Cara Siram DNS pada Windows 11

Jika anda mengalami masalah sambungan, kemudian cuba buang cache penyelesai DNS dalam Windows 11 menggunakan mana-mana kaedah berikut.

Jika anda mengalami masalah ketersambungan, masalah mengakses halaman web tertentu, cache DNS rosak atau mendapat ralat ‘DNS Server Unavailable’, masalahnya mungkin disebabkan oleh cache DNS setempat yang sudah lapuk atau rosak. Kebanyakan masalah ini boleh diselesaikan dengan mengosongkan atau merehatkan cache DNS secara manual dalam Windows 11. Proses ini dipanggil ‘DNS flushing’.

Terdapat empat kaedah berbeza untuk membuang cache DNS dalam Windows 11, menggunakan Command Prompt, PowerShell, Run Command serta dalam penyemak imbas. Membilas cache DNS dalam Windows 11 adalah proses yang agak mudah dan anda tidak memerlukan sebarang kepakaran teknikal untuk melakukannya. Tutorial ini akan membimbing anda melalui langkah terperinci untuk membuang cache DNS dalam Windows 11 menggunakan kaedah yang berbeza.

DNS, yang bermaksud Sistem Nama Domain, ialah indeks semua tapak web yang tersedia secara umum dan alamat IP mereka (seperti buku telefon Internet). Fungsi utama DNS adalah untuk menterjemahkan nama domain yang boleh dibaca manusia (contohnya, www.youtube.com) kepada alamat IP yang boleh dibaca mesin (208.65.153.238).

Apabila pengguna mencari tapak web dalam penyemak imbas web, pelayan DNS menterjemah nama domain pengguna (nama tapak web/URL) ke alamat IP dan menggunakan alamat IP tersebut untuk mengarahkan peranti ke tapak web yang sepadan untuk mengakses data tapak. Setelah sambungan diwujudkan antara peranti dan tapak web, DNS menyimpan maklumat tentang carian DNS dalam storan sementara yang dipanggil ‘DNS cache’.

Cache DNS mengandungi nama hos dan alamat IP tapak web dan domain lain yang telah anda lawati atau sedang lawati pada peranti anda. Ini membantu komputer merujuk cache dengan cepat apabila anda cuba melawati tapak web yang sama, jadi ia boleh menyelesaikan URL dengan mudah tapak web ke IP yang sepadan, yang menyebabkan tapak dimuatkan dengan lebih cepat apabila anda membukanya seterusnya.

Cache DNS boleh menjadi berselerak dengan rekod yang tidak berguna atau rosak dengan maklumat yang rosak dari semasa ke semasa, yang mengakibatkan sambungan rangkaian anda perlahan dengan ketara dan menyebabkan beberapa isu rangkaian.

Peranti mengemas kini cache dan nama hos secara automatik secara berkala. Walau bagaimanapun, tapak web tidak sentiasa kekal sama, domain atau alamat IP mereka berubah dari semasa ke semasa, jadi jika alamat IP tapak web ditukar sebelum cache DNS dikemas kini, data sedia ada dalam cache menjadi usang dan tidak sah. Ini juga menyebabkan masalah sambungan dengan tapak web.

Membilas cache DNS mengalih keluar semua alamat IP atau rekod DNS lain daripada cache anda, dan dengan itu memaksa komputer anda untuk mendapatkan semula rekod DNS yang dikemas kini dari awal. Ini boleh membantu menyelesaikan isu sambungan, kandungan web yang tidak dipaparkan dengan betul dan isu lain serta meningkatkan kelajuan dan prestasi sambungan internet anda.

Rekod DNS sering menjadi sasaran serangan siber. Penggodam boleh mengakses cache DNS dan mengubah rekod Nama Domain untuk mengubah hala lalu lintas ke tapak web palsu, yang dipanggil penipuan DNS atau keracunan DNS. Jadi, mengosongkan atau menetapkan semula cache juga penting atas sebab keselamatan.

Sekarang, anda tahu asas cache DNS dan apa yang dilakukan oleh flushing, mari lihat cara mengosongkan cache DNS dalam Windows 11.

Anda boleh menggunakan Command prompt untuk mengalih keluar atau menetapkan semula cache DNS dalam Windows 11.

Pertama, klik pada butang ‘Mula’ atau ‘Cari’ dari bar tugas dan cari ‘Command Prompt’ atau ‘cmd’. Kemudian, pilih pilihan ‘Jalankan sebagai Pentadbir’ untuk hasil yang berkaitan pada anak tetingkap kanan.

Sebelum kita turun untuk mengosongkan cache DNS, mari semak semua entri DNS semasa di bawah konfigurasi IP Windows. Untuk melakukan itu, taip atau salin/tampal arahan berikut dalam CMD dan tekan Masuk:

Ini akan memaparkan semua maklumat DNS pada komputer anda. Jika anda hanya mahu membuang cache DNS, kemudian gunakan arahan seterusnya.

Untuk mengepam cache DNS, taip atau salin/tampal perintah berikut dalam Prompt Perintah:

Selepas tugasan selesai, anda akan mendapat mesej yang menyatakan bahawa Cache penyelesai DNS telah berjaya dipadamkan.

Jika anda mempunyai masalah sambungan dengan tapak web tertentu sahaja, maka menghentikan DNS untuk sesi semasa boleh membetulkan isu tersebut. Untuk mematikan cache DNS buat sementara waktu, masukkan arahan di bawah:

Untuk menghidupkan semula cache DNS, masukkan arahan ini:

Kaedah kedua untuk mengepam DNS dalam Windows 11 adalah dengan menggunakan program PowerShell. Ini caranya:

Buka Windows PowerShell dalam mod Pentadbiran dengan mencari ‘Powershell’ dalam bar carian Windows dan mengklik ‘Jalankan sebagai pentadbir’.

Sama ada taip atau salin dan tampal arahan berikut ke dalam tetingkap PowerShell kemudian tekan Masuk.

Ini akan memadamkan semua cache DNS anda serta-merta seperti yang ditunjukkan di atas.

Satu lagi cara mudah untuk membersihkan cache DNS adalah dengan menggunakan arahan Run. Anda boleh menggunakan kotak dialog Run untuk memadam cache DNS secara langsung tanpa membuka sama ada Command Prompt atau PowerShell. Ini caranya:

Buka kotak Run dengan menekan kekunci pintasanKunci Windows + R.Kemudian, hanya taip atau salin formula di bawah dalam kotak Run:

Kemudian, tekan Masuk atau klik ‘OK’.

Ini akan mengosongkan cache DNS pada sistem Windows 11 anda.

Sesetengah pelayar web seperti Google Chrome, Firefox, menyimpan cache DNS mereka sendiri. Ia berbeza daripada cache DNS yang disimpan oleh sistem kerja anda. Contohnya, jika tapak web tertentu tidak berfungsi pada Google Chrome, tetapi ia dibuka pada penyemak imbas lain, maka mengosongkan cache DNS penyemak imbas Chrome boleh membetulkan isu tersebut.

Mula-mula, lancarkan penyemak imbas web Google Chrome dalam sistem anda. Kemudian, taip atau salin dan tampal URL berikut dalam bar URL dan tekan Masuk.

Ini akan membuka tab DNS halaman web ‘dalaman bersih’ Chrome. Di sini, klik butang ‘Kosongkan cache hos’ untuk mengosongkan cache penyelesai DNS Chrome.

Sekarang, cache DNS anda pada penyemak imbas krom telah disiram.

Mengosongkan cache DNS dalam Firefox adalah semudah pelayar chrome. Untuk melakukan ini, buka Firefox dan masukkan alamat ini dalam bar alamat, dan tekan Masuk.

Kemudian, klik butang ‘Kosongkan Cache DNS’ pada halaman pendaratan untuk mengosongkan cache DNS penyemak imbas.

Itulah semua yang anda perlu tahu tentang pembilasan penyelesai DNS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *