Cisco Webex lwn Arthur Digital dan masa depan kerjasama dan komunikasi

Nota editor: Cisco dan Microsoft adalah pelanggan pengarang.

Cisco Webex dan Arthur pada minggu ini mempunyai acara yang memfokuskan pada pendekatan kerjasama setiap syarikat. Cisco membuat langkah penting untuk akhirnya menghapuskan telefon yang tidak boleh membuat video, cuba melakukan apa yang dijanjikan AT&T untuk dilakukan pada tahun 1960-an: beralih ke telefon video. Walaupun Cisco menggunakan penguasaannya dalam telefon pejabat tradisional untuk memacu perubahan, Arthur memfokuskan pada realiti campuran. Matlamatnya: menggabungkan cara kita bertemu dengan cara kita perlu bertemu dalam dunia pasca-pandemi.

Mari kita bincangkan tentang kedua-dua pendekatan ini dan maksudnya.

Kereta terbang vs kacukan

Dari satu segi, perbandingan antara kedua-dua pendekatan adalah seperti membandingkan Ehang 184 (salah satu daripada beberapa kereta terbang dalam ujian lanjutan) dan hibrid Volvo XC60 yang saya beli baru-baru ini. Walaupun Ehang 184 pasti bagus untuk dimiliki, masa penerbangannya selama 25 minit, halangan pengawalseliaan dan kos menjadikannya jauh kurang praktikal buat masa ini berbanding Volvo, yang boleh dikatakan SUV hibrid terbaik di pasaran. Ehang mewakili masa depan yang berkemungkinan, tetapi unsur-unsurnya belum ada untuk menjadikannya berdaya maju. Sebaliknya, anda boleh menggunakan XC60 hari ini, dan anda tidak perlu risau tentang infrastruktur pengecasan yang terhad.

(Sudah tentu, jika anda boleh memilih antara kedua-duanya untuk berulang-alik, anda mungkin akan menaiki Ehang apabila ia matang dan perjalanan anda berada dalam jarak penerbangannya.)

Cisco adalah seperti Volvo dalam contoh ini, Arthur adalah seperti Ehang. Walaupun teknologinya lebih sejuk dan menarik, ia tidak mempunyai aspek kritikal yang diperlukan untuk menggantikan Zoom, apatah lagi sistem telefon sedia ada firma anda. Tetapi sama seperti Ehang suatu hari nanti boleh berguna untuk perkhidmatan short-hop, seperti Uber, Arthur masuk akal untuk sistem kerjasama yang disasarkan.

Webex vs. Arthur baharu

Cisco cuba menggabungkan persidangan video, kerjasama dan telefon ke dalam satu penyelesaian dengan satu peranti yang melakukan ketiga-tiganya pada desktop anda. Arthur mengambil konsep pertemuan fizikal dan menjadikannya maya. Penyelesaian Cisco terdiri daripada bahagian belakang berasaskan Awan dan sama ada PC atau telefon pintar semasa, monitor dwi-guna khusus dan dok telefon pintar gabungan yang unik. Penyelesaian Arthur kebanyakannya adalah bahagian belakang awan dan perkakasan dipasang di kepala Occulus; ia mempunyai isu keserasian pada masa ini dengan perkakasan VR lain, dan tidak cuba untuk menggantikan telefon meja anda.

Arthur mencipta avatar berdasarkan gambar anda dan kemudian memaparkan avatar itu dalam ruang maya 3D di mana anda boleh berinteraksi secara semula jadi dengan avatar lain. Ia masih belum sebati dengan dunia sebenar, bergantung pada perkakasan yang kebanyakannya dibangunkan untuk permainan, bukan kerjasama kerana itulah yang tersedia dan menggunakan kamera set kepala untuk kebanyakannya memperalatkan pengguna. Jika anda ingin membawa dunia sebenar ke dalam ruang maya Arthur, anda perlu mengimbasnya, dan sebarang manipulasi objek itu akan dihadkan.

Sesetengah penyelesaian berasaskan AR melakukan kerja yang lebih baik untuk mengahwini realiti dan mesyuarat, tetapi manipulasi biasanya lebih mencabar dan elemen maya kelihatan kurang nyata. Pendek kata, untuk Arthur mencapai potensi penuhnya, ia memerlukan perkakasan yang jauh lebih baik, instrumentasi pengguna yang lebih baik, lebih realisme foto (serupa dengan apa yang anda ada dalam permainan main peranan teratas, dan cara yang lebih mudah untuk menggabungkan realiti dengan Realiti Campuran. A alat seperti Arthur, atau Arthur sendiri, berkemungkinan masa depan kerjasama, tetapi ia mempunyai cara yang jauh lebih lama untuk menjadi penyelesaian komunikasi.

Webex Cisco hampir merupakan pengganti plug-and-play terus untuk sistem telefon pejabat lama. Webex digunakan hari ini, terutamanya di sekolah dan kerajaan, untuk kerjasama dan pendidikan menjadikannya penyelesaian yang jauh lebih berdaya maju untuk hari ini. Ia kini menskalakan sehingga 100,000 orang dalam mod penyiaran; ia menyediakan penyimpanan rekod dan terjemahan bahasa segera; dan ia mendapat perkakasan dan perkhidmatan khusus. Kemajuan terkini termasuk mesyuarat tangkapan jangka pendek, giliran peserta bermasa (sesuai untuk lembaga pengarah dan kumpulan penasihat), dan ciri yang membolehkan pengguna mengadakan mesyuarat sampingan peribadi semasa acara yang lebih besar.

Cisco juga telah bekerjasama dengan firma seperti RealWear, membolehkan pengguna membawa dunia sebenar ke dalam mesyuarat dengan lebih cepat. Dan robotik AVA membolehkan pengguna berpasangan dengan robot untuk teleport secara maya ke mana-mana sahaja salah satu robot boleh bergerak secara fizikal.

Penggulungan: Perbezaan

Dari satu segi, Arthur memberi tumpuan kepada cara kami pernah bertemu dan memayakannya supaya kami tidak perlu bertemu secara peribadi lagi. Cisco menggunakan teknologi untuk mencipta mesyuarat yang lebih produktif berdasarkan teknologi sedia ada. Kedua-dua pendekatan tidak salah. Masing-masing mengambil pendekatan berbeza untuk menyelesaikan perkara yang berlakuyangisu perniagaan 2020 memastikan pekerja sentiasa berhubung dan mesyuarat berjalan.

Webex Cisco menghadapi persaingan yang serius daripada produk seperti Microsoft Teams dan Zoom. Pada masa yang sama, Arthur mungkin mengalami jalan buntu kerana perubahan tingkah laku menyebabkan mesyuarat kerana kami tahu mesyuarat itu usang atau tidak maya. Maya, jangka panjang, akan berfungsi paling baik di mana anda perlu berasa seperti anda berada di tempat lain, seperti menggunakan Hololens untuk meneroka Marikh menggunakan suapan video daripada Mars Rover. Tetapi itu memerlukan gabungan realiti dan simulasi, menjadikannya lebih seperti teleportasi maya. Itu kurang mengenai mesyuarat rutin dan lebih banyak tentang tugas khusus seperti teleperubatan atau penyiasatan forensik.

Alat seperti Arthur memerlukan set kepala lebih dekat dengan set kepala realiti campuran Varjo daripada set kepala Occulus. (Salah satu demonstrasi yang lebih baik pada masa depan ini telah berlaku pada tahun 2016 oleh Microsoft.) Tidak masuk akal untuk melakukan setiap mesyuarat seperti ini, tetapi ia akan jauh lebih baik daripada Webex untuk projek video tertentu.

Sebaliknya, kerana produktiviti adalah tumpuan Cisco, Webex berkemungkinan akan menjadi penyelesaian yang lebih cekap untuk masa hadapan. Sama ada cara, evolusi, dan pengoptimuman sekitar, kerjasama dan alat komunikasi memberi syarikat pelbagai pilihan untuk diingat semasa membuat keputusancara terbaik untuk mempertingkatkan tempat kerja yang diedarkan untuk masa depan kita selepas pandemik.

Rob Enderle ialah presiden dan penganalisis utama Kumpulan Enderle, sebuah firma penasihat teknologi yang berpandangan ke hadapan. Dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam teknologi baru muncul, beliau menyediakan panduan kepada syarikat serantau dan global.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *