Cara Menukar DNS pada iPhone dan iPad Anda

Sistem Nama Domain atau DNS ialah konfigurasi asas yang berfungsi di bahagian belakang setiap kali anda menyambungkan iPhone/iPad anda ke web. Walaupun ia unik dengan setiap pembekal perkhidmatan internet, ia boleh disesuaikan atau diubah melalui pelbagai medium dalam talian menggunakan perkhidmatan Google, Cloudfare dan Open DNS. Mari kita lihat cara anda boleh menukar pelayan DNS pada iPhone dan iPad anda.

DNS yang ditukar ini akan terus berfungsi walaupun anda memutuskan sambungan daripada rangkaian Wi-Fi ini buat sementara waktu dan menyambung semula. Tetapi, jika anda terlupa rangkaian ini, ia akan memadamkan DNS tersuai juga.

Sekiranya anda menggunakan berbilang rangkaian Wi-Fi (seperti rumah, pejabat, rumah kawan baik, dll.), dan ingin menggunakan DNS tersuai di mana-mana sahaja, anda perlu menyediakannya untuk setiap rangkaian secara individu.

Untuk melakukan ini, lancarkan tetapan aplikasi Fang Wi-Fi Fang “saya” bersebelahan nama Wi-Fi 鈫 Konfigurasikan DNS. Pada skrin seterusnya, ketik pada Automatik. Akhir sekali, ketik pada Jimat.

Anda kini menggunakan DNS lalai yang ditetapkan oleh pembekal Wi-Fi anda.

iOS atau iPadOS tidak membenarkan anda menukar tetapan DNS untuk data selular. Tetapi anda boleh menggunakan apl pihak ketiga seperti 1.1.1.1 oleh Cloudflare yang membenarkan anda menukar DNS.

Sebagai alternatif, jika anda menggunakan aplikasi VPN, ia menggunakan pelayannya sendiri sebelum menghubungkan anda dengan tapak web dan perkhidmatan yang anda cuba akses. Ini secara berkesan memintas pelayan DNS lalai pembekal data selular anda.

Berikut ialah beberapa alamat pelayan DNS awam paling popular yang boleh anda gunakan pada peranti anda.

Log keluar?/strong>

Beginilah cara anda boleh menukar tetapan DNS pada iPhone dan iPad anda. Setelah anda mengetahui asasnya, anda boleh menggunakan maklumat ini untuk menukar DNS pada Mac juga. Untuk ini, lancarkan Keutamaan Sistem Fang Rangkaian Fang Wi-Fi Fang Maju Fang DNS.

Apakah pendapat anda tentang ini? Adakah anda berjaya melompat ke DNS lain pada peranti iOS atau iPadOS anda? Kongsi pengalaman anda dengan dunia di bahagian komen di bawah.

BACA SETERUSNYA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *