Cara Menunjukkan Laluan Fail dalam Carian Spotlight pada Mac

Dengan menggunakan carian Spotlight, anda boleh menyemak tempat anda telah menyimpan fail atau folder tertentu pada Mac anda. Ciri ini bermanfaat untuk mereka, yang telah mencipta banyak fail, dokumen dan folder pada Mac mereka. Jika anda kerap terlupa lokasi fail pada Mac, berikut ialah cara untuk mendedahkan laluan fail dalam carian Spotlight untuk Mac.

Terdahulu, pengguna boleh melihat laluan sistem fail hanya dengan menuding tetikus pada hasil carian Spotlight pada Mac. Walau bagaimanapun, sehingga macOS Lion ini hanya akan menunjukkan beberapa maklumat tentang fail yang dipilih oleh pengguna; ia tidak akan mendedahkan lokasi. Apple telah memudahkan pengguna untuk mendedahkan laluan fail dalam Spotlight pada Mac.

Langkah 1. Mula-mula, lancarkan Carian Spotlight. Anda boleh melakukan ini dengan mengklik ikon Cari (kaca pembesar) dari sudut kanan atas. Sebagai alternatif, anda boleh menekan Command + Space untuk memaparkan Spotlight pada Mac anda.

Langkah #2. Apabila Spotlight muncul pada skrin anda, taipkan pertanyaan carian anda. Sebagai contoh, saya telah mencipta fail bertajuk “GUNAKAN ECG pada Siri 4 Apple Watch.” Jadi saya akan menaip nama fail ini dalam medan carian Spotlight.

Langkah #3. Anda boleh menekan kekunci anak panah ke bawah/atas untuk menyerlahkan fail atau folder.

Langkah #4. Setelah fail atau folder dipilih, tekan dan tahan kekunci Perintah (鈱楛/span>) pada papan kekunci Mac anda.

Anda akan melihat bahawa laluan fail anda akan dilihat buat sementara waktu pada kotak dialog carian Spotlight. Apabila anda melepaskan butang Perintah, laluan akan hilang.

Sekiranya, anda ingin membuka fail, tekan kekunci Enter (Jika anda ingin membuka fail dalam Tetingkap Finder baharu, tekan dan tahan kekunci arahan dan tekan kekunci Enter) pada papan kekunci anda.

Itu sahaja kawan!

Menandatangani…

Apabila kami mencipta berbilang fail dan folder pada Mac kami, adalah sukar untuk mengingati lokasi data tersebut. Pintasan ini dengan cepat menunjukkan kepada anda laluan fail dalam Spotlight. Walaupun anda tidak ingat nama penuh fail anda, anda boleh menaip secara rawak perkataan yang digunakan dalam nama fail atau dalam kandungan fail tersebut. Carian sorotan dalam Mac anda akan menyenaraikan fail tersebut, di mana kata kunci digunakan.

Anda mungkin ingin merujuk:

terima kasih atas info ini!! sangat sangat membantu 馃檪 danke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *