Cara Menggunakan Mod Skrin Pisah Android ke MultiTask

Jika anda melakukan banyak tugasan berbilang, anda mungkin mempunyai dua (atau lebih) aplikasi yang berjalan pada masa yang sama pada telefon anda. Daripada melompat ke sana ke mari antara kedua-duanya semasa anda bekerja, anda mungkin mendapati ia lebih pantas dan lebih mudah untuk memaparkan kedua-dua apl pada masa yang sama. Ciri untuk melihat kedua-dua apl serentak pada Android dipanggil skrin pisah.

Pengguna Skrin Pisah Android Gembira

Skrin pisah boleh berguna apabila anda:

Ia merupakan cara yang berkesan untuk menggunakan telefon Android anda dengan cekap, tetapi ramai orang tidak menyedari kewujudannya. Android telah mempunyai sokongan asli untuk mod skrin pisah sejak 2016, tetapi jika anda masih belum menemui cara untuk menyediakan ciri ini, berikut ialah cara anda boleh mencubanya.

1. Buka apl pertama. Saya menggunakan Google Keep.

2. Kembali ke Laman Utama dengan menekan butang tengah di bahagian bawah skrin.

3. Kembali ke laci apl dan buka apl lain yang ingin anda gunakan. Saya sedang membuka Google Chrome.

Skrin Pisah Android Buka Apl Kedua

4. Ketik butang Apl terkini. Butang ini berada di salah satu sudut bawah skrin dan kelihatan seperti tiga garisan menegak.

5. Ketik dan tahan ikon di bahagian atas salah satu aplikasi sehingga menu ini muncul.

Skrin Pisah Android Buka Apl Pertama

6. Pilih “Buka dalam paparan skrin belah”.

7. Apl yang dipilih akan berada di bahagian atas skrin manakala apl anda yang lain kekal di bahagian bawah.

Skrin Pisah Android Pilih Apl Kedua

8. Ketik apl yang ingin anda tambahkan pada bahagian lain skrin. Ini akan melancarkan skrin belah dengan skrin kedua yang baharu. Anda kini berada dalam mod skrin belah.

Skrin Hasil Skrin Pisah Android

Semasa dalam mod skrin belah, anda boleh mengetik dan menahan garis hitam antara kedua-dua aplikasi dan luncurkannya ke atas dan ke bawah untuk menukar saiz tetingkap.

Jika anda ingin menukar kepada apl lain di bahagian bawah, ketik butang Apl terkini (yang kini telah bertukar kepada dua segi empat tepat, menunjukkan paparan anda kini dalam mod skrin belah). Kemudian pilih apl lain untuk menggantikan apl yang sedang dipaparkan.

Untuk melumpuhkan skrin belah, seret garis pemisah hitam ke bahagian atas atau bawah skrin. Jika anda menariknya ke atas, apl bawah akan kekal terbuka. Jika anda menariknya ke bawah, apl teratas akan kekal kelihatan.

Anda juga boleh mengetik dan menahan ikon penukaran aplikasi skrin belah. Kaedah ini menutup apl kedua secara automatik di bahagian bawah paparan anda.

Kebanyakan apl Android serasi dengan mod skrin belah, tetapi ketahui bahawa tidak semua apl akan berfungsi. Apl seperti Netflix, kamera anda dan permainan tertentu seperti Candy Crush perlu dilihat dalam mod skrin penuh.

Dengan ciri skrin belah ini, anda boleh bekerja dalam dua apl berbeza pada masa yang sama dengan hanya beberapa ketikan. Ia mungkin hanya perkara yang anda perlukan untuk menjadi produktif semasa anda menggunakan telefon anda semasa dalam perjalanan.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Tracey Rosenberger menghabiskan 26 tahun mengajar pelajar rendah, menggunakan teknologi untuk meningkatkan pembelajaran. Kini dia teruja untuk berkongsi teknologi yang berguna dengan guru dan semua orang yang melihat teknologi sebagai menakutkan.

Dalam senarai sebab anda mungkin mahu menggunakan skrin belah, anda menyatakan: “Menonton Netflix sambil menyemak e-mel anda.”

Pada akhirnya anda menyatakan: “Apl seperti Netflix … perlu dilihat dalam mod skrin penuh.”

Kedua-duanya tidak boleh betul!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *