COP TALES: Saya boleh membayar untuk mereka | Cop Tales oleh Brian Smith

Cop Tales adalah kisah benar seperti yang diceritakan oleh pegawai penguatkuasa undang-undang dari seluruh negara. Kisah-kisah itu diceritakan dalam orang pertama. Parap pegawai sebenar mengikut setiap cerita.

Saya boleh membayar untuk mereka

Semasa saya seorang pegawai muda (sebelum saya tahu anda tidak sepatutnya terlibat dalam situasi yang tidak serius semasa tidak bertugas), saya sedang membeli-belah di kedai runcit besar apabila saya memerhatikan seorang lelaki mengambil beberapa barang besar dari jabatan daging dan sumbat di bawah bajunya. Dia berjalan santai dari belakang kedai, melepasi juruwang dan keluar dari kedai.

Saya mengikutinya ke luar ke kenderaannya di mana saya memperkenalkan diri saya sebagai seorang pegawai. Saya memintanya untuk menunjukkan kepada saya apa yang telah diambilnya. Dia mempunyai dua bungkusan panjang yang penuh dengan stik mahal. Saya meminta pengenalan dirinya. Dia panik dan memberitahu saya dia tidak bermaksud untuk mengambilnya. Dia kemudian menunjuk kepada seorang wanita yang sedang dalam barisan membayar barangan runcit lain dan memberitahu saya dia isterinya. Sekali lagi, saya meminta pengenalannya. Dia kemudian menjatuhkan stik dan mula melarikan diri. Saya menjerit kepadanya bahawa dia membiarkan pintu keretanya terbuka dan polis akan menunggunya.

Saya kemudian masuk ke dalam kedai untuk bertanya kepada wanita itu sama ada dia mengenali lelaki itu. Semasa saya menghampirinya, saya dapat melihat bahawa dia baru sahaja membayar satu troli penuh barangan runcit. Saya mengenal pasti diri saya dan memberitahunya apa yang telah berlaku.

Dia mengesahkan dia adalah suaminya dan menyatakan, “Mengapa dia selalu melakukan perkara seperti itu? Saya hanya membayar lebih seratus dolar untuk barangan runcit. Saya boleh membayar untuk stik.” Dia memberi saya maklumat pengenalan dirinya dan suaminya. Saya kemudian menyerahkan siasatan kepada pegawai polis tempatan. Saya rasa dia berhenti membawanya membeli-belah dengannya.

Kira-kira 20 tahun yang lalu, terdapat seorang peniaga dadah di bandar yang menjual dadah dari rumahnya. Jabatan sheriff tempatan menyampaikan waran geledah di rumahnya dan dia dapat menyiram dadah ke dalam tandas ketika mereka masuk. Peniaga dadah -1, penguatkuasaan undang-undang -0.

Kira-kira setahun kemudian, seorang detektif narkotik di unit saya mendapat satu lagi petua bahawa dia masih dalam perniagaan dan memiliki dadah untuk dijual. Detektif mendapat waran dan kami menyerahkannya. Sekali lagi dia dapat pergi ke tandas dan menyiram dadah semasa kami masuk. Peniaga dadah -2, penguatkuasaan undang-undang -0.

Beberapa bulan kemudian, detektif yang sama mendapat maklumat bahawa wanita itu memiliki dadah jenis meth untuk dijual dan dia memperoleh satu lagi waran geledah. Saya membuat rancangan. Kami mempunyai dua detektif berjalan ke pintu dengan pakaian biasa dan bertindak seperti peguam cara. Dia membuka pintu dan mula bercakap dengan mereka. Semasa mereka bercakap dengannya, salah seorang detektif memberi isyarat dan kami masuk. Riak wajah wanita itu tidak ternilai harganya. Kami menjumpai bekalan meth untuk dijualnya tersembunyi di dalam tin cat di bilik mandi, bersebelahan dengan tandas. Dia akhirnya pergi ke penjara negeri. Penguatkuasaan undang-undang -1, pengedar dadah -0.

Semasa musim panas 1991, saya dinaikkan pangkat sebagai sarjan dan ditugaskan ke pejabat rondaan lebuh raya di dalam bandar. Saya berumur 33 tahun ketika itu. Setelah bekerja sembilan tahun saya sebelum ini sebagai pegawai dalam apa yang ramai orang akan sifatkan sebagai komuniti “kebanyakan kulit putih”, saya tahu saya berada dalam perubahan perspektif penguatkuasaan undang-undang. Lagipun, dengan 3 Mac 1991, Rodney King dipukul dan bantahan yang menyusul, ia tidak memerlukan alat yang paling tajam di dalam bangsal untuk menyedari bahawa penguatkuasaan undang-undang, tidak kira apa agensi, tidak dipandang dengan setinggi-tingginya. Komuniti Afrika Amerika.

Saya tidak akan lupa satu petang pada tahun 1991, ketika saya meronda di salah satu daripada banyak komuniti kami yang tidak diperbadankan. Saya baru sahaja selesai menulis petikan kepada seorang pemandu apabila seorang lelaki kulit hitam berusia 70-an menghampiri saya. Fikiran pertama saya ialah lelaki itu pasti mengalami prasangka dan diskriminasi yang tidak terkata sepanjang hayatnya, dan fikiran kedua saya ialah dia datang untuk memberitahu saya bahawa saya adalah polis perkauman yang buruk.

Tetapi sebaliknya, dalam masa kurang daripada satu minit, dia mengajar saya salah satu pelajaran paling berharga semasa kerjaya penguatkuasaan undang-undang saya. Ia adalah satu pengajaran yang saya bawa ke hadapan sepanjang baki kerjaya saya, dan pengajaran yang tidak akan saya lupakan. Lelaki itu menghulurkan tangannya untuk berjabat tangan saya, kemudian menyatakan penghargaannya kepada saya kerana membantu menjaga kejiranannya selamat, dan meminta saya meneruskan rondaan di sana pada masa hadapan.

Saya terpesona. Saya tidak pernah menyangka akan mendengarnya, terutamanya dengan semua pergolakan yang berlaku. Bunyinya tidak seberapa, tetapi kata-katanya yang baik mengajar saya untuk tidak pernah menganggap bahawa orang kulit berwarna tidak mahu polis berada di sekeliling.

Sehingga hari ini, saya sering memikirkan tentang lelaki baik itu. Saya harap saya meminta namanya untuk menghormati ingatannya. Saya juga fikir betapa pentingnya mesej lelaki itu kepada saya dan kepada semua anggota masyarakat penguatkuasa undang-undang, terutamanya semasa keganasan hari ini terhadap polis dan gerakan “Defund the Police” yang sedang berlaku di negara kita. Kepada mana-mana ahli komuniti yang membaca ini, saya katakan, jangan sekali-kali memandang rendah keupayaan anda untuk mempengaruhi polis secara positif dengan mengambil beberapa saat untuk mengucapkan terima kasih dan menggalakkan mereka.

Brian Smith berkhidmat empat tahun di Kor Marin AS, dan bersara sebagai penolong ketua dengan Peronda Lebuhraya California. Dia tinggal di Bakersfield. Jika anda mempunyai “Cop Tale” peribadi untuk dikongsi, sila hubungi Smith di [email protected]

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *