Cara Menggunakan Terminal macOS: Panduan Pemula

Tiada yang lebih menakutkan bagi pengguna biasa daripada perlu menggunakan Terminal macOS. Ini sebahagiannya kerana ia tidak kelihatan menarik, dan ia sering dianggap sebagai “alat penggodam”, walaupun tiada apa yang lebih jauh dari kebenaran.

Dalam siaran ini, kami menunjukkan kepada anda cara menggunakan Terminal macOS, cara anda boleh menyesuaikannya mengikut keinginan anda dan sama ada terdapat alternatif yang lebih baik di pasaran.

Ringkasnya, Terminal macOS ialah cara untuk bercakap dengan komputer pada tahap yang lebih mendalam daripada yang anda boleh capai melalui Antara Muka Pengguna Grafik (GUI). Ia adalah penahanan daripada paparan pra-grafik, walaupun ia penting untuk banyak tugasan sehari-hari dan lanjutan.

Anda akan menggunakan Terminal dengan “cangkang” tertentu Ini ialah penterjemah, bahasa arahan dan bahasa skrip yang digabungkan menjadi satu. Anda tidak perlu mengetahui lebih banyak daripada shell yang digunakan oleh Terminal anda. Untuk pengguna macOS Catalina dan kemudian, anda akan menggunakan shell Z (zsh). Sistem lama akan menggunakan shell Bash.

Menggunakan Terminal boleh membantu anda mencapai banyak tugas asas (dan tidak begitu asas). Sebagai contoh:

Walaupun, sebelum anda boleh melakukan apa-apa perkara ini, anda perlu tahu cara untuk berkeliling. Kami meliputi ini seterusnya.

Terminal itu sendiri mudah digunakan. Bar tajuk akan menunjukkan kepada anda butiran tentang pengguna dan direktori semasa, dan skrin gesaan adalah tempat anda menaip arahan dan membaca output.

Anda juga boleh membuka tab baharu dalam Terminal macOS, dan ia mewakili tetingkap shell yang berasingan.

Ini juga meluas ke tingkap baharu.

Kami bercakap lebih lanjut tentang beberapa skrin lain dalam Terminal macOS kemudian. Buat masa ini, mari kita lihat cara menggunakannya.

Konsep asas menggunakan Terminal macOS ialah anda memberikan arahan untuk bergerak di sekeliling cakera keras anda dan melakukan tindakan. Oleh itu, terdapat satu set perintah asas yang anda ingin tulis ke ingatan anda sendiri.

Perintah ini akan membantu anda mengelilingi sistem fail anda dengan cepat dan membantu melakukan tindakan mudah. Terdapat juga banyak arahan lain, dan program tertentu akan menambah arahan mereka sendiri juga. Sebagai contoh, jika anda ingin mencari versi Python yang dipasang semasa anda, anda akan menaip python --version ke dalam Terminal dan tekan Enter.

Dalam keadaan lalainya, Terminal ialah alat hambar dan monokrom yang tidak kelihatan menarik. Jika anda menuju ke Keutamaan (menggunakan Perintah + ,), anda mempunyai banyak alatan untuk membantu anda menyesuaikan Terminal macOS.

Di sini, anda boleh menukar jenis dan saiz fon, skema warna, gaya kursor dan banyak lagi.

Kami mempunyai artikel penuh tentang menyesuaikan Terminal, termasuk cara mengedit profil zsh anda seperti seorang profesional yang patut dibaca sebaik sahaja anda menguasai asasnya.

Bagi kebanyakan pengguna, Terminal macOS ialah alat yang kukuh dan berkuasa. Lagipun, ia boleh lakukan untuk anda, bukan penampilannya. Walaupun, sesetengah pengguna lebih suka aplikasi Terminal yang berbeza bergantung pada keperluan mereka.

Sebagai contoh, iTerm2 ialah pilihan popular untuk ramai, kerana ia membolehkan anda menggunakan anak tetingkap pisah dan melakukan carian.

Malah, kami telah melihat sekumpulan alternatif kepada Terminal macOS pada masa lalu. Walaupun begitu, terdapat lebih banyak lagi untuk dipilih daripada Upterm dan MacTerm juga popular.

Jika anda ingin mencari cara yang lebih pantas untuk bekerja dengan macOS, Terminal ialah cara terbaik untuk melakukannya. Dengan segelintir arahan, anda boleh zip di sekeliling cakera keras anda dengan cepat dengan jumlah kuasa yang lebih besar di hujung jari anda daripada yang boleh diberikan oleh GUI kepada anda.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang shell zsh secara umum, kami mempunyai artikel untuk membantu anda. Adakah anda akan menggunakan Terminal lebih banyak selepas membaca artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Tom Rankin ialah penulis kandungan berkualiti untuk WordPress, teknologi dan perniagaan kecil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *