Cara Menggunakan Peranti Roku anda sebagai Pelayar Web

Roku ialah pemain media digital yang sangat popular yang membolehkan pengguna menstrim kandungan ke TV daripada pelbagai platform penstriman video dalam talian. Selain itu, terdapat juga banyak kandungan percuma yang tersedia untuk distrim pada peranti Roku. Walau bagaimanapun, permintaan biasa pengguna Roku adalah untuk dapat melayari Web dengan peranti itu. Walaupun tiada cara asli untuk menyemak imbas jaring daripada peranti Roku, anda tidak bernasib baik. Terdapat dua kaedah yang boleh anda ikuti untuk menggunakan peranti Roku sebagai pelayar web pada TV anda.

Kaedah pertama melibatkan penggunaan PC atau komputer riba Windows 10. Terima kasih kepada teknologi Miracast, anda boleh menayangkan skrin komputer Windows 10 anda pada peranti Roku anda dan melayari Internet pada skrin TV besar anda. Terutama, ini berfungsi dengan semua peranti yang menyokong ciri penghantaran.

Untuk memulakan, pastikan anda mempunyai versi terkini Windows 10 yang dipasang pada komputer anda. Pastikan anda menyemak kemas kini terkini di bawah bahagian “Kemas Kini & Keselamatan”.

Tekan ikon pemberitahuan kecil dengan simbol gelembung pertuturan di sudut paling bawah sebelah kanan komputer riba atau bar tugas desktop Windows 10 anda. Daripada jubin pilihan, pilih pilihan Projek.

Mengklik pada pilihan Projek akan menunjukkan kepada anda senarai pilihan yang boleh anda gunakan. Pilihannya ialah:

Pilihan yang paling biasa digunakan ialah Extend. Pilihan ini akan membolehkan anda menggunakan skrin PC anda bersama-sama dengan pelayar web pada TV menggunakan peranti Roku.

Hanya pilih pilihan yang anda inginkan daripada senarai Projek, kemudian klik pilihan “Sambung ke paparan wayarles” di bahagian bawah senarai. Melakukan ini akan menunjukkan kepada anda semua peranti yang anda boleh sambungkan dan menghantar skrin Windows 10 PC anda juga. Daripada senarai, anda perlu memilih peranti Roku anda.

Dalam masa beberapa saat, anda akan melihat skrin TV anda menyala dengan skrin komputer anda. Ini mengesahkan bahawa PC Windows 10 anda disambungkan ke peranti Roku anda. Kini anda boleh melancarkan mana-mana pelayar web kegemaran anda dan menggunakannya pada skrin TV anda menggunakan peranti Roku.

Satu perkara penting untuk diperhatikan ialah bunyi mana-mana kandungan video yang dimainkan pada skrin TV anda akan dimainkan melalui pembesar suara komputer anda, bukan dari TV.

Kaedah kedua dalam senarai kami ialah menghantar skrin peranti Android anda ke peranti Roku. Ini akan membolehkan anda melayari Internet dengan mudah pada peranti Roku anda menggunakan telefon Android anda.

Kebanyakan peranti Android datang dengan pilihan yang dipanggil “Pencerminan Skrin.” Walaupun ia mungkin dipanggil nama yang berbeza pada peranti yang berbeza, fungsinya tetap sama.

Dalam kes kami, kami menggunakan peranti Samsung. Fungsi cast atau cermin dipanggil “Pandangan Pintar.” Hanya leret ke bawah bar pemberitahuan dan pilih pilihan Paparan Pintar.

Selanjutnya, ia akan menunjukkan kepada anda senarai peranti wayarles tersedia yang menyokong siaran skrin. Daripada senarai, pilih peranti Roku anda.

Lebih-lebih lagi, selepas memilih peranti Roku anda, ketik pada Mulakan Sekarang dalam tetingkap timbul baharu yang menanyakan anda sama ada anda mahu memulakan penghantaran. Skrin Android anda akan segera dipaparkan pada skrin TV anda. Akhir sekali, anda boleh membuka pelayar web kegemaran anda dan melayari Internet pada TV anda menggunakan telefon Android pada peranti Roku.

Menggunakan dua kaedah mudah di atas, anda boleh menggunakan peranti Roku anda sebagai pelayar web pada TV anda. Selain itu, anda juga boleh menggunakan Roku untuk melihat filem, muzik dan foto Google Play anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kerja saya telah diterbitkan di Android Authority, Android Police, Android Central, BGR, Gadgets360, GSMArena dan banyak lagi. Seorang Six Sigma dan Pemasar Digital Diperakui Google yang meliputi kandungan berkaitan teknologi selama 2 tahun yang lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *