Cara Menghapuskan Mesej “Malangnya, Apl Telah Berhenti”.

Melihat mesej “Malangnya, Apl telah berhenti” apabila anda berada di tengah-tengah sesuatu pada apl Android boleh mengecewakan. Apabila mesej itu muncul berulang kali, ia lebih teruk. Apakah yang boleh anda lakukan untuk membetulkan ralat ini? Nasib baik, terdapat beberapa penyelesaian yang mungkin.

Mulakan semula. Ini ialah langkah standard untuk sebarang isu dengan telefon anda. Melakukannya membebaskan sebarang masalah ingatan yang tersekat. Ia sebenarnya berfaedah untuk mematikan telefon anda selama beberapa minit setiap beberapa hari untuk membantu mengelakkan masalah prestasi.

Kekuatan sambungan Internet anda kadangkala boleh menyebabkan masalah dengan apl anda. Beralih daripada Wi-Fi kepada data selular boleh menjejaskan prestasi juga. Jika anda ingin menukar rangkaian, adalah idea yang baik untuk menutup apl yang anda gunakan dahulu, kemudian tukar. Jika tidak, anda mungkin mendapat ralat “Malangnya, Apl telah berhenti” yang digeruni.

Dari masa ke masa, apl anda menyimpan data dan fail cache. Apabila data itu terkumpul, ia boleh menjadikan apl lebih mudah ranap. Membersihkan cache ialah tempat anda harus bermula. Langkah ini mengosongkan hanya data yang disimpan yang memuatkan apl anda dengan cepat, bukan sebarang data yang mempengaruhi kemajuan permainan anda, tetapan pilihan atau data yang serupa.

Sebagai contoh, Spotify menyimpan senarai main untuk memastikan pendengaran tidak terganggu, walaupun isyarat anda jatuh seketika. Anda boleh memadamkan lagu yang dicache tanpa mengalih keluar akaun atau pilihan anda.

Data yang jelas akan memadamkan semua data apl. Fail, tetapan dan akaun semuanya akan hilang, menetapkan semula apl kepada keadaan asalnya. Sebaliknya, kosongkan cache sahaja. Anda juga boleh memilih “Kosongkan Data” untuk menetapkan semula apl sepenuhnya jika anda terus menerima mesej “Malangnya, Apl telah berhenti”

Ikuti langkah di bawah untuk mengosongkan cache:

1. Buka Tetapan.

2. Klik pada Pengurus Aplikasi.

3. Pilih Maklumat Apl.

4. Pilih aplikasi yang menyusahkan daripada senarai.

5. Pilih Storan.

6. Ketik pilihan “Kosongkan Cache”. Sebagai alternatif, pilih “Kosongkan Data” untuk menetapkan semula apl sepenuhnya.

Apabila pengguna mula mengadu kepada pembangun apl tentang pembekuan atau ranap sistem, mereka akan menangani isu tersebut dengan kemas kini. Mengekalkan kemas kini apl anda mengurangkan kejadian mesej “Malangnya, Apl telah berhenti”.

1. Buka Gedung Play.

2. Ketik ikon pengguna anda di bahagian atas sebelah kanan.

3. Pilih “Apl & permainan saya.”

4. Tab pertama mengandungi kemas kini. Apl dengan kemas kini tersedia berada di bahagian atas skrin.

5. Klik Kemas kini semua atau klik butang kemas kini di sebelah setiap apl yang ingin anda kemas kini.

Apabila telefon anda mempunyai sejumlah besar apl, prestasi boleh terjejas. Semak apl anda dan cari beberapa apl yang jarang anda gunakan. Apabila anda menemui satu, padamkannya.

1. Buka Tetapan.

2. Ketik “Pengurus Aplikasi -> Maklumat Apl”.

3. Tatal ke bawah dan ketik apl yang ingin anda alih keluar.

4. Klik Nyahpasang.

Mesej “Malangnya, Apl telah berhenti” juga boleh disebabkan oleh kad SD yang rosak. Untuk menyemak, alih keluar kad SD dan cuba apl itu sekali lagi. Jika ia berfungsi kali ini, kad adalah masalahnya. Anda memerlukan kad memori baharu, tetapi anda boleh memindahkan data daripada kad itu ke komputer anda, kemudian tambahkannya pada kad baharu.

Jika komputer anda tidak dapat membaca kad, anda boleh cuba memulihkan data, tetapi tidak ada jaminan bahawa ini akan sentiasa berfungsi.

Kadangkala apl yang anda gunakan rosak melalui virus atau dengan memadam fail sistem secara tidak sengaja. Untuk membetulkannya, nyahpasang apl menggunakan langkah yang sama seperti semasa anda cuba mengosongkan ruang.

Pergi ke “Tetapan -> Pengurus Aplikasi -> Maklumat Apl” dan pilih apl yang ingin anda nyahpasang. Ketik Nyahpasang.

Mulakan semula peranti anda untuk mengosongkan apa-apa yang masih tertinggal dalam ingatan, kemudian buka Gedung Play dan pasang semula apl anda.

Pilihan lain untuk membetulkan mesej ialah mengelap partition cache. Langkah ini akan membersihkan data dan cache sepenuhnya, termasuk kemajuan permainan anda dan log sembang, jadi ini adalah salah satu pilihan terakhir untuk dicuba. Untuk memulakan, but telefon anda ke dalam mod pemulihan.

1. Matikan telefon anda.

2. Tekan butang kuasa dan butang naikkan kelantangan pada masa yang sama. (Ini mungkin berbeza bergantung pada model anda. Semak dalam talian untuk pengeluar telefon anda jika gabungan butang ini tidak berfungsi.)

3. Cari pilihan “Kawal Skrin” dan gunakan butang naik/turun kelantangan anda untuk memilihnya, kemudian tekan butang kuasa untuk mengesahkan.

4. Pilih “Lap partition cache” dan tekan butang kuasa.

5. Apabila ia selesai proses, pilih untuk But semula sistem dan biarkan ia but semula secara semula jadi.

Tetapan semula kilang adalah pilihan terakhir. Jika apl ranap menyebabkan telefon anda tidak boleh digunakan, perkara terakhir yang perlu anda cuba ialah menetapkan semula telefon kepada tetapan kilang. Sebelum melakukan ini, sandarkan data anda. Tetapan semula akan memadamkan segala-galanya dari telefon anda.

1. Pergi ke Tetapan dan pilih Sistem. (Ini mungkin berbeza sedikit berdasarkan peranti anda. Jika anda tidak menemui pilihan tetapan semula menggunakan langkah ini, gunakan ciri carian dalam tetapan dan cari “set semula”.)

2. Pilih “Mulakan Semula & Tetapkan Semula”.

3. Pilih Tetapan Semula Data Kilang.

4. Ikut gesaan untuk melengkapkan proses.

Terdapat beberapa langkah penyelenggaraan mudah lain yang perlu diambil yang menghalang banyak contoh mesej “Malangnya, Apl telah berhenti”.

Menggunakan kaedah ini akan membantu menghentikan mesej “Malangnya, Apl telah berhenti” daripada dipaparkan dalam kebanyakan kes. Jika tiada satu pun daripada ini menyelesaikannya, anda mungkin ingin mencari apl alternatif. Jika anda menggunakan versi Android yang lebih lama, anda juga mungkin mahu mencuba memuat turun versi apl yang lebih lama untuk melihat sama ada ia membantu.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *