Cara Menjalankan CHKDSK (Check Disk) dalam Windows 11

Jalankan arahan CHKDSK dan bebaskan pemacu storan anda daripada sebarang ralat.

Windows mempunyai banyak utiliti baris perintah mengikut keselesaan pengguna. The chkdsk (disebut sebagai cakera semak), adalah satu pameran yang hebat. Perintah ini membolehkan anda mengimbas dan mengesahkan integriti logik storan tertiari sistem anda. Ia direka untuk menyemak sistem fail untuk sebarang ralat dan juga membetulkannya.

Anda juga boleh menggunakan berbilang parameter untuk menjalankan tindakan alat (Check Disk) dalam pelbagai pilih atur dan gabungan. Secara keseluruhannya, chkdsk ialah instrumen yang bermanfaat pada komputer Windows 11 anda. Dan dalam panduan ini, kami akan menunjukkan cara anda boleh menjalankan alat pada PC anda dan memanfaatkannya sepenuhnya.

Fungsi utama chkdsk arahan adalah untuk memeriksa integriti sistem fail pada cakera keras dan membuat pembetulan yang diperlukan. Perintah itu juga boleh membetulkan sektor buruk pada cakera keras anda.

Sektor buruk terus dibahagikan kepada ‘Sektor buruk lembut’ dan ‘sektor buruk keras’. ‘Sektor buruk lembut’ ialah sektor buruk yang logik, dan chkdsk arahan boleh membetulkannya dengan mudah. ‘Sektor buruk keras’, sebaliknya, berlaku akibat kerosakan fizikal pada cakera. Padahal chkdsk tidak dapat membaikinya, ia pasti boleh menandakan sektor untuk mengelakkan sebarang penulisan data dan mengelakkan isu yang tidak dijangka.

Berikut ialah senarai isu yang chkdsk arahan dilaporkan boleh menyelesaikan:

Jika anda tidak begitu celik teknologi, Windows memberi anda pilihan untuk menjalankannya chkdsk arahan daripada peneroka fail, tanpa menaip apa-apa jenis arahan dalam Prompt Perintah.

Untuk berbuat demikian, mula-mula klik dua kali pada ikon ‘PC ini’ pada desktop anda. Sebagai alternatif, anda boleh menekan butang Windows+E pintasan pada papan kekunci anda untuk membukanya juga.

Sekarang, klik kanan pada pemacu yang ingin anda semak dan pilih pilihan ‘Properties’ daripada menu konteks.

Klik tab ‘Tools’ pada tetingkap ‘Windows Properties’, dan kemudian klik pada butang ‘Check’ dalam bahagian ‘Error Checking’.

Jika tiada ralat pada pemacu, anda mungkin menerima gesaan daripada sistem yang menyatakan demikian. Sekiranya anda masih ingin meneruskan pengimbasan, klik pada pilihan ‘Imbas pemacu’ pada gesaan. Jika tidak, tekan ‘Batal’.

Imbasan mungkin mengambil sedikit masa. Tunggu dengan sabar sementara proses berjalan di latar belakang.

Jika anda ingin mendapatkan lebih kawalan ke atas chkdsk arahan, anda boleh memanggilnya menggunakan Command prompt.

Walaupun kaedah ini tidak menawarkan kemudahan GUI, ia pasti menawarkan kawalan lengkap dan lebih fleksibiliti dalam menggunakan arahan dengan bantuan parameter.

Pertama, buka Terminal Windows sebagai pentadbir pada PC anda. Cari ‘Terminal’ dalam menu Mula dan kemudian klik kanan pada aplikasi ‘Windows Terminal’ daripada hasil carian dan pilih pilihan ‘Jalankan sebagai pentadbir’ daripada menu konteks.

Anda seterusnya akan melihat tetingkap UAC (Kawalan Akaun Pengguna). Jika anda tidak log masuk dengan akaun pentadbir, masukkan kelayakan yang diperlukan untuk log masuk pentadbir. Jika tidak, klik pada butang ‘Ya’ untuk melancarkan tetingkap tinggi pada Terminal Windows.

Seterusnya, klik ikon karat (anak panah ke bawah) pada tetingkap Terminal. Kemudian, pilih pilihan ‘Command Prompt’ daripada menu limpahan. Anda boleh menekan secara alternatif Ctrl+Beralih+2 untuk mengaksesnya juga.

Sekarang, taip atau salin/tampal arahan berikut dalam tetingkap Prompt Perintah dan tekan Masuk.

Anda mungkin menerima gesaan untuk menjadualkan chkdsk prosedur pada but komputer anda yang seterusnya kerana pemacu tidak boleh digunakan semasa alat sedang menjalankan operasinya. Untuk menjadualkan akhbar Y pada papan kekunci anda. Jika tidak, tekan N.

Akhir sekali, matikan komputer anda dari menu Mula dan hidupkannya semula. The chkdsk alat akan mula mengimbas volum storan secara automatik sebelum PC but.

chkdsk adalah perintah yang sangat serba boleh dan oleh itu, menyokong pelbagai parameter. Berikut adalah semua parameter tersebut dan fungsinya yang disokong oleh chkdsk perintah.

The chkdsk arahan mengembalikan kod keluar selepas menyelesaikan proses. Adalah penting untuk mengetahui kod keluar ini untuk mengetahui hasil keseluruhan operasi.

Dan itu sahaja! Pada kali seterusnya anda berhadapan dengan apl atau PC anda dimatikan secara tiba-tiba, chkdsk arahan akan datang untuk menyelamatkan anda, dan dengan itu, panduan ini juga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *