Cara Menghidupkan dan Mematikan Bluetooth dalam Windows 10

Bluetooth ialah protokol tanpa wayar yang membolehkan penghantaran data dalam jarak yang dekat. Sejak akhir 90-an, teknologi Bluetooth telah diterima pakai secara meluas oleh banyak elektronik pengguna, termasuk komputer peribadi. Pembaikan terbaharu sistem pengendalian Windows oleh Microsoft telah memperkenalkan reka bentuk yang lebih material. Malangnya, ini telah menandakan peralihan daripada alatan warisan seperti Panel Kawalan. Ini telah menyebabkan beberapa kekecewaan dengan pengguna Windows lama kerana kesukaran mencari kawalan sistem mudah, seperti Bluetooth. Jika anda bergelut untuk menghidupkan dan mematikan Bluetooth pada PC Windows 10 anda, kami telah mengumpulkan beberapa pembetulan yang paling mudah.

Seperti yang kami nyatakan di atas, jika anda telah menggunakan Windows untuk sementara waktu dan anda mengalami masalah dengan Bluetooth, tindak balas pertama anda adalah untuk mencari-cari dalam Panel Kawalan. Walaupun Panel Kawalan masih wujud dalam Windows 10, Microsoft telah mengetepikan sebahagian besarnya. Sebaliknya, mereka telah berusaha untuk menyelaraskan perkara dalam menu Tetapan yang merangkumi semua.

Mengakses menu Tetapan adalah sangat mudah. Perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah klik pada butang Mula. Ini akan membuka Menu Mula. Di sebelah kiri Menu Mula, klik pada ikon Cog yang terletak betul-betul di atas ikon Kuasa. Ini akan melancarkan Tetapan Windows 10.

Dengan tetingkap Tetapan terbuka, klik pada “Peranti.”

Ini sepatutnya membawa anda ke halaman “Bluetooth & peranti lain”. Jika tidak, cuma klik pada “Bluetooth & peranti lain” daripada menu di sebelah kiri. Di sini anda akan menemui suis togol berlabel “Bluetooth.” Hanya klik padanya untuk menghidupkan atau mematikan Bluetooth.

Anda juga boleh menambah peranti Bluetooth daripada PC Windows 10 anda ke halaman ini dengan mengklik butang berlabel “Tambah Bluetooth atau peranti lain.”

Cara cepat untuk menghidupkan atau mematikan Bluetooth adalah melalui Pusat Tindakan. Pusat Tindakan Windows 10 ialah tempat pengguna Windows 10 boleh mencari pemberitahuan apl. Selain itu, pengguna boleh mencari togol pantas bagi Tetapan yang paling biasa digunakan, termasuk perkara seperti mod Pesawat, tetapan Rangkaian dan Bluetooth.

Untuk Melancarkan Pusat Tindakan, klik pada ikon gelembung pertuturan di hujung kanan bar tugas Windows 10. Sebagai alternatif, anda boleh menekan Menang + A untuk melancarkan Pusat Tindakan. Untuk menghidupkan atau mematikan Bluetooth, cuma klik pada jubin Bluetooth. Apabila Bluetooth aktif, jubin akan menjadi biru dan apabila ia dimatikan, ia akan menjadi kelabu.

Tidak mengapa jika anda melupakan Cortana, seperti kebanyakan orang. Jika anda tidak tahu siapa atau apa Cortana, ia adalah nama yang diberikan kepada pembantu maya Microsoft. Dengan Cortana, anda boleh mengeluarkan arahan suara ke PC Windows 10 anda, termasuk menghidupkan atau mematikan Bluetooth anda.

Untuk bercakap dengan Cortana, klik pada ikon bulatan pada bar tugas. Jika anda tidak pernah menggunakan Cortana sebelum ini, dia akan memberitahu anda bahawa dia boleh mempelajari bunyi suara anda untuk lebih memahami anda. Anda boleh memilih untuk mendayakan ini atau tidak.

Dengan Cortana terbuka, klik pada ikon roda gigi di sebelah kiri. Ini akan membuka bahagian “Bercakap dengan Cortana” pada Tetapan Windows 10. Di sini, anda akan menemui sekumpulan suis togol. Pastikan yang berlabel “Hey Cortana” dihidupkan. Ini membolehkan anda bercakap dengan Cortana dengan menyebut frasa bangun, “Hei Cortana.” Selain itu, anda juga boleh mendayakan pintasan papan kekunci dengan menjentik suis togol itu ke kedudukan hidup. Ini akan membolehkan anda membangunkan Cortana dengan menekan butang Menang + C. Sekarang setelah Cortana diaktifkan, dapatkan perhatiannya dengan menyebut frasa bangun, “Hei Cortana.” Untuk menghidupkan Bluetooth PC anda, cuma sebut “Hidupkan Bluetooth.” Untuk mematikannya, sebut “Matikan Bluetooth.”

Pengguna Windows lama akan biasa dengan Dulang Sistem. Dulang Sistem ditemui dalam Bar Tugas Windows dan mengandungi ikon kecil untuk fungsi sistem yang biasa digunakan, termasuk Bluetooth. Dengan pengenalan Windows 10, Dulang Sistem telah tidak lagi disukai, kerana Pusat Tindakan bertindak sebagai pengganti. Walau bagaimanapun, tabiat lama mati teruk, dan Microsoft belum menghapuskan Dulang Sistem daripada Windows 10 (sekurang-kurangnya belum lagi).

Untuk membuka Dulang Sistem, klik pada ikon anak panah di hujung kanan Bar Tugas Windows. Anda sepatutnya melihat ikon Bluetooth kecil. Mengklik pada ikon akan membolehkan anda mengakses tetapan Bluetooth peranti anda serta fungsi lain. Jika anda tidak melihat ikon Bluetooth dalam Dulang Sistem atau anda secara tidak sengaja menekan “Alih Keluar Ikon”, terdapat cara mudah untuk memulihkannya.

Untuk memulihkan ikon Bluetooth dalam Dulang Sistem, klik pada butang Mula. Seterusnya, klik pada ikon Tetapan (Cog). Dari sini, pilih “Peranti”, yang akan membuka tetingkap “Bluetooth & peranti lain”. Di sebelah kanan tetingkap ini, di bawah pengepala “Tetapan berkaitan”, klik “Lagi pilihan Bluetooth.” Tetingkap pop timbul akan muncul. Pastikan tab Pilihan pada tetingkap ini dipilih. Akhir sekali, klik kotak berlabel “Tunjukkan ikon Bluetooth dalam kawasan pemberitahuan” dan klik butang “OK”. Ikon Bluetooth mini kini sepatutnya muncul dalam Dulang Sistem.

Untuk apa anda menggunakan Bluetooth? Adakah anda tahu cara lain untuk menghidupkan dan mematikan Bluetooth peranti Windows 10 anda? Beritahu kami dalam ulasan!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *