Cara Menjalankan Program Lama dengan Mod Keserasian dalam Windows

Panduan ini akan menunjukkan cara menjalankan aplikasi Windows lama menggunakan penyelesai masalah keserasian program. Mod keserasian membantu menjalankan aplikasi kegemaran anda yang direka bentuk untuk sistem Windows yang lebih lama pada komputer riba dan PC yang lebih baharu. Kami mengikuti langkah terperinci berdasarkan panduan penyelesaian masalah rasmi Microsoft dan membincangkan setiap tetapan keserasian.

Kebanyakan perisian Windows yang direka untuk sistem pengendalian terdahulu berfungsi dengan baik pada versi Windows terkini (tetapi tidak selalu sebaliknya). Matlamat utama penyelesai masalah keserasian adalah untuk membetulkan sebarang isu keserasian contohnya, jika program anda tidak dipaparkan dengan betul pada peranti Windows yang lebih baharu. Semakin lama sistem pengendalian legasi anda, seperti Windows 7, Vista atau XP, semakin banyak keperluan untuk menyelesaikan masalah aplikasi dalam mod keserasian.

Untuk mengakses penyelesai masalah keserasian program dalam Windows, pergi ke “Tetapan -> Kemas Kini & Keselamatan -> Selesaikan Masalah” dan pilih “Penyelesai Masalah Tambahan.”

Tatal ke bawah daripada tetapan Penyelesai Masalah Tambahan untuk melancarkan Penyelesai Masalah Keserasian Program. Ini akan melancarkan kotak dialog baharu.

Apabila penyelesai masalah mula berjalan, ia akan mencari program yang tersedia pada sistem Windows 10 anda. Beri beberapa saat atau bahkan satu hingga dua minit.

Mengesan penyelesai masalah keserasian program dalam Windows 11 sedikit berbeza daripada Windows 10. Ia memerlukan satu langkah yang kurang, kerana skrin tetingkap asal tidak berubah. Daripada “Tetapan”, pergi ke pelancar melalui “Sistem -> Selesaikan Masalah -> Penyelesai Masalah Lain.”

Mencari atur cara yang tersedia dalam penyelesai masalah program Windows 11 adalah lebih pantas dan hasilnya diisi dengan cepat.

Selain daripada menu navigasi, anda juga boleh pergi ke mod keserasian daripada kotak carian Windows 10/11 atau pilihan carian menu Mula baharu Windows 11. Langkah selebihnya adalah sama untuk kedua-dua Windows 10 dan 11.

Untuk menjalankan program Windows lama dalam Windows, mula-mula import program dan mana-mana fail pemasangannya daripada sistem pengendalian yang lebih lama, seperti Windows XP atau sistem Windows terkini.

Setelah pemasangan selesai, kembali dan lancarkan penyelesai masalah keserasian program. Tunggu program untuk diisi supaya aplikasi legasi yang baru dipasang kelihatan. Jika program Windows 7 atau XP anda yang lebih lama tidak kelihatan, pilih “Tidak Disenaraikan.” Pilih program dan klik “Seterusnya” untuk meneruskan.

Penyelesai Masalah Keserasian Program menawarkan dua pilihan berbeza untuk menyelesaikan sebarang isu keserasian. Kami akan meneliti setiap satu. Gunakan “Cuba Tetapan Disyorkan,” yang akan membenarkan Penyelesai Masalah menggunakan keserasian Windows secara automatik berdasarkan pratetap dalaman.

Program yang dipilih sedia untuk diperbaiki untuk isu keserasian (Picasa 3 dalam contoh ini). Uji program untuk mencatat isu. Klik “Seterusnya” untuk meneruskan, dan ia akan melancarkan program lama.

Penyelesai Masalah Keserasian Program akan cepat mengesan dan menyelesaikan sebarang isu dan menyiasat anda sama ada masalah itu telah dibetulkan. Jika ya, pilih “Ya, simpan tetapan untuk program ini” dan keluar dari wizard. Anda seharusnya tidak menghadapi sebarang masalah lagi selepas langkah ini.

Jika masih terdapat isu, anda boleh memilih “Tidak, cuba lagi menggunakan tetapan yang berbeza,” dan ia akan menghantar anda kembali ke pilihan kedua, seperti yang ditunjukkan dalam bahagian seterusnya.

Sebagai pilihan kedua dalam Penyelesai Masalah Keserasian Program, pilih “Selesaikan masalah program,” yang membolehkan anda mengawal secara manual yang lebih besar tentang sifat sebenar isu tersebut.

Pilih kesesakan yang tepat, seperti “program dibuka tetapi tidak dipaparkan dengan betul” atau “program memerlukan kebenaran tambahan.” Jika anda tidak pasti tentang masalah itu, cuma pilih “Saya tidak nampak masalah saya tersenarai.”

Anda akan diberikan pilihan sistem pengendalian lama yang mungkin telah direka bentuk untuk program tersebut. Pilih “Saya tidak tahu” jika anda tidak ingat. Selepas memilih, program secara automatik akan mewujudkan keserasian dengan versi yang lebih lama. Klik “Seterusnya” selepas itu anda perlu menguji semula tetapan keserasian untuk program.

Sebaik sahaja anda melengkapkan dua langkah di atas, program lama yang direka bentuk untuk versi Windows yang lebih lama harus berfungsi dengan betul dalam versi Windows anda yang lebih baharu. Terdapat helah keserasian yang lebih maju ditunjukkan di bawah.

Grafik PC hari ini jauh lebih maju daripada versi lama. Ada kemungkinan bahawa beberapa program lama anda mungkin telah direka bentuk untuk dijalankan menggunakan set warna terhad dalam palet. Inilah yang membawa kepada skrin kosong.

Anda boleh menetapkan semula program Windows lama anda untuk beroperasi sama ada dalam “warna 8-bit (256)” atau dalam “warna 16-bit (65536).” Untuk melakukan ini, klik kanan fail .exe program pada mana-mana lokasi PC dan pergi ke “Properties -> Compatibility.” Gunakan pilihan “mod warna dikurangkan” untuk menyelesaikan isu. Gunakan perubahan untuk menyimpan, dan jalankan program yang lebih lama sekali lagi. Jika ia masih tidak berfungsi dengan betul, pergi ke tetapan keserasian seterusnya.

Kadangkala masalah paparan dalam program lama adalah disebabkan oleh isu grafik,

yang mungkin bergerigi atau dibuat secara tidak betul. Klik kanan fail .exe program sekali lagi dan pilih “Properties -> Compatibility.” Anda boleh memilih resolusi skrin “640脳480” seperti yang ditunjukkan di bawah.

Sebaik sahaja anda menukar resolusi program kepada 640 x 480, isu keserasian harus diselesaikan. Anda juga mungkin melihat gesaan “Adakah program ini berfungsi dengan betul” pada Pembantu Keserasian Program.

Terdapat satu lagi tetapan keserasian yang dipanggil “Tukar tetapan DPI Tinggi,” yang akan menyelesaikan sebarang konflik akibat program yang kelihatan kabur, terlalu besar atau terlalu kecil dalam Windows.

Untuk ini, kembali ke pilihan “Properties -> Compatibility” dan klik “Change High DPI Settings.” Ia akan membuka kotak dialog baharu seperti yang ditunjukkan di sini. Pilih sama ada “baiki masalah penskalaan” atau “tolak tingkah laku penskalaan DPI tinggi.” Kedua-duanya akan membantu anda menjadikan program kelihatan kurang kabur.

Cara terbaik untuk mencapai keserasian yang betul bagi program yang lebih lama adalah dengan sentiasa menjalankannya sebagai pentadbir. Ia boleh dilakukan dari menu Mula atau klik kanan mudah fail exe program.

Sebagai langkah terakhir, gunakan tetapan program untuk semua akaun PC. Walaupun anda pentadbir, ini akan membolehkan program berkelakuan seragam untuk semua pengguna log masuk.

Jika anda menjalankan program anda dalam mod keserasian, cara terbaik untuk mengetahui ialah pergi ke folder boleh laku lalai program pada PC Windows anda. Klik kanan dan pilih “Properties”, kemudian pergi ke “Keserasian.” Anda akan mendapati pilihan “Jalankan program ini dalam mod keserasian untuk Win 8/7/Vista/XP” didayakan. Hanya nyahtanda atau nyahpilih tetapan ini dan anda keluar dari mod keserasian.

Semasa memuat turun program, pastikan anda hanya memilih tetapan untuk Windows 10. Jika sebelum ini anda telah memasang program yang direka untuk Win 8.1/8/7, anda biasanya akan menemui pilihan naik taraf kepada Windows 10 dalam dulang Sistem.

Anda boleh menyemak status kemas kini mana-mana program yang dipasang daripada menu Kemas Kini Windows, di mana anda boleh memilih “Semak kemas kini.” Jika mana-mana program memerlukan kemas kini, ia akan memaklumkan anda.

Seperti yang anda lihat dalam panduan ini, kebanyakan apl atau permainan lama berjalan dengan teruk pada versi Windows yang lebih baharu kerana ia direka khusus untuk Windows 8, Windows 7, Windows Vista atau Windows XP. Tetapi dengan Penyelesai Masalah Keserasian Program Windows, sentiasa ada cara untuk menjalankan apl warisan anda pada komputer yang lebih baharu. Jika anda masih mempunyai program DOS lama yang ingin anda jalankan pada Windows, berikut ialah cara untuk melakukannya.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Sayak Boral ialah seorang penulis teknologi dengan lebih sebelas tahun pengalaman bekerja dalam industri yang berbeza termasuk semikonduktor, IoT, IT perusahaan, OSS/BSS telekomunikasi dan keselamatan rangkaian. Beliau telah menulis untuk MakeTechEasier mengenai pelbagai topik teknikal termasuk Windows, Android, Internet, Panduan Perkakasan, Penyemak Imbas, Alat Perisian dan Ulasan Produk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *