Cara menukar imej WebP kepada JPG atau PNG pada Mac (3 Cara)

Kita semua pernah berada dalam situasi di mana kita cuba menggunakan imej WebP dan kecewa dengan keputusan yang menunjukkan ‘format imej ini tidak disokong.’ Walaupun Mac boleh mengendalikan imej WebP tanpa sebarang isu, masalah timbul apabila kami cuba menggunakannya dalam dokumen, mel dan mesej kami.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggunakan JPG lama yang baik, yang 99% daripada tapak web menyokong dan kurang berkemungkinan mengembalikan ralat. Jika anda tertanya-tanya cara menukar imej WebP kepada JPG pada Mac anda dan menggunakannya, berikut ialah 5 cara terbaik. Tetapi sebelum itu, mari berikan anda gambaran keseluruhan WebP.

WebP, atau Gambar Web, ialah format fail imej yang dibangunkan oleh Google yang boleh menyimpan data imej kedua-dua pemampatan lossless dan lossy. Ia membolehkan saiz imej 34% lebih kecil berbanding JPG, semuanya sambil mengekalkan data imej berkualiti tinggi. Untuk pergi ke sedikit perincian, mari kita lihat cara WebP menjimatkan ruang.

Kita semua tahu imej hanyalah piksel yang dicantum bersama. Format imej ini menjimatkan ruang dengan ‘meramalkan’ apa yang boleh menjadi warna piksel sekeliling piksel tertentu. Ini membolehkan data satu piksel digunakan berulang kali dalam imej, sekali gus menjimatkan ruang.

Tetapi cukup dengan kelas teori warna, mari kita lihat cara anda boleh menukar imej WebP kepada JPG atau PNG dengan cepat pada Mac anda.

macOS Apple mempunyai pemapar imej terbina dalam yang dipanggil Pratonton. Walaupun Pratonton membolehkan anda melihat, mengedit, memangkas dan juga menganotasi imej pada Mac anda, ia juga boleh digunakan untuk menukar imej WebP kepada JPG pada Mac anda.

Walaupun proses ini membosankan, ia memberi anda kawalan terperinci ke atas kualiti imej. Begini cara melakukannya.

Petua tambahan: Jika anda merancang untuk menggunakan penyelesaian ini untuk menukar imej WebP, pergi ke Keutamaan Sistempapan kekunciJalan pintasPintasan Apl 鈫 klik pada + butang 鈫 pilih Pratonton. Dalam tajuk Menu, salin dan tampal ‘Fail 鈫扅/strong> Eksport?/strong>’ dan tambah pintasan papan kekunci sebagai ‘Cmd + E.’

Lain kali anda menggunakan Pratonton untuk menukar imej WebP, buka imej dan tekan Cmd + E untuk membuka tetingkap Eksport dengan cepat.

Terdapat banyak alat yang tersedia di web untuk menukar imej WebP kepada JPG. Mengenai pilihan saya, cloudconvert adalah salah satu pilihan pilihan saya untuk melakukan penukaran ini.

Ia bukan sahaja mempunyai antara muka yang mudah digunakan tetapi juga membolehkan anda menetapkan kualiti imej, ketinggian, lebar dan membolehkan anda menyimpan imej terus ke Google Drive supaya anda boleh melampirkannya dengan lancar dalam Dokumen Google anda. Selain itu, ia bebas iklan!

Lawati cloudconvert

Nah, ini bukan salah satu cara ‘terbersih’ untuk menukar imej WebP pada Mac anda, tetapi ia menyelesaikan tugas. Bergantung pada penyemak imbas yang anda gunakan, buka imej dalam tab baharu untuk mengekalkan kualiti tingginya dan cuma ambil tangkapan skrin dengan menekan Cmd + Shift + 4 pada papan kekunci Mac anda.

Selepas menekan kombinasi kekunci yang diberikan di atas, anda akan dipaparkan dengan kursor untuk memilih kawasan yang hendak ditangkap. Setelah anda selesai, anda boleh mencari tangkapan skrin pada desktop Mac anda.

Imej WebP boleh melindungi fail imej anda dan juga menyimpan beberapa ruang storan pada Mac anda, tetapi tidak semua penyemak imbas dan tapak web menyokong sambungan imej ini. Menggunakan penyelesaian di atas, anda boleh menukar imej WebP kepada JPG dengan cepat pada Mac anda.

Saya menggunakan sambungan Simpan Imej Seperti Yang Anda Mahu Chrome untuk menyimpan imej WebP dengan cepat sebagai JPG. Alat mana yang anda suka? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *