Cara Menyahpasang (Roll Back) Kemas Kini Pemacu pada Windows 11

Kemas kini pemandu tidak berjalan seperti yang dirancang? Ketahui cara untuk melancarkan semula (nyahpasang) kemas kini dan kembali kepada versi pemacu sebelumnya dalam Windows 11.

Pemacu ialah perisian yang membantu memudahkan komunikasi antara perkakasan dan OS. Anda akan menemui pelbagai pemacu yang disenaraikan dalam Pengurus Peranti untuk peranti tersebut. Kemas Kini Windows biasanya mencari kemas kini pemacu dan memasangnya pada PC anda. Selain itu, anda boleh mengemas kini pemandu secara manual.

Walau bagaimanapun, kadangkala versi yang dikemas kini mungkin tidak berfungsi seperti yang diharapkan dan mungkin menimbulkan ketidakstabilan. Atau ia mungkin tidak sebaik versi sebelumnya. Walau apa pun keadaannya, anda sentiasa boleh kembali ke versi sebelumnya dengan mudah.

Apabila anda menghadapi masalah dengan kemas kini pemacu, pendekatan utama anda adalah untuk melancarkannya kembali ke versi sebelumnya. Windows menyediakan pilihan pantas untuk melancarkan semula pemandu. Begini cara anda boleh melakukannya.

Untuk melancarkan kemas kini pemacu, tekan WINDOWS + S untuk melancarkan menu ‘Cari’, masukkan ‘Pengurus Peranti’ dalam medan teks, dan klik pada hasil carian yang berkaitan untuk melancarkan aplikasi.

Dalam Pengurus Peranti, klik pada ikon anak panah sebelum pilihan untuk melihat pelbagai peranti di bawahnya. Anda juga boleh mengklik dua kali padanya untuk mengembangkan dan melihat peranti.

Sekarang, klik kanan pada peranti yang anda ingin gulung semula kemas kini pemacu, dan pilih ‘Properties’ daripada menu konteks.

Seterusnya, navigasi ke tab ‘Pemandu’ dalam tetingkap sifat, dan klik pada ‘Roll Back Driver’.

Dalam tetingkap ‘Driver Package Rollback’ yang muncul, pilih sebab untuk melancarkan semula kemas kini daripada senarai pilihan yang disediakan atau pilih ‘Atas sebab lain’ dan masukkan sebab dalam medan teks di bawah. Akhir sekali, klik pada ‘Ya’ di bahagian bawah untuk memulakan proses roll back.

Ia mungkin mengambil masa beberapa saat untuk Windows melancarkan semula kemas kini pemacu, namun, anda tidak akan diberitahu tentang statusnya. Tunggu beberapa lama, tutup Pengurus Peranti, dan kemudian mulakan semula PC.

Jika anda melancarkan kemas kini selepas mengalami ralat tetapi kemudian menyedari bahawa ia bukan kemas kini semata-mata tetapi isu lain, anda mungkin mahu kembali ke versi terkini.

Untuk kembali ke versi pemacu terkini, lancarkan Pengurus Peranti, cari peranti, klik kanan padanya, dan kemudian pilih ‘Kemas kini pemacu’ daripada menu konteks.

Dalam tetingkap Kemas Kini Pemacu, anda akan diberikan dua pilihan, sama ada untuk membenarkan Windows mencari pemacu terbaik yang tersedia atau anda boleh menyemak imbas dan memasangnya secara manual. Pilih pilihan pertama, iaitu, ‘Cari secara automatik untuk pemandu’.

Windows kini akan memulakan proses pemasangan dan mungkin mengambil masa beberapa minit untuk diselesaikan bergantung pada saiz dan faktor lain. Setelah kemas kini dipasang, tetingkap Pemacu Kemas Kini akan membaca ‘Windows telah berjaya mengemas kini pemacu anda’. Akhir sekali, klik pada ‘Tutup’ di bahagian bawah.

Jika anda menerima gesaan untuk memulakan semula sistem, sama ada pilih pilihan ‘Mulakan Semula’ dalam gesaan itu sendiri atau gunakan mana-mana cara lain untuk memulakan semula PC.

Adalah disyorkan untuk tidak mengemas kini pemandu melainkan anda menghadapi masalah kerana ini mungkin merumitkan keadaan. Walau bagaimanapun, sesetengah pemacu meningkatkan prestasi sistem dan perlu dikemas kini apabila kemas kini tersedia, seperti pemacu ‘Grafik’. Tetapi bagi kebanyakan pemacu peranti, jangan campur tangan melainkan timbul keperluan mutlak.

Walaupun anda tidak mengemas kininya secara manual, sentiasa ada peluang Windows memasang kemas kini pemacu. Jika anda tidak mahu Windows memasang kemas kini pemacu, pengubahsuaian pantas dalam tetapan sistem akan dilakukan.

Untuk melumpuhkan kemas kini pemacu automatik, tekan WINDOWS + S untuk melancarkan menu ‘Cari’, masukkan ‘Tukar tetapan pemasangan peranti’ dalam medan teks di bahagian atas, dan kemudian klik pada hasil carian yang berkaitan.

Dalam tetingkap ‘Tetapan pemasangan peranti’, pilih pilihan ‘Tidak’, dan klik pada ‘Simpan Perubahan’ di bahagian bawah.

Sekarang dan seterusnya, Windows tidak akan mengemas kini pemacu pada PC anda.

Pemacu adalah kritikal tetapi mereka tidak memerlukan kemas kini biasa, seperti halnya dengan perisian lain yang dipasang pada sistem. Tetapi jika masalah berlaku selepas kemas kini, anda kini tahu cara untuk mengembalikan pemacu ke versi sebelumnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *