo ZR1. Pad brek hadapan dan belakang termasuk formulasi baharu dari Pusat R&D Brembo untuk kuasa berhenti dan memakai pad yang lebih baik. Saiz angkup aluminium tetap tidak berubah daripada Corvette Z07, tetapi pemutar brek dan bahan geseran dipertingkatkan untuk mengendalikan beban termomekanikal yang lebih tinggi. Atribut ini amat penting dan memisahkan ZR1 daripada portfolio Brembo yang lain.

  “Walaupun cakera karbon Brembo juga ditemui pada supercar lain, cakera ZR1 mempunyai rawatan haba khusus untuk pengurusan tenaga dan haba yang lebih baik,” kata Sandberg. “Cakera brek khusus ini dipasangkan dengan angkup aluminium monoblok Brembo dan bahan geseran unik yang dibangunkan Brembo hanya terdapat pada ZR1.”

  Cabaran utama ialah mereka bentuk sistem brek ZR1 untuk mengendalikan kedua-dua trek dan jalanan. Setiap persekitaran membentangkan permintaan individunya sendiri untuk kereta prestasi. Brembo telah lama memegang mantra “dari perlumbaan ke jalan raya”, dan jurutera Brembo sekali lagi ditugaskan untuk meletakkan kepercayaan itu ke dalam komponen brek ZR1. Maksim berpunca daripada idea bahawa apa yang dicapai di trek boleh dialihkan ke jalan. Dalam kes Corvette ZR1, ia paling mengagumkan dilihat dalam bahan sebenar yang digunakan untuk membina brek.

  “Secara dalaman, jurutera kami suka memanggil bahan pad brek baharu sebagai bahan “hibrid” kami, bermakna ia adalah hibrid antara bahan jalan tradisional dan bahan geseran perlumbaan kami,” dedah Sandberg. “Walaupun pad pada Z07 adalah prestasi yang hebat, pad hibrid Brembo ini menawarkan tahap output geseran yang lebih tinggi dan boleh beroperasi dalam julat suhu yang lebih tinggi, memberikan keyakinan pemandu pada pusingan brek demi pusingan.”

  Permulaan cerita Brembo cukup merendah diri. Emilio Bombassei, bapa kepada presiden semasa kumpulan itu, menyusun bengkel mekanikal kecil berhampiran Bergamo, Itali pada tahun 1961. Mereka menjalankan perniagaan dengan pengeluar kenderaan dan motosikal di Eropah, tetapi pada tahun 1975, telah didekati oleh Enzo Ferrari. Dia memerlukan penyelesaian brek untuk pelumba Formula 1nya. Seperti pepatah lama, selebihnya adalah sejarah. Namun, pemikiran “buat sendiri” itu masih berleluasa di kemudahan Brembo hari ini, sama seperti pada tahun 1961 di kedai Bombassei.

  “Pad yang disebutkan sebelum ini adalah contoh yang baik di mana keinginan Brembo untuk kekal di barisan hadapan teknologi memaksa kami mencuba sesuatu yang baharu,” kata Sandberg. “Apabila kami mula membangunkan ZR1, pasaran global tidak menawarkan bahan geseran yang sepadan dengan sasaran prestasi kami, jadi kami mula membangunkan sendiri.”

  Brembo beroperasi di 15 negara di tiga benua, dengan 24 tapak pengeluaran dan perniagaan, dan kira-kira 9,000 pekerja, 10 peratus daripadanya adalah jurutera dan pakar produk yang aktif dalam R&D. Apabila industri automotif bergerak ke arah elektrifikasi dan autonomi, keseluruhan skop cara kereta direka, kejuruteraan dan pembuatan berubah. Menurut Sandberg, inovasi akan menjadi kunci dalam menangani cabaran tersebut dengan jayanya.

  “Kereta hari ini berkembang secara mendadak daripada kitaran produk kepada kitaran produk, dan pelanggan mahu melihat kemajuan dalam keselamatan, prestasi, kecekapan dan kemampanan dengan setiap model berturut-turut,” katanya. “Kami terus mencari teknologi yang akan melengkapkan kereta masa depan, sambil mengekalkan watak unik dan identiti jenama Brembo.”

  Carl Anthony belajar kejuruteraan mekanikal di Wayne State University, berkhidmat dalam Lembaga Pengarah untuk Yayasan Ally Jolie Baldwin, dan merupakan peminat setia Detroit Lions. Sebelum kembali ke sekolah, beliau secara serentak memegang peranan pembangunan produk dan pemasaran yang berpengalaman dalam industri automotif.

  Sumber: Brembo Amerika Utara. Foto Muka Depan: Chevrolet.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *