Cip MediaTek 5G boleh memberi kuasa kepada beberapa telefon pintar Samsung

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Antara ciri terpenting mana-mana peranti mudah alih ialah paparannya. Paparan ialah satu bahagian peranti yang anda akan menghabiskan 99 peratus masa anda untuk menatap apabila menggunakannya. Tetapi bukan sahaja ia merupakan sumber utama output, ia juga merupakan bentuk utama input. Jika paparan terlalu besar, terlalu kecil atau sukar dilihat dalam cahaya matahari, menggunakannya menjadi lebih menyusahkan daripada apa-apa.

Seperti televisyen, kualiti keseluruhan paparan boleh dinilai berdasarkan segelintir spesifikasi bukan hanya saiz dan resolusi. Paparan mudah alih diukur pada kejelasan, gamut warna, ketepuan, kontras, pemantulan, kecerahan, sudut tontonan dan pelbagai kualiti lain. Juga seperti televisyen, terdapat beberapa jenis paparan yang berbeza, dan setiap satu cemerlang atau tersandung dalam pelbagai kategori.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidak semua kategori ini adalah hitam dan putih. Selalunya, perkara ini adalah subjektif. Sebagai contoh, panel HD Super AMOLED Samsung terkenal kerana warna supersaturasi adalah jauh dari tepat, tetapi panel itu boleh menjadikan imej yang paling membosankan menjadi sangat bertenaga dan berwarna-warni. Sesetengah berseronok dengan supersaturasi, yang lain lebih suka warna panel LCD yang lebih tepat.

Dalam mencari telefon baharu, anda mungkin menemui beberapa istilah pemasaran yang berbeza, seperti PureMotion HD+, Paparan Retina atau ColorBoost. Tetapi apa yang mereka semua maksudkan? Adakah mereka penting? Adakah anda perlu mengambil berat? Mari kita pecahkan.

OLED adalah singkatan kepada Organic Light-Emitting Diod, dan jenis paparan khusus ini disertakan dengan kelebihan dan kekurangannya yang saksama. Panel OLED mempunyai nisbah kontras yang sangat tinggi dan supersaturasi warna. Ini adalah dua sebab utama panel Super AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diod) Samsung ialah beberapa paparan paling popular di pasaran. Hitam sangat dakwat dan warna meletus.

Kelebihan lain yang ketara ialah penggunaan kuasa. Tidak seperti jenis paparan lain, piksel hitam pada panel OLED sebenarnya dimatikan mereka tidak mempunyai kuasa yang mengalir kepadanya dan menjimatkan tenaga. Bergantung pada susun atur subpiksel, bagaimanapun, panel OLED cenderung mempunyai warna biru. Untuk bersikap adil, kebanyakan paparan mudah alih melakukan kesilapan. Tetapi OLED, terutamanya Super AMOLED (bukan PenTile), mempunyai warna yang lebih biru.

Masalah dengan panel OLED, bagaimanapun, adalah jangka hayat. Piksel biru ialah subpiksel yang paling tidak cekap dalam panel OLED; mereka menarik lebih banyak kuasa dan akhirnya mati lebih awal daripada yang lain. Jadi rona kebiruan itu cenderung hilang dari semasa ke semasa.

Jika anda menikmati pop tambahan dalam warna dan hitam dakwat, panel OLED (atau Super AMOLED) adalah untuk anda. Anda boleh menemui paparan AMOLED dalam beberapa telefon pintar Nokia, Samsung dan Motorola, walaupun lebih banyak pengeluar kini menggunakan kereta muzik Super LCD3 untuk ketepatan dan resolusi yang lebih tinggi.

Salah satu istilah ruji Nokia dalam pemasaran paparan ialah ClearBlack. Fungsi asas di sebalik ClearBlack adalah untuk membantu paparan menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam cahaya matahari langsung, titik sakit untuk hampir setiap paparan mudah alih yang wujud (kecuali Mirasol).

Untuk melawan kecerahan matahari dan pemantulan kaca yang menutupi paparan, Nokia memberikan paparannya sedikit lagi kecerahan dan menambahkan beberapa lapisan polarisasi pada paparan. Nokia membandingkan ClearBlack dengan melihat badan air pada siang hari yang terang. Kerana cahaya memantul dari permukaan air, hampir mustahil untuk melihat di bawah permukaan. Tetapi jika anda melemparkan pada sepasang cermin mata hitam terpolarisasi, anda boleh melihat di bawah permukaan dengan lebih mudah kerana pantulan dihapuskan. Hasilnya ialah paparan yang lebih mudah digunakan pada waktu siang (walaupun masih belum sempurna) tanpa perlu meningkatkan kecerahan dan mengunyah hayat bateri.

Istilah pemasaran paparan Nokia yang lain ialah yang diperkenalkan dengan Lumia 920 pada September tahun lepas, PureMotion HD+. Ia mempunyai beberapa helah dalam begnya, seperti tindak balas yang lebih pantas, berjalan pada resolusi WXGA, pemantulan rendah, pencahayaan dan kontras yang lebih tinggi. Nokia juga menjadikan paparan PureMotion HD+nya lebih sensitif; ia boleh digunakan dengan kuku panjang atau sarung tangan nipis.

Mungkin salah satu istilah yang anda pernah dengar lebih kerap daripada yang lain ialah Paparan Retina. ialah paparan LCD IPS (In-Plane Switching). Istilah itu, dari masa ke masa, telah menjadi sedikit nama yang salah. Paparan Retina bukanlah jenis paparan itu sendiri. Retina ialah penilaian yang dibuat oleh Apple, dan ia bukan sains yang tepat, kerana ia berdasarkan ketumpatan piksel paparan yang ditimbang dengan purata jarak dan sudut peranti akan digunakan. Terdapat beberapa perselisihan pendapat tentang penilaian sebenar Retina yang sepatutnya, tetapi ia berbeza mengikut jarak dan sudut.

Istilah Retina digunakan untuk menunjukkan kejelasan paparan. Apabila ia mula diperkenalkan pada iPhone 4, ia merupakan paparan paling padat pada telefon pintar dengan 326 piksel per inci. Ideanya ialah ketumpatannya menjadikannya hampir mustahil untuk membezakan piksel individu dengan mata kasar bahawa segala-galanya, terutamanya teks, akan kelihatan jelas.

Yang berkata, Paparan Retina LCD IPS iPhone 5 dianggap oleh AnandTech sebagai salah satu paparan paling tepat pernah, terutamanya dalam julat harganya. Chris Heinonen daripada AnandTech mendapati bahawa, mengikut nombor, paparan iPhone 5 menyaingi projektor $20,000 dalam ketepatan warna dan skala kelabu di luar kotak. Mengagumkan, untuk mengatakan sekurang-kurangnya.

Istilah pemasaran paparan terbaru LG dikenali sebagai True HD IPS+, dan ia ditemui pada LG Optimus G dan Nexus 4. LG mempunyai paparan True HD IPS+ menampilkan warna asli, warna asli, pelarasan warna automatik terima kasih kepada Enjin Grafik HD Mudah Alih LG, kecerahan yang hebat dan kecekapan kuasa.

Ada yang merasakan paparan pada beberapa peranti LG, seperti Nexus 4, telah hilang, dan ia pasti kelihatan begitu di sebelah peranti seperti Galaxy Note II.

Baru-baru ini, Motorola meninggalkan kapal pada panel Super AMOLED dan memutuskan untuk menjalankan dengan TFT LCD sebaliknya, dan tahun lepas, ia membawa ke hadapan kata kunci pemasarannya sendiri, ColorBoost. Walaupun ia kini menggunakan paparan LCD, syarikat itu memperhalusi panelnya agar sepadan dengan ketepuan paparan OLED sambil mengekalkan prestasi LCD yang lebih tinggi. Ia berada di suatu tempat di jalan tengah. Jika anda lebih suka LCD tetapi menikmati ketepuan OLED, paparan LCD ColorBoost Motorola mungkin pilihan terbaik anda.

Istilah lain yang sering dilemparkan ialah PenTile, tetapi lebih kerap daripada tidak, istilah ini disalahfahamkan. PenTile Matrix bukanlah sejenis paparan, ia hanyalah sekumpulan susunan subpiksel. Tidak seperti susunan piksel RGB standard, yang berkongsi tiga subpiksel kepada setiap piksel (satu merah, satu hijau dan satu biru, PenTile Matrix berkongsi subpiksel dan hanya memerlukan dua subpiksel untuk setiap piksel. Piksel merah dan biru adalah staples manakala piksel hijau dikongsi antara bersebelahan piksel.

Kesusahan kepada PenTile adalah disebabkan oleh bijirin yang ketara dalam imej yang sangat tepu. Sebagai contoh, imej yang mempunyai kawasan hijau pepejal yang besar mungkin kelihatan seperti fabrik. Tetapi terdapat pelbagai jenis susunan subpiksel PenTile Matrix, dan sesetengahnya menawarkan kelebihan berbanding yang lain. Sebagai contoh, sesetengah formasi menggabungkan piksel putih (RGBW), yang membolehkan cahaya latar masuk, menghasilkan gambar yang lebih terang secara keseluruhan dengan penggunaan kuasa yang sama dengan susunan RGB yang setanding.

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Chipset MediaTek 5G

Menurut laporan baru-baru ini dari China, MediaTek sedang giat mencuba cip 5Gnya kepada Samsung. Walaupun sudah mendapatkan tempahan daripada pengeluar domestik, seperti OPPO, vivo, dan Xiaomi, laporan itu mencadangkan bahawa telefon pintar siri Samsung Galaxy A 2020 mungkin akan dihantar dengan cip MediaTek.

Syarikat itu baru-baru ini mengumumkan cip telefon pintar 5Gnya, dan turut melancarkan dua lagi penyelesaian mampu milik dengan MT6885 dan MT6873.

Dengan penyumberan luar Samsung model rendah dan beberapa model jarak pertengahan, ia boleh memberi lebih tumpuan kepada segmen perdana dan premium. Jika laporan ini ternyata benar, MediaTek akan melihat perniagaannya berkembang dengan pesat, kerana Samsung (serta pembuat telefon pintar yang disebutkan di atas) menjual jumlah yang besar.

Sumber: China TimesVia: GSMArena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *