Cara Menyediakan Berbilang Zon Waktu di Ubuntu

Adakah anda mendapati diri anda sentiasa menyemak perbezaan masa apabila menjadualkan mesyuarat dengan orang yang tinggal di negara lain? Bukankah lebih mudah untuk mempunyai masa dalam berbilang zon waktu pada desktop anda? Di situlah Jam Gnome boleh membantu.

Jam Gnome bukan tugas atau pengurus masa. Walau bagaimanapun, ini boleh membantu kami memudahkan kerjasama kami dengan orang yang tinggal dalam zon waktu yang berbeza. Dengan itu, anda boleh mempunyai berbilang jam untuk pelbagai wilayah dalam tetingkap yang sama. Sebagai bonus, anda juga boleh menyediakan penggera dan mempunyai akses segera kepada jam randik dan pemasa. Mari lihat bagaimana anda boleh memasang dan menggunakannya dalam Ubuntu.

Kami telah memasang Jam Gnome daripada apl Perisian rasmi Ubuntu sebagai snap untuk tutorial ini. Anda boleh menemuinya di sana dengan mencari sebahagian daripada namanya, seperti “jam”.

Untuk memasangnya, klik pada butang Pasang hijau mesra.

Jika anda tidak suka snap atau aplikasi perisian, anda juga boleh membawa Gnome Clock on-board dengan apt:

Selepas pemasangannya, cari Jam Gnome di antara seluruh perisian yang dipasang anda dan jalankannya.

Jam Gnome membolehkan anda menambah banyak jam supaya anda boleh menyemak zon waktu yang berbeza sepintas lalu. Untuk melakukan itu, anda perlu menambah setiap jam secara berasingan.

Apabila anda menjalankannya buat kali pertama, Jam Gnome akan memberikan anda halaman Jam Dunianya, tanpa sebarang jam.

Untuk menambah jam baharu, klik pada butang dengan tanda tambah di bahagian atas sebelah kiri. Sebagai alternatif, tekan Ctrl + N pada papan kekunci anda. Tetingkap mini akan muncul meminta anda mencari bandar yang anda mahukan masa untuk dipamerkan.

Walau bagaimanapun, terdapat pepijat kecil di sini: jika anda menaip nama penuh tempat, anda tidak akan dapat menambahkannya pada Jam Gnome. Masalahnya tetap ada, walaupun anda menggunakan sintaks yang sama seperti yang dicadangkan oleh Jam Gnome.

Untuk mengelakkan masalah, anda perlu menaip sebahagian daripada nama dan tunggu setengah saat untuk Gnome Clock memaparkan cadangannya. Kemudian, pilih tempat yang anda minati daripada cadangan tersebut. Selepas itu, butang Tambah hijau di bahagian atas sebelah kanan akan didayakan. Klik padanya untuk menambah jam pada senarai anda.

Jam Gnome akan membentangkan nama tempat di sebelah kiri, masa di sebelah kanan dan ikon dengan tong sampah di hujung kanan, dari mana anda boleh mengalih keluar jam tertentu.

Anda boleh menambah seberapa banyak jam yang anda mahu dengan mengulangi proses ini. Jika anda menambah begitu banyak sehingga ia tidak muat dalam antara muka Jam Gnome, anda akan dapat menatal ke atas dan ke bawah untuk melihat kesemuanya.

Apa yang sangat berguna ialah apl itu akan memberitahu anda perbezaan masa antara mereka dan zon waktu anda di bawah nama setiap satu dalam bahasa semula jadi. Oleh itu, dalam contoh dalam tangkapan skrin kami, apabila menghubungi orang di Stuttgart dan Toulouse, saya harus ingat mereka “sejam lebih awal” berbanding Athens, Greece, tempat saya tinggal.

Dengan mengklik pada jam tertentu, Jam Gnome akan memaparkannya pada keseluruhan tetingkapnya dan menyembunyikan yang lain. Ia juga akan menunjukkan masa matahari terbit dan terbenam di tempat geografi yang dipilih.

Selain daripada memaparkan berbilang jam untuk zon waktu yang berbeza, Jam Gnome juga membolehkan anda menjejaki kemajuannya melalui Jam Radik dan Pemasa, serta menyediakan berbilang penggera.

Anda boleh menyediakan penggera baharu dengan melawati tab Penggera, kemudian menambahkannya seperti anda menambah jam. Daripada mencari bandar, bagaimanapun, anda perlu masuk apabila anda mahu penggera aktif.

Lawatan ke tab Jam randik membolehkan anda mula mengira dari titik masa tertentu. Jejaki titik perantaraan dalam masa dengan mengklik pada Pusingan.

Jika anda mengklik Jeda, anda boleh menyambung semula pengiraan atau mengosongkan kaunter semasa.

Akhir sekali, melalui Pemasa, anda boleh menyediakan kira detik untuk tempoh masa tertentu. Terdapat lapan pratetap untuk mula mengira dengan dua klik, tetapi anda juga boleh memasukkan tempoh kira detik anda secara manual.

Selepas pemasa bermula, anda boleh menjedanya dan, semasa dalam keadaan dijeda, menyambung mengira, memulakan semula atau membuang pemasa aktif.

Setelah anda menyediakan berbilang zon waktu di Ubuntu, anda mungkin mahu memasang Skype pada Ubuntu supaya anda boleh mengadakan persidangan dalam talian.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kehidupan sebenar OK bermula pada sekitar 10, apabila dia mendapat komputer pertamanya – Commodore 128. Sejak itu, dia telah mencairkan huruf kekunci dengan menaip 24/7, cuba menyebarkan The Word Of Tech kepada sesiapa yang cukup berminat untuk mendengar. Atau, sebaliknya, baca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *