Cara Mudah Membaiki Masalah But Tetingkap dan Linux dengan Cakera Super Grub

Hampir sesiapa sahaja yang cuba melakukan dwi but atau tetapan but bukan standard yang lain, pada satu ketika, membuat sistem mereka sendiri tidak boleh but. Jika kata-kata “Ralat GRUB 2” atau “Tiada Cakera Sistem Sah Ditemui” membuat anda berpeluh sejuk, maka jangan takut lagi. Kini anda boleh memasukkan Super Grub Disk dalam senjata geek anda dan mengucapkan selamat tinggal kepada ralat but. SGD boleh bekerjasama dengan sistem Linux atau Windows untuk memintas atau membaiki pemuat but yang rosak yang menyebabkan ramai di antara kita terjaga pada waktu malam, dan semuanya berada di bawah 2MB. Betul, ia juga boleh dijalankan dari cakera liut.

Cakera Super Grub pada asasnya ialah pemasangan Grub yang dikonfigurasikan dengan bijak pada CD. Ini bermakna ia boleh mengendalikan semua tugas yang boleh dikendalikan oleh pemuat but, iaitu melancarkan OS anda. Anda boleh menggunakan SGD untuk memintas atau membaiki pemuat but yang rosak, tetapi ia tidak dapat memulihkan fail yang hilang atau menjalankan imbasan virus atau tugas peringkat aplikasi yang lain.

Anda boleh memuat turun fail ISO Super Grub Disk yang sangat kecil dari sini. Terdapat berbilang edisi yang tersedia, namun saya syorkan anda memuat turun versi hibrid terkini yang tersedia. Imej ini harus berfungsi pada kedua-dua peranti CD dan USB.

ISO hibrid boleh mengendalikan pemasangan pada peranti CD atau USB, namun kaedah CD disyorkan kerana alat pembakaran biasanya lebih dipercayai dan mudah didapati.

Dari Linux, anda boleh membakar fail ISO ke CD dengan hampir mana-mana aplikasi pembakaran CD seperti Brasero Bakar Imej pilihan. Jika anda ingin but dari USB, alat UNetBootin sepatutnya melakukan kerja yang hampir sama untuk USB.

Dari Windows, anda boleh mencari Bakar Imej ISO pilihan dalam program pembakaran CD kegemaran anda atau gunakan aplikasi penunu percuma seperti Deepburner. Untuk USB, cuba alat terbaik Lili USB Creator.

Setelah selesai, mulakan semula sistem anda dengan CD atau batang USB dimasukkan. Jika ia tidak but kepada SGD, semak tetapan BIOS sistem anda untuk memastikan peranti yang anda ingin but adalah lebih tinggi pada senarai pesanan but daripada cakera keras anda.

utama cakera grub super

Mula-mula, anda perlu memastikan ia mengesan semua sistem pengendalian sedia ada. Pilih pilihan itu daripada skrin utama dan sahkan bahawa hasilnya adalah tepat dengan apa yang telah anda pasang.

pengesan cakera grub super

Dalam contoh ini, kami telah memasang Windows dan Linux, tetapi MBR cakera keras rosak jadi kami tidak boleh boot sama ada. Dengan hanya memilih OS kami yang dikesan, kami boleh memuatkan Linux atau Windows dan menggunakan apa sahaja alat pembaikan atau pemulihan yang ditawarkan oleh OS.

Seperti yang dinyatakan di atas, Super Grub Disk hanyalah pemasangan Grub pintar, bukan set alat. Walaupun ini bagus untuk mengecilkan saiz, ini bermakna SGD mempunyai sedikit ruang untuk penambahbaikan dalam hal alat pemulihan yang berkuasa. Walau bagaimanapun, ia tidak sepenuhnya tanpa ciri sedemikian. Grub mempunyai baris arahannya sendiri untuk menyelesaikan masalah dan membaiki masalah but secara manual, dan SGD menyediakan akses kepada ini.

Selepas mengesan sistem pengendalian, tekan ā€œcā€ untuk memasukkan command prompt. Dari sini, anda boleh menggunakan cangkerang minimum untuk melakukan beberapa pembahagian asas, mengurus modul kernel, menetapkan mod video dan beberapa tugas sistem lain. Untuk mendapatkan senarai lengkap arahan yang tersedia untuk shell ini, tekan Tab pada baris kosong.

cangkerang cakera super grub

Mempunyai sesuatu seperti Cakera Super Grub 10 tahun yang lalu akan menyelamatkan saya daripada kekecewaan berjam-jam, dan lebih daripada beberapa pemasangan semula. Walaupun hanya dengan fungsi but yang ditunjukkan di sini, SGD sudah mempunyai tempat penting dalam kit alat saya. Sekiranya Cakera Super Grub digabungkan dengan suite aplikasi penuh yang menjurus kepada pembaikan dan pemulihan, ia akan menghasilkan alat pembaikan sistem yang sangat berkuasa, yang akan menarik minat hampir semua teknologi pembaikan PC, Linux dan Windows.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Josh Price ialah penulis kanan MakeTechEasier dan pemilik Rain Dog Software

Hanya hebat. Terima kasih kerana berkongsi sedikit info ini.

Maklumat yang sangat bagus ā€¦ penemuan hebat

Ya, ini mesti menjadi salah satu perisian yang paling berguna yang saya semak, sangat berguna. Terima kasih atas komen!

Super Grub Disk telah menyelamatkan saya lebih banyak kali daripada yang saya ingin akui. Saya sangat mengesyorkan memuat turun dan membakar salinan untuk ada di tangan untuk kejadian yang tidak dijangka.

Saya mencubanya pada usb dengan lili usb creator. Ia tidak berjaya. Saya menggunakan OpenSuse 11.4 dan Win 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *