Cara Mengubah Suai Sarung Papan Kekunci dan Plat Anda kepada Kesempurnaan

Kami telah merangkumi segala-galanya daripada asas papan kekunci mekanikal tersuai kepada membina satu dari awal. Selepas membina papan kekunci mekanikal anda sendiri, mengubah suainya kepada kesempurnaan ialah langkah evolusi seterusnya. Kami mengurusnya dengan penstabil dan panduan pengubahsuaian suis. Ini membawa kami ke bahagian akhir siri pengubahsuaian papan kekunci di mana kami menambah baik bekas dan plat papan kekunci. Pastikan anda membaca artikel ini untuk memahami istilah dan konsep asas yang digunakan dalam panduan ini.

Sama seperti penstabil dan suis, membeli sarung aluminium atau loyang giling CNC berkualiti tinggi tidak akan membuatkan anda terlepas. Sarung papan kekunci kebanyakannya berongga, tetapi gabungkannya dengan ketukan kekunci, dan anda mempunyai alat perkusi di tangan anda. Tidak hairanlah peminat papan kekunci mekanikal tersuai agak khusus tentang bunyi mereka.

Ini adalah lebih penting untuk papan kekunci mahal dengan kes logam giling CNC. Ini cenderung mempunyai nada yang lebih tinggi mengikut sifat bahan, yang menjadikannya bunyi nyaring dan berongga tanpa rawatan akustik yang betul. Panduan ini berhasrat untuk menjaga perkara itu, iaitu, melembapkan sarung dan plat secara akustik untuk menambah baik cara papan kekunci anda berbunyi.

Panduan pengubahsuaian papan kekunci ini agak tidak rumit. Mengasingkan dan menyusun papan kekunci mekanikal tersuai agak mudah. Apa yang anda perlukan untuk mod ini ialah beberapa bahan penyerap bunyi yang baik, alat pemotong tajam dan instrumen ukuran yang tepat. Senarai alatan yang diperlukan tidaklah panjang, tetapi saya telah menyertakan beberapa alatan pilihan yang lebih tepat dan/atau memudahkan tugasan.

1. Bahan peredam bunyi

Ini datang dalam pelbagai bentuk. Yang digunakan dalam panduan ini ialah busa EVA, yang murah dan mudah diakses di kedai kraf. Beli sekurang-kurangnya beberapa helaian bersaiz papan kekunci dalam ketebalan 1mm dan 2mm. Ini akan membolehkan anda menggabungkannya untuk mencapai ketebalan yang betul. Jika anda sanggup berbelanja lebih, anda boleh mendapatkan hasil yang lebih baik dengan kepingan getah. Jika poket anda terlalu dalam, anda boleh mencuba alternatif buatan AS yang dipanggil Sorbothane. Ia digunakan oleh NASA, jadi harapkan ia memberikan hasil yang terbaik. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi sangat mahal untuk perkara yang kami ingin lakukan dalam panduan ini.

2. Alat pemotong yang tajam

Alat terbaik untuk kerja itu ialah pisau kraf/hobi daripada jenama terkenal seperti Xacto. Lebih tajam bilah, lebih cepat dan lebih bersih kerja anda. Pemotong kotak berfungsi dengan mudah, tetapi ia agak membosankan dan sukar digunakan untuk jenis pemotongan halus yang diperlukan di sini.

3. Alat pengukur

Walaupun pembaris sederhana berfungsi untuk pengukuran dua dimensi, mengambil ukuran dalaman objek 3D yang rumit seperti sarung papan kekunci memerlukan sesuatu yang lebih terlibat seperti kaliper digital atau dail. Pita pengukur juga berfungsi dalam secubit. Membuat tanda ukuran pada jalur kertas nipis ialah cara mudah untuk mengukur dimensi objek 3D yang rumit. Hanya letakkan jalur kertas rata apabila anda selesai menanda, dan ukur tanda dengan pembaris biasa.

4. Set pemutar skru5. Set penebuk lubang (pilihan)6. Pita dua muka (nipis) (pilihan)7. Pensel atau alat penanda lain

Sebilangan besar nota berongga papan kekunci berasal daripada plat logam yang bergetar dengan ketukan kekunci. Ini diperkuatkan lagi oleh jurang 3.5mm antara PCB dan plat yang bertindak sebagai ruang akustik. Kami akan mengisi jurang ini dengan bahan pelembap untuk mengurangkan bunyi berongga. Ciri anti-getaran bahan juga menghalang plat daripada menghasilkan bunyi. Ini sepatutnya membolehkan bunyi semula jadi suis menonjol tanpa dibayangi oleh bunyi plat.

1. Ini mungkin kedengaran berlawanan dengan intuitif, tetapi kita mulakan dengan mengukur dimensi kes dan bukannya plat. Ini terpakai kepada semua jenis gaya pelekap sarung daripada pelekap dulang hingga pelekap sandwic, kerana matlamat kami adalah untuk mempunyai bahan pelembap akustik (buih EVA dalam kes ini) untuk mengatasi plat untuk mencipta pengedap kedap udara dengan sarung itu. Ini akan sangat mengurangkan bunyi dalaman daripada bocor di luar kotak.

Buih mematuhi, jadi anda boleh sama ada menggunakan dimensi tepat jika anda menggunakan instrumen ukuran yang tepat atau anda boleh menambah milimeter pada setiap dimensi. Adalah lebih baik untuk mempunyai lebih banyak bahan dan memangkas kemudian daripada gagal.

2. Pindahkan ukuran ke helaian buih EVA.

Jurang antara plat dan buih ialah 3.5mm pada semua papan kekunci. Buih EVA biasanya terdapat dalam saiz 1mm, 2mm, 3mm dan 5mm. Oleh itu, anda perlu menggunakan dua helaian 2mm atau gabungan helaian 3mm dan 1mm. Ketebalan tambahan 0.5mm menambah baik kelembapan. Gunakan pita dua sisi atau gam serasi buih untuk memegang helaian bersama-sama. Ini penting untuk mengelakkan sakit kepala semasa memotong helaian.

3. Gunakan plat sebagai stensil untuk memindahkan garisan potong ke busa EVA. Potongan anda akan menjadi lebih tepat jika anda menggunakan alat penanda yang halus dan pastikan garisan potong lebih dekat dengan tepi plat.

4. Gunakan hobi / pisau kraf yang tajam untuk membuat semua luka. Potongan yang lebih halus, seperti lubang untuk suis, akan keluar bersih dan tepat jika anda menggunakan bilah yang tajam. Menggunakan bilah yang kusam akan menjadikan kerja anda lebih lama, mengecewakan dan tidak tepat.

Papan kekunci lekap dulang memerlukan penebuk lubang bersaiz sesuai untuk mencipta ruang bagi tiang skru pelekap dulang. Anda boleh mengukir lubang menggunakan bilah juga, tetapi hasilnya tidak sekemas dan tidak setepat menggunakan alat penebuk lubang khusus.

5. Bergantung pada dimensi fizikal jenis penstabil pilihan anda, anda mungkin atau mungkin tidak perlu memotong beberapa bahan untuk menampungnya.

6. Memuktamadkan pemasangan PCB/plat dengan memateri suis ke PCB. Rujuk panduan penggantian suis kami untuk mengetahui cara memateri suis.

Merawat kes secara akustik adalah lebih kurang rumit dan membosankan berbanding dengan plat. Melapik bahagian dalam kotak dengan buih tidak rumit, tetapi ia agak penting. Kotak logam giling CNC adalah medium yang sangat padat yang memindahkan bunyi dalaman dengan agak cekap. Menambah lapisan peredam bunyi menghalang perkara ini daripada berlaku. Kaedah sebenar akan berbeza sedikit dengan gaya pemasangan sarung anda. Pastikan anda membaca panduan asas papan kekunci kami jika itu terdengar bahasa Yunani dan Latin kepada anda. Artikel itu merangkumi semua asas.

1. Langkah pertama ialah memikirkan kelegaan antara lantai kes dan PCB untuk menentukan ketebalan kepingan buih EVA. Untuk sarung pelekap dulang, ia bergantung kepada mengukur ketinggian tiang pelekap PCB dan menolak ketinggian komponen tertinggi yang menonjol keluar dari bahagian bawah PCB. Dalam contoh yang ditunjukkan di bawah, PCB dipasang pada ketinggian 3.2mm, dan komponen paling tinggi di bahagian bawah PCB ialah teduh melebihi 1mm, jadi kita boleh menggunakan buih 2mm.

Pengiraan lebih mudah untuk semua jenis gaya pelekap sarung yang lain. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengukur jarak antara bahagian bawah plat dan lantai kotak. Kemudian tolakkannya dengan jurang 3.5mm wajib antara plat dan PCB sebagai tambahan kepada ketebalan PCB dan komponen tertinggi yang menonjol keluar daripadanya. Sebagai contoh, jika jarak antara bahagian bawah plat dan lantai kotak ialah 10mm, PCB adalah 2mm tebal, dan komponen paling tinggi di bahagian bawah adalah 1.5mm tinggi, maka anda boleh menggunakan 10 – (3.5 + 2 + 1.5) = 3mm tebal Lembaran busa EVA.

2. Kami telah mengukur dimensi sarung, jadi yang tinggal hanyalah memotong sisipan buih EVA mengikut dimensi yang sesuai. Bekas pelekap dulang memerlukan lubang yang ditebuk keluar untuk tiang pelekap. Potongan tambahan untuk port USB juga perlu diukur, ditanda dan dipotong seperti yang ditunjukkan di bawah.

3. Jika kes anda mempunyai sebarang bahagian berongga, ukur kedalaman dan isi dengan potongan busa EVA berdimensi yang sesuai.

4. Dengan lantai kes dirawat secara akustik, kami bergerak ke empat sisi menegak. Ingat jarak antara bahagian bawah plat dan lantai kotak yang anda ukur tadi? Itulah keluasan jalur buih EVA yang anda perlukan untuk menutup bahagian tepi kes itu. Ketebalan jalur buih ini hendaklah sekurang-kurangnya 1mm untuk lembapan yang berkesan dan tidak boleh melebihi 2mm, atau PCB akan tersangkut padanya.

Sarung pelekap atas/bawah, pelekap gasket dan pelekap sandwic akan memerlukan beberapa celah dibiarkan dalam jalur ini seperti yang ditunjukkan di bawah. Jurang diperlukan untuk mengelakkan masalah pelepasan dengan tiang pelekap.

Itu sahaja yang ada. Pasang papan kekunci anda dan kagum dengan peningkatan yang ketara.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Semasa membesar, Nachiket mempunyai kegemaran membuka peralatan elektronik dan perkakas rumah; kebanyakannya tidak dapat dipasang semula dengan jayanya. Ibu bapanya tidak merestui. Hari ini, dia memanfaatkan usaha sepanjang hayatnya membedah alat untuk menulis tentang teknologi. Ibu bapanya masih tidak merestui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *