Chromebook berharga $99 adalah lebih baik dengan Gallium Linux dipasang

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Chromebook telah wujud sejak sekian lama. Untuk sebahagian besar, mereka telah diturunkan ke sekolah yang memerlukan komputer riba murah yang boleh membuka pelayar web dan menyambung ke internet. Untuk masa yang lama, itulah satu-satunya perkara yang bagus untuk Chromebook. Nasib baik, apl berasaskan web telah banyak berkembang sejak 25 tahun yang lalu dan kami mempunyai beberapa fungsi yang sangat hebat yang boleh diakses semua melalui pelayar web sahaja.

Hari ini, beberapa Chromebook yang lebih mahal telah menambah sokongan untuk menjalankan apl Android serta beberapa program Linux melalui bekas Crostini termaya. Lagipun, OS Chrome adalah berdasarkan kernel Linux, tetapi biasanya sangat terpegun daripada semua keupayaan berkuasa Linux yang lain untuk memudahkan penggunaannya. Chromebook yang menyokong apl Linux dan Android selalunya dalam julat harga $500+ lebih mahal (ini senarai), tetapi kebanyakan Chromebook baharu harus menyokong bekas Linux. Namun, saya lebih suka mengalih keluar sambungan pelayan Google yang diperlukan dan mempunyai komputer peribadi yang lebih mesra kebebasan memandangkan Google tidak lagi boleh dipercayai.

Baru-baru ini saya membeli Chromebook HP 11 yang telah diperbaharui bernilai $99 dengan niat untuk mengasingkannya dan menukarnya kepada komputer riba Gallium OS Linux. Anak perempuan tuhan remaja saya secara tidak sengaja menumpahkan air pada PC tablet/komputer riba HP boleh tukar HPnya yang sangat bagus dan sudah tentu waranti tidak melindunginya. Jadi dia juga memerlukan sesuatu untuk sekolah. Dia merujuk Chromebook sebagai “komputer riba Jitterbug” yang merujuk kepada telefon mudah alih yang terlalu asas yang hanya mempunyai 3 butang supaya anda hanya boleh menghubungi 3 orang. Chromebook yang dia gunakan di sekolah juga terhad dalam fikirannya, dan saya rasa dia betul. Majoriti Chromebook di sekolah pada asasnya hanya boleh menjalankan penyemak imbas web Chrome Google. Gallium Linux, sebaliknya, bukan sahaja memberikan anda kuasa komputer sebenar, tetapi juga menyediakan beberapa keupayaan yang lebih tinggi untuk kebebasan teknologi.

Kini, anda perlu berhati-hati Chromebook yang anda beli kerana sesetengah daripadanya tidak disokong dengan baik oleh penggantian perisian tegar di bawah dan sistem pengendalian Gallium Linux. Terdapat senarai Chromebook yang disokong dan tidak disokong yang sangat baik pada halaman wiki Gallium OS, jadi pastikan anda merujuknya. Senarai itu juga menunjukkan model mana yang tidak boleh dinaik taraf atau model mana yang mungkin menghadapi masalah.

Langkah 1 untuk meningkatkan G5 HP Chromebook 11 ini kepada Gallium Linux ialah dengan menanggalkan kaki getah di bahagian bawah dan menanggalkan semua skru. Setelah itu selesai, pick gitar akan menyahsnap papan kekunci untuk mendedahkan bahagian dalam komputer. Seterusnya, kita perlu mengeluarkan skru “perlindungan tulis”. Pada model ini, ia berada berhampiran reben penyambung papan kekunci dan ia menonjol kerana ia lebih lebar daripada skru lain supaya ia boleh membuat sambungan pada papan induk yang tidak membenarkan menimpa perisian tegar.

Langkah seterusnya ialah mendayakan mod Pembangun dalam OS Chrome. Dengan peranti ditutup, anda sepatutnya boleh menekan Esc+F3(refresh)+Kuasa untuk but ke Mod Pemulihan. Kemudian menekan Ctrl+D akan membawa anda ke mod pembangun. Lebih banyak arahan ada di sini jika anda memerlukan butiran lanjut.

Kini kami boleh memasang Perisian Tegar ROM tersuai Encik Chromebox! Selepas but ke OS Chrome, kita perlu masuk ke acrosh shell dengan CTRL+ALT+T, ‘shell’, enter atau VT2: CTRL+ALT+F2, log masuk ‘chronos’. Itu sepatutnya memaparkan antara muka baris arahan dalam penyemak imbas Google Chrome. Seterusnya, kami menjalankan skrip kemas kini perisian tegar dengan menaip atau menyalin/menampal:

Anda boleh mendapatkan lebih banyak arahan pada MrChromebox.tech. Saya memilih pilihan “Pasang Perisian Tegar ROM penuh” untuk mendapatkan penggantian penuh dengan coreboot, walaupun saya telah membuat sandaran ROM asal kepada batang USB yang murah dahulu. Selepas ini selesai, Chromebook sepatutnya boleh but ke pemasang cakera USB.

Berikut ialah beberapa arahan dan pilihan terperinci untuk memasang GalliumOS pada Chromebook. Saya menggunakan pemasangan ISO tradisional. Mula-mula, menggunakan komputer yang berasingan, saya memuat turun fail pemasang ISO yang dibuat untuk pemproses khusus Chromebook ini. Yang ini ialah Intel Braswell, jadi itulah yang saya pilih. Kemudian saya menggunakan BalenaEtcher untuk membakar fail ISO ke kayu memori USB murah untuk mencipta pemasang boleh boot. Dengan Chromebook dimatikan, palamkan cakera USB ke dalam port USB dan butkannya. Anda akan masuk terus ke persekitaran desktop GalliumOS. Anda boleh menggunakannya dengan segera jika anda mahu, tetapi ini semua kehabisan batang USB. Anda perlu melancarkan Pemasang untuk memasang GalliumOS terus pada storan Chromebook (jadi anda tidak memerlukan batang USB lagi).

Et Voila! Kini kami mempunyai komputer riba Intel Braswell dengan 4Gb RAM dan 16Gb storan yang menjalankan pengedaran Xubuntu Linux dengan persekitaran desktop XFCE. Ia mungkin boleh memasang Windows pada ini sekarang kerana perisian tegar telah ditimpa, tetapi but sejuk Windows 10 mengambil kira-kira 3.5Gb RAM. But sejuk GalliumOS, mengambil kira-kira 500Mb RAM, yang meninggalkan 3.5Gb RAM untuk menjalankan program sebenar dan membuka halaman web. Itulah perbezaan yang besar dan kelebihan yang besar.

GalliumOS disertakan dengan Chromium yang dipasang (versi sumber terbuka Chrome), yang bermaksud ia boleh melakukan apa sahaja yang boleh dilakukan oleh Chromebook biasa menggunakan penyemak imbas yang sama. Chromium menyokong apl web juga, jadi membuat pintasan seperti dalam OS Chrome boleh dilakukan sepenuhnya. Semua asas yang diperlukan oleh pelajar biasa masih ada di sini.

Kelebihan besar datang apabila anda ingin mempelajari lebih banyak perkara berguna yang mungkin tidak anda pelajari daripada guru di sekolah atau apabila anda mungkin ingin melakukan kerja sebenar. Dengan Gallium Linux, anda boleh menjalankan LibreOffice yang hampir sama dengan ciri pariti dengan versi x86 penuh Microsoft Office dan telah berjalan jauh sejak zaman awalnya. Ini bermakna anda boleh melakukan banyak perkara yang tidak boleh dilakukan dalam Dokumen Google perkara asas yang sangat penting seperti nama gaya tersuai dalam apl pemproses perkataan. Untuk pengurusan maklumat dan komunikasi peribadi, program e-mel Gnome Evolution hampir sama baiknya dengan Outlook pada Windows dan jauh lebih bagus daripada mana-mana program perisian kumpulan pada macOS.

Walaupun pemproses murah murah dalam $99 Chromebook mungkin tidak dapat mengendalikan beberapa perkara secepat peranti yang lebih mahal, dengan Gallium Linux, masih mungkin untuk menggunakan perisian mewah untuk tugas yang lebih kecil. Ia akan menjalankan Blender untuk pemodelan dan animasi 3D. Anda boleh menggunakan GIMP, RawTherapee, atau Darktable untuk pengurusan dan manipulasi foto. Malah terdapat beberapa editor video di luar sana yang akan dijalankan. Aplikasi baris arahan Linux juga sangat cekap. Anda boleh memasang pelayan web dengan mudah dan belajar membina tapak web terus pada peranti.

Satu-satunya kelemahan memasang Gallium Linux pada Chromebook ialah anda perlu belajar cara menggunakan dan menyelenggara Linux yang mungkin sedikit lebih rumit daripada OS Chrome penyelenggaraan sifar. Namun, mempelajari Linux bukanlah satu kelemahan sama sekali dan bebas daripada penjejakan Google terhadap semua yang anda lakukan adalah satu lagi kelebihan besar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *