Cara Merangka Resume Sempurna dalam Microsoft Word

Microsoft Word ialah platform yang hebat untuk apa-apa jenis penulisan atau penciptaan kandungan, tetapi satu bidang di mana ia berkembang maju khususnya adalah membantu profesional yang mencari pekerjaan baharu mendraf resume yang sempurna.

Ini boleh dicapai melalui templat yang diprapasang atau templat yang boleh dimuat turun daripada tapak web sumber, tetapi tidak semua templat dicipta sama. Berikut ialah panduan kami untuk mencipta resume yang sempurna menggunakan Microsoft Word.

Cara pertama dan paling mudah untuk memasukkan templat resume ke dalam Microsoft Word adalah dengan menggunakan program itu sendiri. Mulakan dengan membuka Word, dan di sebelah kiri anda akan melihat tab berlabel “Baharu.” Klik pada ini, dan kemudian dalam bar carian di bahagian atas halaman masukkan “Sambung semula.”

carian-templat-sambungan kata

Ini akan mengembalikan kira-kira 110 hasil, dan anda boleh memutuskan templat mana yang paling sesuai dengan gaya anda dengan menatal dan melihat semua pilihan yang berbeza. Dari sini, anda hanya perlu memilih templat yang anda percaya paling menggambarkan kekuatan anda dan imej yang ingin anda gambarkan, dan mengisi maklumat peribadi anda baris demi baris.

Jika anda tidak dapat mencari templat resume yang anda inginkan melalui carian dalaman dalam Word, mengimport templat daripada Web ialah pilihan terbaik anda yang seterusnya. Terdapat beberapa laman web yang mempunyai pelbagai pilihan untuk dipilih. Beberapa kegemaran saya disenaraikan di sini:

Setelah anda memuat turun templat yang ingin anda gunakan, ia akan datang dalam format yang sama seperti yang dilakukan oleh semua dokumen Word: *.docx.

word-resume-template-muat turun

Hanya buka dokumen, dan sama seperti yang anda lakukan dengan proses di atas, cuma isi templat dengan maklumat anda sendiri!

Berikut ialah beberapa petua dan petua yang mungkin anda ingin gunakan untuk mendraf resume yang sempurna.

Sama seperti nasihat yang mencadangkan untuk “berpakaian untuk pekerjaan yang anda inginkan, bukan pekerjaan yang anda miliki”, kami mengesyorkan melakukan perkara yang sama dengan resume anda. Walaupun templat resume yang anda gunakan untuk mendapatkan pekerjaan lama mungkin “cukup baik” pada masa lalu, anda ingin menarik perhatian bakal majikan anda seboleh mungkin dengan cara yang anda boleh. Ini termasuk menyegarkan kedua-dua maklumat yang disertakan dalam resume anda serta format di mana maklumat tersebut dipaparkan.

Tidak kira betapa baiknya penulis anda, selalunya perekrut mencari formula yang sangat khusus untuk memutuskan resume mana yang berjaya mencapai puncak longgokan. Ini berlaku dua kali ganda-jadi jika mereka menggunakan apa-apa jenis perisian “membaca resume”, yang akan mencari kata kunci tertentu dan hanya mengembalikan resume yang mempunyainya. Perkhidmatan menulis resume profesional (yang biasanya tidak berharga lebih daripada $150 untuk draf) mengetahui semua selok-belok proses ini dan boleh memberi anda pulangan yang sangat cepat untuk pelaburan anda jika digunakan secara proaktif semasa pencarian kerja anda yang seterusnya.

Tidak kira jika anda menggunakan templat yang diprapasang atau memuat turun satu daripada Web, menggunakan dokumen yang telah diformatkan untuk membina resume anda ialah cara terpantas dan paling berkesan untuk membuat sejarah kerja anda muncul dari halaman dan membezakan anda daripada yang lain. daripada pertandingan itu!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Seorang penulis teknologi dengan pengalaman tujuh tahun dalam industri, Chris Stobing telah datang ke MakeTechEasier untuk melakukan satu perkara dan satu perkara sahaja: menjadikan teknologi lebih mudah untuk orang yang memerlukannya!

Templat yang disediakan oleh Microsoft Word dalam perisian itu sendiri bagus untuk dimulakan tetapi saya fikir jika anda serius tentang resume anda, anda perlu meningkatkan bar di sini. Saya mendapati bahawa templat asas mereka agak kemas tetapi mereka tersilap dengan “resume kreatif” mereka.

Untuk templat resume Word yang direka oleh pereka profesional, saya menemui beberapa tempat bagus yang mungkin melengkapkan senarai anda:

Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *