Cara menyekat data selular pada iPhone dan iPad (Dikemas kini untuk iOS 15)

Anda harus mengehadkan data selular pada iPhone atau iPad anda semasa anda menggunakan pelan data terhad, menggunakan telefon dalam perayauan atau menyerahkannya kepada anak anda. Apabila didayakan, sekatan data menghalang pengguna daripada membuat perubahan pada tetapan data selular daripada Pusat Kawalan. Dengan semua yang dikatakan, mari kita teruskan dan semak cara menyekat data selular dengan Sekatan pada iOS 14 atau 15.

Sebelum kita mula, pastikan anda telah menyediakan Masa Skrin pada iPhone atau iPad anda.

Mengikut pilihan anda, dayakan atau lumpuhkan pilihan Data Mudah Alih daripada Pusat Kawalan. Selepas mendayakan Sekatan, ini akan dikelabukan (dan oleh itu kanak-kanak/orang lain tidak boleh mengubahnya).

Sekarang buka Pusat Kawalan (dengan meleret ke bawah dari sudut kanan atas pada iPhone dengan Face ID dan meleret ke atas dari bahagian bawah skrin pada iPhone dengan Butang Utama). Anda akan melihat bahawa anda tidak boleh mengetuk dan buat perubahan pada ikon data mudah alih.

Ini berfungsi apabila anda memberikan iPhone anda kepada kanak-kanak atau seseorang yang tidak celik teknologi. Tetapi anda atau sesiapa sahaja boleh pergi ke apl Tetapan pada bila-bila masa dan membuat perubahan (dayakan atau lumpuhkan) pada tetapan data Selular.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengehadkan data selular sepenuhnya untuk apl tertentu, maka anda boleh mematikan data selular untuk apl tertentu.

Log keluar?/strong>

Saya harap anda belajar cara bijak menggunakan data mudah alih pada iPhone anda. Cuma pastikan anda tidak melupakan kata laluan Masa Skrin anda.

Akhir sekali, selain mengehadkan data selular sepenuhnya, anda boleh memilih untuk mendayakan Mod Data Rendah. Ini membantu anda menyimpan data selular dan Wi-Fi jika anda mempunyai pelan terhad. Ia berbuat demikian dengan mengehadkan atau mematikan fungsi tertentu seperti penyegaran apl Latar Belakang, penyegerakan, beberapa sandaran besar, dsb.

Semak Seterusnya:

Alangkah baiknya jika Apple membetulkannya supaya ia menghalang mematikan/menghidupkan data selular dalam tetapan. Terlalu mudah untuk diuruskan. Ia boleh dikatakan tetapan yang tidak berguna sehingga mereka menampalnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *