Cara Tetapkan Semula Kilang PS4 Anda

Jika anda salah seorang yang bertuah yang berjaya merebut PS5 baharu, marilah kami mengucapkan tahniah. Konsol baharu anda yang berkilat bukan sahaja mempunyai beberapa permainan pelancaran yang sangat baik (kami sedang melihat anda Spider-Man Miles Morales), tetapi ia juga mempunyai keupayaan untuk menjalankan permainan PlayStation 4! Dengan keserasian ke belakang ini, anda kini boleh menjual PS4 lama anda untuk mendapatkan pulangan tunai. Berikut ialah cara anda boleh menetapkan semula PS4 anda dengan betul sebelum anda menjualnya.

Perkara pertama yang anda mahu lakukan sebelum anda menetapkan semula PS4 anda ialah menyandarkan data simpanan anda. Tidak ada yang lebih buruk daripada menyedari jam permainan hilang, jadi jangan langkau langkah ini. Anda mempunyai dua pilihan semasa menyandarkan data simpanan PS4 anda: gunakan peranti storan USB luaran atau Storan Awan Playstation Plus anda.

Selepas anda menyandarkan data simpanan anda, anda perlu menyahkaitan akaun PlayStation anda daripada konsol PS4 anda. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan beberapa sakit kepala di jalan raya. Ini termasuk perkara seperti mengakses permainan anda yang dimuat turun atau memulihkan simpan data permainan pada konsol baharu anda.

Untuk menyahaktifkan akaun anda daripada PS4 anda, hidupkan konsol dan log masuk ke akaun anda, jika anda belum log masuk. Buka menu Tetapan PS4 dan pilih “Rangkaian Playstation/Pengurusan Akaun.” Seterusnya, pilih “Aktifkan sebagai PS4 Utama anda” dan pilih “Nyahaktifkan.”

Dengan dua langkah sebelumnya selesai, anda sudah bersedia untuk menetapkan semula PS4 anda sepenuhnya dan menyediakannya untuk dijual semula. Navigasi kembali ke menu Tetapan PS4 dan pilih “Inisialisasi.” Pada ketika ini anda akan dibentangkan dengan beberapa pilihan yang berbeza. Untuk menetapkan semula PS4 anda dan padam semua data anda, pilih “Initialize PS4.” Ini akan memulihkan semua lalai kilang serta memadam semua data pengguna anda. Terdapat satu lagi pilihan yang dipanggil “Pulihkan Tetapan Lalai;” walau bagaimanapun, ini tidak memadamkan semua data anda. Jika anda merancang untuk menjual semula atau menghadiahkan konsol PS4 anda, maka anda pasti mahu memilih “Initialize PS4.”

Selepas memilih “Initialize PS4”, anda perlu membuat pilihan lain: sama ada “Cepat” atau “Penuh”. Kedua-dua pilihan memadamkan semua data anda, tetapi seperti yang dicadangkan oleh tajuk, pilihan “Cepat” mengambil masa yang lebih singkat. Walaupun begitu, pilihan “Penuh” bukan sahaja memadamkan data anda tetapi menjadikannya tidak dapat dipulihkan. Oleh kerana lapisan keselamatan tambahan ini, kami mencadangkan anda memilih pilihan “Penuh”. Pada peringkat ini, anda perlu mengesahkan operasi dengan memilih “Ya.”

Selepas memilih “Ya”, konsol PS4 anda akan but semula dan memulakan proses Permulaan. Tempoh masa ini boleh berbeza-beza. Walau bagaimanapun, bersedia untuk membiarkan PS4 anda melakukan tugasnya selama beberapa jam.

Sebaik sahaja PS4 selesai proses permulaan, konsol akan but semula. Apabila ia dihidupkan semula, anda akan melihat skrin persediaan PS4. Skrin ini mengarahkan anda untuk menyambungkan pengawal DualShock 4 ke konsol PS4 melalui kabel USB untuk meneruskan.

Jika anda melihat skrin ini, proses permulaan berjaya diselesaikan dan PS4 anda sedia untuk dijual. Pada ketika ini, apa yang anda perlu lakukan ialah menekan butang kuasa pada PS4 anda sehingga ia berbunyi bip untuk menutupnya. Kini anda sudah bersedia untuk mengemas PS4 anda dan menjualnya!

Memandangkan konsol PS4 anda telah ditetapkan semula kepada keadaan kilangnya, anda boleh menjualnya dengan selamat. Tetapi jika anda tidak berminat untuk menukar konsol lama anda untuk mendapatkan wang tambahan, terdapat perkara lain yang boleh anda lakukan dengannya. Adakah anda merancang untuk menjual PS4 anda? Beritahu kami dalam ulasan!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *