Cara Pin Sambungan ke Bar Alat Google Chrome

Sambungan Chrome boleh sangat membantu, membolehkan anda menambah fungsi tambahan pada penyemak imbas anda. Walau bagaimanapun, jika anda telah memasang banyak sambungan, anda mungkin mempunyai bar alat berselerak yang kelihatan tidak kemas dan lebih sukar untuk anda mencari perkara yang anda inginkan. Nasib baik, anda boleh memilih sambungan yang hendak disematkan pada bar alat Chrome dan yang mana yang hendak disembunyikan dalam menu sambungan.

Pastikan anda mempunyai versi terkini Chrome sebelum anda memulakan.

1. Klik pada butang “Sambungan” yang kelihatan seperti kepingan teka-teki dalam bar alat di sebelah avatar profil anda.

2. Menu lungsur turun akan menunjukkan kepada anda semua sambungan yang dipasang yang didayakan. Ini dibahagikan kepada tiga kategori: “Akses Penuh,” “Akses diminta” dan “Tiada Akses Diperlukan.”

Dalam senarai ini, di sebelah setiap sambungan, anda akan melihat ikon “pin”. Ikon ini sama ada berwarna biru atau kelabu. Jika ia berwarna biru, ini bermakna sambungan disematkan pada bar alat Chrome. Sebaliknya, jika ia berwarna putih, bermakna sambungan itu tersembunyi.

3. Klik pada ikon semat untuk menyemat sambungan Chrome dalam bar alat. Klik pada ikon yang sama sekali lagi jika anda ingin menyahsemat sambungan pada masa hadapan. Sebagai alternatif, klik kiri pada sambungan untuk menambahkannya pada bar alat.

Apabila anda menyemat sambungan, sambungan itu akan muncul dalam bar alat Google Chrome. Begitulah cara anda boleh menjadikan ikon sambungan Chrome anda kelihatan. Ketahui cara mengurus sambungan dalam bahagian Soalan Lazim di bawah.

Jika sambungan anda yang dipasang tiada daripada senarai Sambungan, atau anda tidak dapat menyematkannya, sambungan itu mungkin telah dilumpuhkan. Untuk mendayakannya semula, pergi ke chrome://extensions. Klik pada togol kelabu di bawah sambungan untuk membolehkannya. Togol akan bertukar menjadi biru. Sekarang klik pada ikon Sambungan dalam bar alat untuk melihat sambungan.

Klik pada ikon sambungan yang disematkan atau dinyahsemat untuk membuka tetapan sambungan di mana-mana sahaja tersedia. Sebagai alternatif, klik kanan sambungan dan pilih Pilihan daripada menu.

Setelah sambungan disematkan, anda boleh mengklik dan menyeret ikon untuk menukar susunan sambungan yang disematkan mengikut keinginan anda.

Sambungan anda akan disegerakkan ke peranti lain jika anda log masuk dengan akaun Google anda dalam Chrome. Jika anda mengalih keluar atau mematikannya pada satu peranti, perkara yang sama akan berlaku pada peranti lain. Anda boleh mendayakan atau melumpuhkan tingkah laku ini daripada “Tetapan Chrome -> Penyegerakan dan perkhidmatan Google -> Urus perkara yang anda segerakkan -> Sesuaikan penyegerakan.”

Mengemas kini Chrome tidak akan menjejaskan atau menyahsemat sambungan anda. Walau bagaimanapun, jika anda menetapkan semula Chrome, ia akan melumpuhkan sambungan. Anda perlu mendayakannya semula.

Terdahulu, adalah mungkin untuk menyembunyikan atau melumpuhkan butang sambungan jigsaw dengan bantuan bendera Chrome. Walau bagaimanapun, fungsi tersebut telah dilumpuhkan.

Tidak boleh memaksa menyemat sambungan Chrome apabila ia dipasang. Anda perlu menyemat sambungan secara manual seperti yang ditunjukkan di atas.

Apabila anda selesai menyemat dan mengurus sambungan, lihat sambungan untuk mempercepatkan penyemak imbas Chrome anda dan senarai sambungan Chrome kami untuk mengautomasikan tugasan penyemak imbas yang membosankan.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Mehvish adalah peminat teknologi dari Kashmir, India. Seorang jurutera komputer mengikut ijazah, dia sentiasa berminat untuk membantu apabila seseorang mendapati teknologi mencabar. Pendirian kegemarannya termasuk panduan cara, penerangan, petua dan kiat untuk Android, iOS/iPadOS, Windows, media sosial dan apl web.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *