Dayakan Pengguna Standard Menjalankan Program dengan Hak Pentadbir dalam Windows

Jika anda mempunyai berbilang pengguna yang menggunakan sistem anda, kemungkinan besar anda memberikan mereka akaun pengguna standard. Ini membolehkan anda mengawal selia perkara yang mereka pasang dan cara mereka boleh memanipulasi tetapan sistem dan aplikasi. Walaupun begitu, kadangkala anda mungkin perlu membenarkan pengguna standard menjalankan program dengan hak pentadbir.

Dalam situasi tersebut, anda boleh menggunakan utiliti pihak ketiga percuma yang dipanggil Alat RunAs. Tetapi jika anda tidak mahu menggunakan alat pihak ketiga, berikut ialah cara anda boleh mencipta pintasan program sasaran anda sendiri dengan cara ia berjalan dengan hak pentadbir tanpa memasukkan sebarang kata laluan pentadbir sama sekali.

Untuk membenarkan pengguna standard menjalankan program dengan hak pentadbir, kami menggunakan terbina dalam Runas perintah. Untuk memulakan, anda perlu mengetahui dua perkara sebelum anda boleh melakukan apa-apa. Yang pertama ialah nama komputer, dan yang kedua ialah nama pengguna akaun pentadbir anda.

Jika anda tidak tahu nama komputer, tekan Menang + Xkemudian pilih pilihan “Sistem”.

Tindakan di atas akan membuka tetingkap Sistem. Di sini anda akan mendapati nama komputer anda disenaraikan.

Anda boleh mencari nama pengguna pentadbir anda dalam tetingkap Akaun Pengguna. Pergi ke “Mula -> Tetapan -> Akaun -> Maklumat Anda.”

Sebaik sahaja anda mempunyai butiran, anda boleh membuat pintasan. Untuk melakukan itu, klik kanan pada desktop anda dan pilih pilihan “Baharu”, kemudian “Buat Pintasan.”

Tindakan di atas akan membuka tetingkap “Buat Pintasan”. Klik pada butang “Semak imbas” dan pilih aplikasi yang anda mahu pengguna jalankan dengan hak pentadbir.

Dalam kes saya, saya memilih aplikasi mudah yang dipanggil Cari Semuanya. Apl ini mengindeks keseluruhan sistem anda untuk mencari fail dengan lebih pantas dan memerlukan hak pentadbir untuk berfungsi. Anda juga boleh menyediakan Carian Dipertingkat untuk mencari Windows 10.

Selepas memilih aplikasi, beginilah rupa tetingkap “Buat Pintasan”.

Masukkan arahan berikut pada permulaan laluan fail. Jangan lupa ganti ComputerName dan Username dengan butiran sebenar.

Perintah yang lengkap kelihatan seperti ini.

Setelah anda selesai, klik pada butang “Seterusnya” untuk meneruskan.

Masukkan nama pintasan dan klik pada butang “Selesai”.

Itu sahaja. Anda telah mencipta pintasan tersuai untuk program anda. Secara lalai, pintasan yang anda buat tidak akan mempunyai ikon yang betul.

Walau bagaimanapun, anda boleh menukar ikon dengan mengklik pada butang “Tukar Ikon” dari tetingkap Properties. Anda boleh mengakses tetingkap Properties dengan mengklik kanan pada pintasan, kemudian memilih pilihan “Properties.”

Sebaik sahaja anda selesai menukar ikon, klik dua kali padanya. Kali pertama, anda perlu memasukkan kata laluan pentadbir. Masukkan dan tekan butang Enter.

Selepas kali pertama, setiap kali pengguna melancarkan aplikasi menggunakan pintasan yang baru anda buat, ia akan dilancarkan dengan hak pentadbir. The savecred pilihan dalam arahan di atas akan menyimpan kata laluan pentadbir supaya pengguna boleh menjalankan aplikasi sebagai pentadbir tanpa benar-benar memasukkan kata laluan.

Malah, jika anda membuka Pengurus Kredensial Windows dan menavigasi ke “Kredential Windows,” anda akan melihat kata laluan yang disimpan.

Jika anda mahu menyekat pengguna daripada menjalankan aplikasi sasaran sebagai pentadbir, hanya padamkan pintasan atau alih keluar bukti kelayakan yang disimpan daripada Pengurus Kredensial Windows.

Walaupun kaedah pintasan biasanya berfungsi dengan terbaik secara keseluruhan, anda juga boleh menukar kebenaran pada program atau folder yang pengguna standard memerlukan akses kepada. Ini menjadi rumit, walaupun. Walaupun anda boleh memberi mereka akses penuh untuk melaksanakan program, ini tidak akan memberi mereka akses untuk mengedit bahagian lain sistem yang mungkin diperlukan oleh program, seperti pendaftaran.

Walau bagaimanapun, ia patut dicuba. Ini hanya menambah keupayaan untuk menjalankan program dengan hak pentadbir kepada program atau folder tertentu.

Navigasi ke folder program. Dalam ujian saya, program tertentu berfungsi hanya dengan menukar kebenaran pada boleh laku itu sendiri, manakala yang lain memerlukan akses kepada keseluruhan folder.

Jika anda memberi pengguna kawalan ke atas folder, klik kanan folder dan pilih “Properties”. Pilih tab “Keselamatan”. Jika anda memberi akses kepada hanya boleh laku, klik kanan pada boleh laku dan pilih “Properties” dan “Keselamatan.”

Pilih “Edit.” Sama ada pilih pengguna daripada senarai yang disediakan dan tukar kebenaran kepada “Kawalan Penuh” di bawah Benarkan atau pilih “Tambah” untuk menambah pengguna baharu dan berikan mereka akses Kawalan Penuh.

Tekan Guna untuk menyimpan perubahan anda. Anda perlu log masuk sebagai pentadbir untuk melakukan ini.

Mahu akaun pentadbir anda mempunyai lebih banyak hak? Ketahui cara mengaktifkan akaun pentadbir super dalam Windows 10.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti arah aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

Menarik, tidak tahu ini, seorang Admin Mini-Me.

tidak berfungsi, kedua-duanya

Saya juga tidak dapat membuat jalan pintas RUNAS berfungsi. Sebaik sahaja saya mengklik pada pintasan yang baru dibuat dan ia meminta kata laluan Pentadbir, saya tidak dapat menaip apa-apa dan apabila menekan Enter, ia membuang saya daripada gesaan DOS. Saya rasa saya akan kembali mencari jalan pintas yang membolehkan pengguna standard menjalankan program dengan hak pentadbir yang benar-benar berfungsi.

Ada apa dengan runasrob, bolehkah anda menyemaknya?

Terima kasih atas panduan ini, ia berfungsi dengan baik untuk saya.

berfungsi dengan baik. Gembira saya menjumpainya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *