Chromebook Pixel dilawati semula: 18 bulan dengan komputer riba mewah Google

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Apabila anda berhenti dan memikirkannya, agak mengejutkan sejauh mana Chromebook telah mencapainya.

Lagipun, pada Februari lalu, Chromebook Pixel Google datang ke dalam kehidupan kami dan menyedarkan kami betapa baiknya pengalaman yang boleh diberikan oleh OS Chrome.

Pada masa itu, Pixel berada jauh di hadapan mana-mana Chromebook lain dalam hampir semua cara yang mungkin: Daripada kualiti binaan kepada paparan dan prestasi, sistem itu hanya berada dalam liga tersendiri. Dan harganya mencerminkan status itu: Pixel dijual pada harga $1300 yang hebat, atau $1450 jika anda mahukan model storan yang lebih tinggi dengan sokongan LTE terbina dalam.

Chromebook Pixel Dilawati Semula 18 Bulan

Hari ini, Pixel kekal sebagai peranti canggih tunggal dalam dunia Chromebook (dan harganya kekal sama tinggi). Tetapi seluruh alam semesta OS Chrome telah berkembang — dan jurang antara Pixel dan takuk seterusnya ke bawah tidak agak melampau seperti dulu.

Jadi, bagaimanakah Pixel bertahan 18 bulan selepas dikeluarkan, dan adakah ia masih mewajarkan harga yang tinggi? Saya telah memiliki dan menggunakan Pixel sejak musim bunga lalu dan telah menilai hampir setiap Chromebook lain yang diperkenalkan sejak debutnya.

Berikut adalah beberapa pemikiran yang tersebar berdasarkan pengalaman saya:

1. Perkakasan dan reka bentuk

Seperti yang saya katakan semasa saya melawat semula peranti setahun yang lalu, Chromebook Pixel adalah komputer paling bagus yang pernah saya gunakan. Komputer riba ini semewah yang ada, dengan reka bentuk yang cantik, bahan premium dan kualiti binaan terkemuka yang menjerit “mewah” dari tepi ke tepi.

Chromebook Pixel Dilawati Semula

Kami akhirnya mula melihat beberapa Chromebook kelas bawah menjalar dalam bidang reka bentuk dan kualiti binaan — iaitu Chromebook HP 11 yang asal (walaupun ia terlalu lambat untuk disyorkan untuk kebanyakan orang) dan Chromebook ThinkPad Yoga 11e (yang kukuh dan dibina dengan baik tetapi tidak betul-betul anggun) — dan itu adalah perkara yang sangat baik. Malah, itu adalah sebahagian besar daripada apa yang Google cuba capai pada akhirnya dengan mencipta Pixel di tempat pertama. Fikirkan tentangnya.

Walaupun peranti tersebut mungkin meningkat daripada status quo, namun, peranti tersebut tidak hampir sama dengan standard kualiti premium yang diberikan oleh Pixel. Apabila bercakap tentang perkakasan, Pixel adalah kelas pertama secara berterusan manakala produk lain mempunyai tahap ekonomi yang berbeza-beza.

Papan kekunci berlampu belakang Pixel dan pad jejak kaca terukir juga kekal tidak dapat ditandingi dalam sifat premiumnya. Menaip dan menavigasi ialah pengalaman yang sama sekali berbeza pada komputer riba ini berbanding pada mana-mana Chromebook lain (dan, dalam hal ini, pada hampir semuabukan– Komputer riba Chrome-OS juga).

Perkara yang sama berlaku untuk pembesar suara Pixel yang menakjubkan. Chromebook lain ok, tetapi tiada satu pun yang berdekatan dengan kelebihan ini.

2. Paparan

Paparan — lelaki, oh lelaki, paparan. Pixel 12.85-inci. Skrin 2560-x-1700 IPS seperti gula-gula untuk mata anda. Sebilangan besar skrin Chromebook (ya, malah skrin yang menawarkan resolusi 1080p) masih menggunakan panel TN sampah dan akibatnya kelihatan agak mengerikan. Kedua-dua pengecualian adalah sistem yang sama yang dinyatakan di atas — HP 11 dan ThinkPad Yoga 11e — tetapi sementara paparan peranti tersebut lebih unggul dalam kategori sub-$500, resolusi rendah mereka tidak sepadan dengan kualiti imej sejernih kristal Pixel. .

Chromebook Pixel Dilawati Semula 18 Bulan

Saya terus menghargai keupayaan skrin sentuh Pixel sehingga hari ini, juga: Walaupun saya pastinya tidak meletakkan jari saya pada skrin sepanjang masa, ia sangat bagus untuk mempunyai keupayaan untuk mencapai dan mengetik, menatal atau mencubit apabila saya rasa desakan itu. Untuk seberapa banyak masa yang saya habiskan menggunakan telefon pintar dan tablet, nampaknya benar-benar semula jadi untuk dapat melakukannya dengan komputer riba juga. (Akui: Anda pernah cuba menyentuh komputer riba bukan skrin sentuh pada satu ketika. Kita semua pernah melakukannya.)

Saya akan katakan ini, walaupun: Masa yang saya luangkan baru-baru ini dengan Yoga 11e pastinya membuatkan saya tertarik dengan idea Chromebook yang boleh ditukar kepada persediaan seperti tablet. Selepas menggunakan peranti itu, kadangkala saya berharap paparan Pixel boleh condong ke belakang dan memberikan pengalaman gaya seperti batu tulis.

3. Stamina dan prestasi

Pada kira-kira lima jam setiap pengecasan, hayat bateri Pixel boleh dilalui tetapi tidak luar biasa — terutamanya berbanding lapan hingga 10 jam yang kita lihat pada sesetengah sistem hari ini. Seperti yang saya fikirkan sebelum ini, stamina adalah tumit Achilles Pixel.

Prestasi adalah tempat perkara menjadi sangat menarik: Apabila Pixel mula-mula keluar, kuasa kudanya tidak pernah didengari untuk peranti Chrome OS. Saya sebenarnya boleh menggunakan sistem dengan cara pengguna kuasa biasa saya, dengan banyak tetingkap dan tab berjalan pada masa yang sama dan tiada kelembapan atau kesengsaraan berbilang tugas. Berbanding dengan sistem OS Chrome yang lembap yang kami lihat sehingga ketika itu, ia terasa seperti satu keajaiban sepenuhnya.

Prestasi Pixel tidak kurang hebatnya hari ini, tetapi apa yang berubah ialah sistem OS Chrome yang lain sebenarnya hampir mengejar ketinggalan. Hari ini, anda boleh memperoleh prestasi kukuh dalam Chromebook dengan harga sekitar $200 dengan pelbagai sistem berasaskan Haswell. Peranti Core i3 yang lebih baharu memberi anda lebih banyak pukulan untuk sekitar $300. Kedua-duanya tidak mencapai tahap kepesatan dan kelajuan Pixel, tetapi dari segi praktikal, mereka tidak terlalu ketinggalan.

Jadi bagi kebanyakan orang, prestasi sahaja bukan lagi alasan untuk memiliki Pixel. Ia adalah penting bahagian Pixel, sudah pasti, tetapi jika itu satu-satunya perkara yang anda minati, anda lebih baik untuk menjimatkan wang tunai dan mendapatkan Chromebook yang lebih rendah dengan dalaman yang baik.

Kepada Pixel atau tidak kepada Pixel?

Apa ialah sebab untuk memiliki Pixel, kemudian? Mudah: untuk menikmati pengalaman OS Chrome terbaik dengan semua kemudahan yang anda boleh minta. Kualiti dan reka bentuk perkakasan peranti, papan kekunci dan pad jejak, pembesar suara dan paparan ditambah untuk menjadikan pengalaman pengguna keseluruhan yang hebat yang tidak dapat dipadankan oleh Chromebook lain.

Sama ada ia berbaloi dengan harganya, itu soalan yang hanya anda boleh jawab. Adakah kereta mewah bernilai premium berbanding sedan yang boleh dipercayai tetapi kurang mewah? Bagi seseorang seperti saya, mungkin tidak. Tetapi bagi seseorang yang meminati kereta, menghabiskan banyak masa di dalam kenderaan dan menghargai kualiti yang tinggi, ia mungkin begitu.

Konsep yang sama berlaku di sini. Pixel kekal sebagai pilihan mewah yang hebat untuk pengguna yang dijual pada konsep OS Chrome — orang seperti saya yang sangat bergantung pada storan awan dan menghabiskan sebahagian besar masa mereka menggunakan apl dan perkhidmatan bertumpu Web.

Seperti mana-mana item mewah, tahap kualiti yang disediakan oleh Pixel sememangnya bukan sesuatu yang sesiapa pun keperluantetapi sifat premiumnya adalah sesuatu yang disukai oleh ramai orang nikmatilah — dan itu benar hari ini seperti tahun lepas.

Kuasa Android di Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *