Ciri penjimatan storan penting iOS 9 tidak tersedia pada masa ini

Ciri penipisan apl baharu iOS 9 tidak akan berfungsi buat masa ini kerana pepijat dengan sandaran iCloud. Apple telah berkongsi berita ini di laman web pembangun mereka. Ini akan memberi kesan kepada pengguna dengan peranti iOS 16 GB kerana mereka akan mendapat manfaat paling banyak daripada penghirisan aplikasi.

Pada masa ini, App Store memuat turun binari universal mana-mana aplikasi ke peranti iOS anda. Ini bermakna ia akan mempunyai sebarang aset tambahan dan kod sokongan ciri yang tidak disokong atau diperlukan oleh iPhone atau iPad anda. Jelas sekali, ini memerlukan ruang tambahan yang terbuang, terutamanya pada peranti 16 GB.

Dengan penipisan apl, ini akan berubah dan pengguna hanya akan menerima versi/ciri/aset apl yang diperlukan oleh peranti mereka. Jadi jika apl itu universal (apl yang sama berfungsi pada iPhone dan iPad) dan mempunyai aset paparan retina tetapi anda menggunakan peranti paparan bukan retina – penipisan apl tidak akan memuat turun bit tambahan tersebut pada peranti anda.

Menurut Apple, disebabkan pepijat dengan sandaran iCloud yang dibuat menggunakan iOS 9, apl hanya boleh dipulihkan kepada model peranti iOS yang sama. Setelah isu ini dibetulkan, Apple berhasrat untuk mendayakan semula penghirisan apl/penipisan apl dengan kemas kini perisian pada masa hadapan. Buat masa ini, pengguna akan terus menerima versi universal apl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *