Cara Mudah untuk Menghalang Rumah Pintar Anda daripada mengintip Anda

Pilihan nuklear bukanlah satu-satunya cara untuk menghalang rumah pintar anda daripada mengintip anda, jadi tarik nafas lega kerana anda masih boleh menyimpan alat rumah pintar kegemaran anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin meluangkan sedikit masa untuk mempelajari cara peranti anda berfungsi, menyemak tetapan dan mengurangkan kekerapan peranti anda mendaftar masuk pada anda.

Bukan hanya penggodam yang mahukan data anda. Sudah tentu, penggodam juga ingin menggunakan peranti anda untuk mengintip anda sebanyak mungkin. Walaupun mereka tidak boleh masuk, syarikat utama sedang mengumpulkan data tentang aktiviti anda. Walaupun sebahagian daripada ini digunakan untuk memperibadikan pengalaman anda, bukan itu sahaja ia digunakan. Walaupun anda tidak menggunakan peranti anda secara aktif, mereka mungkin masih mengumpul data untuk membantu syarikat memahami khalayak mereka dengan lebih baik, menyediakan iklan yang diperibadikan dan juga menjual data kepada syarikat lain untuk pemasaran disasarkan.

Pada masa ini, anda mungkin berfikir ini seperti hari biasa menyemak imbas di Google dan Facebook. Walau bagaimanapun, adakah anda benar-benar mahukan jenis invasivness itu di seluruh rumah anda dan bukan hanya pada telefon atau komputer anda? Selain itu, apa yang berlaku jika syarikat tersebut digodam? Tiba-tiba, penggodam mengetahui terlalu banyak tentang rumah anda, rutin harian anda dan butiran lain yang sangat peribadi.

Peranti rumah pintar tidak akan menjadi peribadi sepenuhnya. Lagipun, pembantu maya perlu mendengar sepanjang masa, jika tidak, mereka tidak akan pernah mendengar kata-kata bangun mereka. Apabila pengguna mengetahui bahawa pekerja sedang mendengar perbualan yang dirakam secara rawak dengan pembantu maya, orang ramai berasa kecewa. Google, Apple, Amazon, dan Facebook semuanya menukar dasar mereka untuk meningkatkan privasi pengguna.

Masalahnya ialah peranti anda perlu mengintip anda ke satu titik untuk memperibadikan pengalaman anda. Sesetengah orang yang tidak dikenali secara rawak di syarikat teknologi besar kadangkala perlu mendengar untuk menambah baik ciri AI. Tetapi, walaupun terdapat beberapa kompromi privasi, anda masih boleh menghalang rumah pintar anda daripada mengintip anda.

Sebelum anda membeli sebarang peranti pintar baharu, gunakan tapak Privasi Tidak Termasuk Mozilla untuk menyemak penilaian privasi untuk peranti dan alat popular. Peranti yang dinilai lebih tinggi mengutamakan privasi, manakala peranti yang dinilai lebih rendah mempunyai kelemahan privasi yang besar. Pada masa penulisan, Mozilla meletakkan Ring Indoor Cam dan Portal Facebook sebagai Super Creepy, penarafan yang paling teruk.

Juga, baca tentang sebarang ciri keselamatan, seperti penyulitan, tetapan keselamatan tersuai, keupayaan untuk mematikan peranti (tanpa memutuskan sambungan daripada sumber kuasa) dan sejarah syarikat dengan privasi pengguna. Mari kita hadapi, Facebook tidak pernah memfokuskan pada privasi, jadi kebimbangan privasi dengan Portal Facebook boleh difahami.

FBI sebenarnya mengeluarkan amaran tentang TV pintar tentang cara TV anda menonton dan mendengar anda. Sudah tentu, mana-mana peranti yang disambungkan ke rangkaian juga merupakan sasaran yang berpotensi untuk penggodam. Jadi, ini bermakna penggodam boleh menonton dan mendengar anda juga.

Kami telah menyerlahkan sebelum ini cara melaraskan tetapan privasi bergantung pada model TV pintar anda. Bagi kebanyakan orang, anda hanya mempunyai pilihan untuk mematikan pengumpulan data iklan dan/atau semua ciri pintar.

Kecacatan dalam perkakasan dan perisian juga menyebabkan alat anda mengintip anda. Sebagai contoh, sesetengah robot vakum bukan sahaja membersihkan tetapi juga menggunakan kamera mereka untuk melihat segala-galanya di rumah anda.

Dengan semua tumpuan pada kebolehgunaan dan kemudahan, jenama tidak benar-benar mempertimbangkan keselamatan. Sudah tentu, jenama lebih suka mengumpul data, walaupun ia menjadikan anda lebih terdedah jika penggodam mendapat akses.

Barisan pertahanan pertama anda ialah mempertimbangkan dengan teliti apa yang anda beli. Cari ciri privasi seperti:

Lihat semua tetapan pada peranti rumah pintar semasa anda. Daripada hanya menerima lalai, pergi melalui setiap tetapan untuk memastikan ia disesuaikan mengikut cara yang anda mahukan. Selain itu, baca dasar privasi yang panjang dan membosankan itu supaya anda tahu apa yang peranti anda kumpulkan dan sebabnya. Anda juga akan mengetahui hak anda mengenai data yang dikumpul.

Setelah anda memperibadikan tetapan anda, terdapat beberapa lagi cara untuk menghalang pengintipan rumah pintar tanpa kebenaran:

Ia adalah memberi dan menerima dengan privasi rumah pintar. Berhati-hati dan manfaatkan sepenuhnya semua tetapan privasi dan keselamatan. Jangan lupa untuk menyemak beberapa masalah keselamatan rumah pintar terkini dan cara anda boleh membetulkannya.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti arah aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

“terdapat beberapa lagi cara untuk menghalang pengintipan rumah pintar tanpa kebenaran”

“Kemas kini peranti apabila kemas kini dikeluarkan untuk memasang lubang keselamatan dan menambah ciri keselamatan baharu.”

Jika anda tidak mempunyai sebarang peranti yang memerlukan kemas kini perisian, ia tidak boleh digodam selain daripada sentuhan fizikal secara langsung.

Harga kemudahan adalah keselamatan dan privasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *