Cara Mengubah Raspberry Pi Anda menjadi Papan Pemuka Automasi Rumah

Adakah anda mahu mengakses dan mengawal semua peranti pintar anda dari satu lokasi? Dalam tutorial ini, anda akan belajar cara untuk menyediakan Domoticz, papan pemuka automasi rumah yang berkuasa, pada Raspberry Pi anda untuk memantau, mengkonfigurasi dan berinteraksi dengan pelbagai peranti pintar yang tersebar di seluruh rumah anda.

Menggunakan Domoticz, anda boleh membaca dan merekod data daripada penderia rumah pintar fizikal anda dan mengakses data daripada perkhidmatan maya yang popular, seperti Peta Cuaca Terbuka.

Untuk melengkapkan tutorial ini, anda memerlukan:

Sebaik sahaja anda mempunyai alatan anda, anda sudah bersedia untuk memasang sistem automasi rumah Domoticz.

Jika anda belum berbuat demikian, pasangkan papan kekunci luaran anda, monitor, tetikus dan sebarang peranti lain pada Raspberry Pi anda, dan kemudian pasangkan Pi anda pada sumber kuasa.

Sebelum kita bermula, adalah idea yang baik untuk menyemak sama ada Raspberry Pi anda dikemas kini sepenuhnya. Pada Raspberry Pi anda, lancarkan Terminal dan jalankan arahan berikut:

Jika Raspberry Pi anda memasang sebarang kemas kini, maka anda disyorkan untuk but semula Pi anda:

Untuk menjalankan skrip pemasangan Domoticz, taip arahan berikut ke dalam Terminal:

Baca maklumat pada skrin dan jika anda bersetuju, tekan kekunci Enter pada papan kekunci anda.

Anda kini mempunyai pilihan untuk melumpuhkan HTTP atau HTTP. HTTPS jauh lebih selamat daripada HTTP, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk melumpuhkan akses melalui HTTP. Anda boleh beralih antara pilihan ini menggunakan kekunci anak panah pada papan kekunci anda dan kemudian togol HTTP/HTTPs hidup dan mati menggunakan bar ruang.

Jika anda telah membiarkan HTTP didayakan, maka Domoticz akan bertanya port yang anda mahu gunakan untuk sambungan HTTP anda; port lalai ialah “8080.” Dengan mengandaikan bahawa anda gembira menggunakan port ini, tekan kekunci Enter.

Domoticz akan bertanya port yang anda mahu gunakan untuk HTTPS; port lalai ialah “443.” Jika anda gembira untuk kekal dengan lalai, kemudian tekan Enter untuk beralih ke skrin seterusnya.

Seterusnya, anda perlu memilih folder pemasangan untuk Domoticz. Secara lalai, skrip pemasangan akan memasang Domoticz secara automatik ke direktori rumah anda, tetapi anda boleh memilih direktori lain jika perlu.

Selepas pemasangan, but semula Raspberry Pi anda.

Untuk mengakses papan pemuka Domoticz, anda perlu mengetahui alamat IP setempat Raspberry Pi anda. Jika anda tidak mengetahuinya, buka Terminal pada Raspberry Pi anda dan jalankan arahan berikut:

Terminal kini akan memaparkan alamat IP Raspberry Pi anda.

Dalam bar alamat penyemak imbas web, masukkan alamat IP Raspberry Pi anda serta port yang dikonfigurasikan untuk menggunakan HTTP atau HTTP. Contohnya, jika anda membiarkan HTTP didayakan dan menggunakan port lalai (8080), maka anda akan mengakses Domoticz di URL berikut: https://raspberry-pi-ip:8080.

Anda kini sepatutnya mempunyai akses kepada antara muka web Domoticz.

Anda kini boleh menambah semua peranti, penderia, apl, perkhidmatan dan teknologi rumah pintar lain yang anda mahu pantau dan kawal daripada papan pemuka Domoticz. Proses ini akan berbeza-beza bergantung pada perkakasan atau perisian yang anda cuba tambahkan, tetapi tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan Peta Cuaca Terbuka pada papan pemuka Domoticz anda, kerana anda boleh menjana kunci API yang diperlukan secara percuma.

Peta Cuaca Terbuka menyediakan data cuaca untuk lebih 200,000 bandar di seluruh dunia, termasuk kelajuan angin, suhu dan kelembapan. Untuk mengakses data ini, anda perlu membuat akaun Peta Cuaca Terbuka dan menjana kunci API:

1. Pergi ke tapak web Peta Cuaca Terbuka dan daftar untuk akaun percuma anda.

2. Setelah anda log masuk ke akaun Peta Cuaca Terbuka anda, pilih nama pengguna anda di penjuru kanan sebelah atas.

3. Pilih tab “Kunci API”.

4. Dalam kotak “Buat Kunci”, masukkan nama untuk kunci anda dan klik “Jana.”

5. Buka Peta Cuaca kini akan menjana kunci API yang boleh anda tambahkan pada papan pemuka Domoticz anda.

Untuk menambah Peta Cuaca Terbuka sebagai perkhidmatan:

6. Buka papan pemuka Domoticz anda. Dalam bar menu, pilih “Persediaan -> Perkakasan.”

7. Klik “Tambah.”

8. Buka menu lungsur “Jenis”. Anda kini boleh melihat semua peranti pintar, apl dan perkhidmatan yang disokong oleh Domoticz; pilih “Buka Peta Cuaca.”

9. Dalam medan “Nama”, berikan nama perkhidmatan ini.

10. Dalam “kunci API”, masukkan kunci API Peta Cuaca Terbuka yang baru anda hasilkan.

11. Dalam “Lokasi,” masukkan lokasi yang anda ingin pantau. Ambil perhatian bahawa walaupun Domoticz menerima data lokasi dalam beberapa format, termasuk latitud dan longitud, saya hanya boleh memastikan penyepaduan ini berfungsi dengan memasukkan nama bandar terdekat saya.

12. Apabila anda berpuas hati dengan maklumat yang anda masukkan, klik “Tambah.”

13. Dengan mengandaikan bahawa Domoticz berjaya menyambung ke perkakasan, perkhidmatan atau aplikasi yang baru anda tambahkan, ia akan menjana satu atau lebih peranti. Untuk melihat peranti ini, navigasi ke “Persediaan -> Peranti.” Peta Cuaca Terbuka kini harus disenaraikan sebagai peranti yang tersedia.

14. Pilih ikon “Tambah peranti”.

15. Dalam pop timbul yang muncul, berikan nama peranti ini.

16. Klik “Tambah peranti.”

17. Dalam bar alat, pilih butang “Cuaca” anda kini akan melihat semua data Peta Cuaca Terbuka untuk lokasi pilihan anda.

Jika anda mahu maklumat ini muncul pada papan pemuka utama Domoticz, klik ikon bintang kecil untuk “menggemari”nya. Sekarang, jika anda memilih tab “Papan Pemuka”, anda akan melihat bahawa maklumat cuaca dipaparkan pada papan pemuka Domoticz utama.

Proses menambahkan semua peranti, apl dan perkhidmatan rumah pintar anda kepada Domoticz akan berbeza-beza, tetapi sebagai peraturan umum, anda perlu mengulangi proses menambahkan item ini sebagai komponen perkakasan (“Persediaan -> Perkakasan”) dan kemudian menambahkannya sebagai peranti (“Persediaan -> Peranti”).

Setiap peranti dan perkhidmatan yang anda tambahkan pada Domoticz akan mempunyai tetapannya sendiri, membolehkan anda mencipta beberapa kesan automasi rumah yang unik dan menarik.

Bagaimanakah anda menggunakan Domoticz untuk memantau dan mengawal rumah pintar anda? Pastikan anda berkongsi persediaan Domoticz anda dalam ulasan di bawah!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Jessica Thornsby ialah seorang penulis teknikal yang berpangkalan di Derbyshire, UK. Apabila dia tidak terobsesi dengan semua perkara teknologi, dia seronok menyelidik salasilah keluarganya dan menghabiskan terlalu banyak masa dengan arnab rumahnya.

Hai, saya telah berjaya memuatkan domoticz mengikut tapak anda, tetapi saya agak rugi apabila memasukkan alamat ip saya. Adakah saya memasukkan ini dalam pi raspberry atau dalam pc yang saya mahu gunakan untuk “membaca” pi? Alamat ip yang saya masukkan ialah https://192.168.0.17-ip:443. Semua yang dilakukan ini adalah membawa keseluruhan beban tapak yang berbeza .Setelah ia berkata ia tidak dapat mencari tapak. Saya juga telah mencuba kedua-dua 443 dan 8080. Saya amat berterima kasih jika anda boleh membantu. Rgds, Alan Bahagian derbyshire yang manakah anda tinggal? Saya berasal dari Hollingwood, Chesterfield.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *