China melaporkan tiada kes baharu Covid-19 tempatan buat kali pertama dalam tempoh lebih 3 minggu, Berita & Berita Teratas Asia Timur

BEIJING (REUTERS) – China melaporkan pada Selasa (5 Okt) tiada kes tempatan baharu Covid-19 buat kali pertama dalam tempoh lebih tiga minggu selepas wabak di wilayah Fujian dan Heilongjiang dapat dikawal.

Kes pertama di Fujian dalam wabak baru-baru ini dilaporkan pada 10 Sept di bandar Putian. Jangkitan kemudiannya merebak ke Xiamen yang berdekatan, tetapi dikawal di wilayah tenggara.

Heilongjiang melaporkan kes pertama dalam wabaknya pada 21 Sept. Jangkitan juga dikawal di wilayah timur laut itu.

Semua jangkitan baharu yang dilaporkan di tanah besar China pada 4 Okt lalu diimport, kata Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan.

Itu berbanding dengan satu kes tempatan sehari lebih awal di Heilongjiang.

Secara keseluruhan, China melaporkan 26 kes baharu Covid-19 yang disahkan untuk 4 Okt, berbanding 27 kes sehari sebelumnya, menurut pihak berkuasa kesihatan. Negara itu melaporkan 15 kes asimtomatik baharu, yang tidak diklasifikasikan sebagai jangkitan yang disahkan, tidak berubah daripada 15 kes sehari sebelumnya.

Tiada kematian baharu dilaporkan.

Sehingga 4 Okt, tanah besar China telah merekodkan 96,284 kes yang disahkan, dengan jumlah kematian terkumpul tidak berubah pada 4,636.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *