Cara Menguji Tekanan Kad Grafik pada Linux

Tiada perkakasan PC akan kekal selama-lamanya. Dari masa ke masa, penggunaan berat boleh mula membakar komponen seperti pemproses dan kad grafik anda. Jika paparan anda mula kelihatan sedikit rosak, sudah tiba masanya untuk menggantikan kad grafik anda dengan model yang lebih baharu. Sebelum anda berbuat demikian, anda harus mempertimbangkan untuk menyemak kad grafik anda untuk masalah dengan menjalankan ujian tekanan. Begini cara anda boleh menekankan ujian kad grafik anda pada Linux.

GL Mark 2 mungkin pilihan yang lebih baik untuk anda jika anda mencari sesuatu yang lebih kompleks. Ia menguji pelbagai aspek yang lebih luas, seperti pencahayaan, penimbalan, penteksanan dan banyak lagi. Anggap ia sebagai versi Glxgears yang lebih komprehensif.

Nasib baik, ia disertakan dengan kebanyakan distro Linux dan dipanggil glmark2. Pasangnya dengan menggunakan yang berikut:

Kemudian, jalankannya dengan memasukkan yang berikut ke dalam terminal:

Semua ujian dijalankan selama sepuluh saat setiap satu dengan kadar bingkai dikira secara individu. Anda mendapat markah akhir berdasarkan semua ujian. Ia adalah alat yang sangat mudah digunakan yang memberikan hasil mendalam yang mengagumkan.

Alat seterusnya untuk menjalankan ujian tekanan GPU pada Linux ialah alat GpuTest. Alat merentas platform ini tersedia untuk Linux, macOS dan Windows. Ia sebenarnya beberapa alatan dalam satu, menjalankan beberapa jenis ujian grafik yang berbeza untuk melihat prestasi kad grafik anda.

Walaupun perisian ini agak ketinggalan zaman, ia masih mampu menjalankan ujian pada GPU anda. Ia juga termasuk alat FurMark yang terkenal dan popular, yang dalam keluaran baru-baru ini telah menjadi Windows sahaja.

GpuTest juga termasuk beberapa pilihan penandaarasan yang akan memberi anda maklumat tentang kelajuan prestasi, suhu dan banyak lagi.

Untuk memasangnya di Linux, muat turun keluaran terbaru GpuTest dan nyahzip fail tersebut. Dari sana, buka tetingkap terminal dan taip yang berikut untuk memulakan GUI GpuTest:

Pilih kaedah ujian tekanan anda dalam menu GUI yang muncul, kemudian klik butang “Jalankan ujian tekanan” untuk memulakan ujian tekanan. Klik “Jalankan penanda aras” jika anda ingin melihat data terperinci pada GPU anda.

Isu ketara dengan GPU yang gagal ialah pengurangan dalam kadar bingkai. Untuk memberi anda petunjuk pantas kadar bingkai GPU semasa anda, anda boleh menggunakan alat Glxgears. Ini ialah alat yang disertakan dengan perpustakaan grafik Mesa 3D yang tersedia untuk pengguna Linux.

Pengedaran Linux berasaskan Ubuntu dan Debian boleh memasang Glxgears dengan memasang mesa-utils pakej. Buka terminal dan taip:

Setelah pakej mesa-utils dipasang, mulakan Glxgears dengan menaip glxgears di terminal. Seperti yang anda mungkin meneka dari namanya, ia melakukan ujian framerate dengan memuatkan simulasi 3D gear bergerak.

Setiap lima saat ia merekodkan kadar bingkai semasa dalam tetingkap terminal. Jika terdapat penurunan kadar bingkai secara tiba-tiba, anda boleh menggunakan maklumat ini sebagai tanda untuk menyiasat GPU anda dengan lebih lanjut. Walau bagaimanapun, amaran: sesetengah pemacu grafik Linux tidak berfungsi dengan baik dengan Glxgears, dan anda mungkin perlu menjalankan ujian lanjut untuk mengesahkan sebarang bacaan yang mencurigakan.

Jika anda sedang mencari ujian yang mendalam, alat Penanda Aras Unigine mungkin akan memuaskan hati anda. Menggunakan Enjin Unigine 2, persekitaran 3D yang sangat terperinci yang dicipta oleh alat ini memberikan anda persekitaran seperti permainan sebenar yang boleh anda mainkan, dengan alat asas untuk menguji GPU anda semasa anda pergi.

Ini adalah alat yang sesuai untuk pemain yang ingin menanda aras GPU mereka di Linux. Terdapat beberapa persekitaran untuk dipilih, dengan setiap model baharu menawarkan kemajuan baharu untuk menawarkan ujian tekanan terbaik untuk kad grafik yang lebih baharu.

Setiap alat penanda aras termasuk mod ujian tekanan automatik, analisis kadar bingkai yang mendalam dan ciri pelaporan terperinci untuk membantu anda mengenal pasti masalah. Alat terbaharu, Superposition, juga termasuk sokongan untuk peranti VR, membolehkan anda menguji kad grafik anda untuk kesediaan VR. Anda juga boleh melihat Syurga, yang merupakan alat yang lebih lama tetapi masih sangat berkesan.

Untuk memasang, pergi ke tapak web Unigine Benchmark dan pilih alat yang anda ingin muat turun, kemudian klik butang “muat turun”. Alat ini akan tiba sebagai fail RUN. Setelah dimuat turun, buka tetingkap terminal, pergi ke lokasi fail dan taip:

Gantikan “Nama Fail Penanda Aras” dengan nama fail yang betul untuk alat Penanda Aras anda. Setelah anda melakukannya, taip yang berikut untuk mula memasang perisian ujian:

Sekali lagi, gantikan “Nama Fail Penanda Aras” dengan nama fail yang betul. Masukkan folder yang dibuat oleh fail pemasangan menggunakan cd arahan, kemudian taip yang berikut:

Gantikan “superposisi” dengan nama salah satu alat penanda aras Unigine yang lain jika anda menggunakan versi yang lebih lama.

Phoronix Test Suite membantu anda menguji tekanan kad grafik anda pada Linux, Mac dan Windows. Ia sebenarnya menggunakan tanda aras Unigine. Walau bagaimanapun, anda mungkin mendapati ia lebih mudah digunakan. Ia direka untuk mengautomasikan kebanyakan proses untuk anda. Ia dikemas kini dengan kerap, dengan ujian baharu ditambah mengikut keperluan untuk membantu anda memantau keseluruhan sistem anda dengan lebih baik, bukan hanya kad grafik.

Ia kini mempunyai lebih 400 ujian, dan anda boleh menyediakannya untuk pemantauan sistem biasa. Walaupun ia mungkin berlebihan untuk pengguna biasa, jika anda ingin membandingkan prestasi dari semasa ke semasa atau hanya menguji perkakasan tertentu, anda dilindungi.

Untuk memuat turun versi terkini untuk sistem Ubuntu/Debian atau sistem Linux umum, gunakan yang berikut:

Anda tidak perlu melakukan ini dengan kerap. Sebaliknya, hanya ujian tekanan jika anda mengalami masalah grafik atau anda memasang Linux pada mesin yang lebih lama dan perlu melihat sama ada kad grafik masih berfungsi dengan betul.

Membeli kad grafik baharu harus menjadi pilihan terakhir melainkan anda hanya perlu meningkatkan untuk memenuhi/melebihi keperluan minimum untuk permainan atau apl. Kadangkala anda hanya perlukan pemacu kad grafik baharu untuk menyelesaikan masalah.

Biasanya, satu alat sudah cukup untuk memberi anda maklumat yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan ujian yang lebih asas, anda mungkin ingin mempertimbangkan alat yang lebih maju jika anda masih memerlukan maklumat lanjut. Bagi pengguna biasa, mana-mana satu di atas harus memberikan anda apa yang anda perlukan tanpa perlu melakukan ujian dua kali.

Sebelum anda tergesa-gesa keluar untuk membeli kad grafik baharu untuk sistem Linux anda, anda harus menekankan ujian kad grafik anda terlebih dahulu untuk melihat prestasinya. Masalah dengan GPU anda boleh dibetulkan dengan penyelenggaraan biasa, menukar pemacu kad grafik Linux anda atau dengan melumpuhkan pecutan perkakasan.

Jika kad grafik anda gagal, lihat panduan pembeli kad grafik kami untuk membantu anda mencari pengganti.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti arah aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

Maksud anda kad grafik berasingan sebenarnya berfungsi pada Linux sekarang? Hebat!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *