Cara Mengkonfigurasi Linux untuk Kanak-kanak

Jika anda telah menggunakan komputer untuk seketika, anda mungkin mengaitkan Linux dengan stereotaip tertentu pengguna komputer. Bagaimanakah anda tahu seseorang menggunakan Linux? Jangan risau, mereka akan memberitahu anda.

Tetapi Linux ialah sistem pengendalian yang sangat disesuaikan. Ini membolehkan pengguna tahap kawalan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Malah, ibu bapa boleh menyediakan distro khusus Linux untuk kanak-kanak, memastikan kanak-kanak tidak terjumpa kandungan berbahaya secara tidak sengaja. Walaupun prosesnya lebih lama daripada menggunakan Windows, ia juga lebih berkuasa dan tahan lama. Linux juga percuma, yang boleh menjadikannya sangat sesuai untuk penempatan bilik darjah atau makmal komputer.

Distro Linux untuk kanak-kanak ini dibina dengan antara muka yang mudah dan mesra kanak-kanak. Orang dewasa perlu memasang dan menyediakan sistem pengendalian pada mulanya, tetapi kanak-kanak boleh menjalankan komputer sepenuhnya secara bersendirian. Anda akan menemui antara muka berwarna-warni yang besar, banyak gambar dan bahasa yang mudah.

Malangnya, tiada distro ini dikemas kini secara berkala, dan sesetengahnya tidak lagi dalam pembangunan aktif. Itu tidak bermakna mereka tidak akan berfungsi, tetapi ia menyebabkan kerosakan lebih berkemungkinan.

qimo-gcompris

Edubuntu ialah garpu khusus pendidikan bagi sistem pengendalian Ubuntu yang popular. Ia mempunyai persekitaran grafik yang kaya dan dihantar dengan banyak perisian pendidikan yang mudah dikemas kini dan diselenggara. Ia direka untuk kanak-kanak di sekolah menengah dan menengah.

Ubermix direka dari bawah dengan mengambil kira keperluan pendidikan. Ubermix menghilangkan semua kerumitan peranti pelajar dengan menjadikannya boleh dipercayai dan mudah digunakan seperti telefon bimbit tanpa mengorbankan kuasa dan keupayaan sistem pengendalian penuh. Dengan kunci putar, pemasangan lima minit, mekanisme pemulihan cepat dua puluh saat dan lebih daripada enam puluh aplikasi percuma yang telah diprapasang, ubermix menukar perkakasan yang anda miliki menjadi peranti yang berkuasa untuk pembelajaran.

Sugar ialah sistem pengendalian yang dibina untuk inisiatif Satu Komputer Riba Bagi Setiap Kanak-kanak. Gula agak berbeza daripada Linux desktop biasa, dengan berat sebelah terhadap penggunaan bilik darjah dan kemahiran pengaturcaraan pengajaran.

Alat terbaik untuk melindungi kanak-kanak daripada mengakses kandungan yang tidak sesuai ialah anda, tetapi anda tidak boleh berada di sana sepanjang masa. Penapisan kandungan melalui penapisan proksi menyediakan URL tertentu sebagai “luar had”. Terdapat dua alat utama yang boleh anda gunakan.

linux-untuk-kanak-kanak-penapisan-kandungan

DansGuardian, penapis kandungan sumber terbuka yang berfungsi pada hampir setiap distro Linux, adalah fleksibel dan berkuasa, memerlukan persediaan baris arahan dengan proksi pilihan anda. Jika anda tidak keberatan menggali tetapan proksi, ini adalah pilihan yang paling berkuasa.

Menyediakan DansGuardian bukanlah tugas yang mudah, dan anda boleh mengikuti arahan pemasangan pada halaman utamanya. Tetapi setelah ia disediakan, ia adalah alat yang sangat berkesan untuk menapis kandungan yang tidak diingini.

Kawalan Ibu Bapa: Penapis Mesra Keluarga ialah sambungan untuk Firefox yang membenarkan ibu bapa menyekat tapak yang mengandungi pornografi dan apa-apa jenis bahan lain yang tidak sesuai. Anda boleh menyenaraihitamkan domain tertentu supaya tapak web yang buruk sentiasa disekat.

firefox-content-filter-addon

Jika anda masih menggunakan versi lama Firefox yang tidak menyokong sambungan web, maka anda boleh menyemak Penapis Kandungan ProCon Latte. Ibu bapa menambah domain pada senarai hitam yang dipramuat dan menetapkan kata laluan untuk memastikan sambungan daripada diubah suai.

Penapis Web Blocksi ialah sambungan untuk Chrome dan berguna untuk penapisan Web dan Youtube. Ia juga dilengkapi dengan kawalan akses masa supaya anda boleh mengehadkan masa anak-anak anda boleh mengakses Web.

linux-untuk-kanak-kanak-tux-kart

Mana-mana komputer untuk kanak-kanak lebih baik mempunyai beberapa permainan di atasnya, pendidikan atau sebaliknya. Walaupun Linux tidak mesra permainan seperti Windows, ia semakin hampir sepanjang masa. Berikut ialah beberapa cadangan untuk permainan membina yang mungkin anda muatkan ke Linux untuk kanak-kanak:

Linux mempunyai reputasi sebagai tidak perlu rumit. Jadi mengapa menggunakan Linux untuk kanak-kanak? Ini tentang menyediakan kanak-kanak untuk belajar. Bekerja dengan Linux menyediakan banyak peluang untuk mempelajari cara sistem pengendalian berfungsi. Apabila kanak-kanak semakin dewasa, mereka akan mempunyai peluang untuk meneroka, didorong oleh minat dan rasa ingin tahu mereka sendiri. Oleh kerana platform Linux sangat terbuka kepada pengguna, ia merupakan tempat yang sangat baik untuk kanak-kanak menemui cinta komputer sepanjang hayat.

Artikel ini pertama kali diterbitkan pada Julai 2010 dan dikemas kini pada Disember 2017.

Imej oleh Kanak-kanak di sekolah

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Alexander Fox ialah seorang penulis teknologi dan sains yang berpangkalan di Philadelphia, PA dengan satu kucing, tiga Mac dan lebih banyak kabel USB daripada yang pernah dia gunakan.

Pernahkah anda melihat ke dalam Qimo
https://www.qimo4kids.com/

Juga sebagai sebahagian daripada kawalan ibu bapa -lihat keluaran terkini timekpr (hanya untuk ubuntu pada masa ini) di https://launchpad.net/timekpr – sangat berguna untuk mengawal hak akses tempatan. Saya menggunakan ini bersama dengan OpenDNS.

Pada muka depan antara muka dan apl – Saya telah menggunakan distro fedora terbaharu “Gula” (OLPC “Gula pada sebatang”) untuk kanak-kanak kecil – https://wiki.sugarlabs.org/go/Sugar_on_a_Stick/B…

Artikel yang bagus!

Kanak-kanak berusia 4 tahun saya menggunakan Dell mini 9 yang menjalankan UNR dengan baik kerana saya hanya menambah ikon pada bahagian kegemaran kerana dia hanya menggunakan beberapa program dan tapak web. Saya pasti kami akan menaik tarafnya kepada desktop penuh dalam beberapa tahun akan datang tetapi saya suka membaca tentang topik ini terutamanya pilihan untuk keselamatan Internet dan seumpamanya. Artikel yang layak.

terima kasih atas artikel itu. Saya bercadang untuk menyediakan komputer riba linux yang baik untuk anak saudara saya (kira-kira 2 tahun) untuk tahun hadapan. Saya hanya mahu dia bermula dengan linux. belum memutuskan distro tetapi komen juga membantu.
sorakan.

Kano juga bagus (https://kano.me/), kit dibuat dengan baik. Anda tidak perlu membelinya, ia boleh dipasang pada mana-mana Raspberry Pi: https://developers.kano.me/downloads/

Tidak kira apa distro yang anda pilih, anda boleh menggunakan openDNS PERCUMA ia mempunyai BANYAK penapisan percuma.. kata kunci dll. dan anda juga boleh mengubah fail hos.. menjadikan media sosial tidak boleh diakses.. banyak cara untuk melindungi kanak-kanak dll..

Saya mempunyai beberapa rakan yang lebih tua (70+ tahun) yang tidak pernah benar-benar memahami penggunaan PC, walaupun selepas menggunakan Win XP selama bertahun-tahun. Saya memasang OS Elementary pada pelantar mereka, dan menghabiskan beberapa jam menunjukkan kepada mereka selok-belok asas.

Jika anda akan memberi kanak-kanak komputer memberikan mereka komputer Linux akan membantu mereka. Jangan jadikan anak anda sebagai hamba kepada Microsoft. Jika mereka belajar menggunakan komputer berasaskan Linux, mereka tidak akan menghadapi masalah dengan Windoze.

DansGuardian ialah projek yang tidak lagi disokong dan dibangunkan secara aktif. Garpu, E2Guardian, telah berjaya melakukannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *