Cara Menggunakan Mod Fokus pada iPhone anda

Mod Fokus baharu akan menjadi penukar permainan dalam cara anda menggunakan iPhone anda, atau sebaliknya, tidak menggunakannya semasa anda sibuk.

Acara tahunan Apple, Persidangan Pembangun Seluruh Dunia, sedang berlangsung secara rasmi. Sama seperti setiap tahun, ia telah bermula dengan keluaran baharu yang menarik. Apple mengumumkan dan mempamerkan iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey dan watchOS 8 baharu dan akan datang. Dan untuk mengatakan bahawa seluruh komuniti sibuk dan teruja akan meletakkan perkara yang terlalu jelas.

Semua keluaran baharu akan datang pada musim luruh untuk umum. Tetapi profil beta pembangun sudah tersedia. Dan beta awam tidak begitu jauh.

Tetapi FOMO adalah lubang arnab sebenar. Dan jika anda berada di sini, kemungkinan besar, anda telah pun gagal dan memasang iOS 15 beta. Jika anda merupakan salah seorang daripada burung awal, terdapat banyak perkara baharu untuk ditemui. Walaupun perubahan dalam iOS 15 tidak sehebat iOS 14, anda akan mendapati bahawa kemas kini baharu masih cukup menarik.

Banyak kemas kini baharu ini tertumpu (tiada permainan kata-kata) untuk memastikan kehidupan anda diperkemas dan tertumpu. Sama ada kerja atau peribadi, kehidupan adalah tentang keseimbangan. Dan iOS 15 berhasrat untuk membantu anda mengekalkan keseimbangan itu. Daripada pusat pemberitahuan yang lebih pintar kepada mod Fokus, anda akan mendapati bahawa iOS 15 mempunyai lebih banyak ciri berbanding sebelum ini untuk membantu anda mengekalkan fokus.

Kita semua tahu dan suka DND dalam iPhone kita. Dengan iPhone kami sentiasa memastikan kami mendapat maklumat terkini tentang segala-galanya, kadangkala ia juga menjadi gangguan yang menarik kami ke keempat-empat arah. Pada masa seperti ini, kami meletakkan telefon kami pada DND untuk mematikan semua bunyi.

Tetapi kadangkala, DND boleh menjadi terlalu drastik. Anda tidak boleh selalu melupakan segala-galanya dan meletakkan telefon anda pada DND. Katakan anda sedang bekerja dan ingin fokus, tetapi telefon anda sentiasa berdengung. DND tidak akan sentiasa menjadi penyelesaian yang hebat kerana anda akan mahu pemberitahuan daripada rakan sekerja anda diterima.

Mod fokus mengubahnya. Dengan mod Fokus dihidupkan, hanya pemberitahuan yang ingin anda lalui akan dan selebihnya akan ditapis. Terdapat mod Fokus yang berbeza untuk Kerja, Peribadi, Memandu, Kecergasan, Permainan dan Membaca. Dan anda juga boleh mencipta Mod Fokus Tersuai anda sendiri.

Dengan Fokus Kerja dihidupkan, hanya pemberitahuan kerja anda akan diterima. Jadi, sama ada anda ingin bekerja atau menikmati makan malam keluarga yang menyenangkan tanpa gangguan, Focus ialah mod untuk dihidupkan.

Mod DND dan Tidur juga termasuk di bawah Fokus dalam iOS 15. Mod fokus juga menggunakan kecerdasan pada peranti untuk memberi anda cadangan berdasarkan lokasi atau masa dalam sehari untuk menghidupkan fokus tertentu. Contohnya, iOS mungkin mencadangkan anda menghidupkan fokus Kecergasan apabila anda pergi ke gim.

Mod fokus turut dikongsi merentas peranti anda. Jadi, jika anda menghidupkan Fokus pada iPhone anda, iPad, Apple Watch dan Mac anda juga akan memasuki mod Fokus secara automatik, tetapi anda boleh mematikan tetapan ini.

iOS 15 juga memperkenalkan ciri baharu yang memberitahu orang lain bahawa pemberitahuan anda dibisukan. Sama ada anda menggunakan DND atau Focus, apabila seseorang menghantar iMessage kepada anda, mereka akan mendapat makluman pada skrin mereka yang akan memberitahu mereka tentang status anda.

Pada iPhone yang menggunakan iOS 15, pergi ke Tetapan anda dan tatal ke bawah. Kemudian, ketik pilihan ‘Fokus’.

Bergantung pada perkara yang anda mahu sediakan untuk mod Fokus dahulu, ketik pilihan itu. Pilihan untuk Fokus Kerja dan Peribadi akan kelihatan terus. Untuk pilihan lain seperti, ketik ‘+’ di penjuru kanan sebelah atas.

Kemudian, pilih pilihan yang ingin anda sediakan. Di sini, mari kita sediakan mod Fokus kerja. Ketik pilihan untuk ‘Kerja’.

Gambaran keseluruhan ciri yang tersedia dalam Fokus akan muncul. Ketik ‘Seterusnya’ untuk bergerak ke hadapan.

Ketik ‘Tambah Kenalan’ untuk menambah orang yang anda masih mahu menerima pemberitahuan walaupun semasa Fokus dihidupkan. Anda juga boleh mengetik ‘Tiada Benarkan’ untuk bergerak ke hadapan tanpa membenarkan pemberitahuan daripada sesiapa pun.

Selepas menambah kenalan, ketik ‘Benarkan Orang’.

Kemudian, tambahkan mana-mana apl yang anda tidak mahu senyapkan pemberitahuan dalam Fokus Kerja. Ini mungkin apl kerja anda seperti Microsoft Teams, Webex, Zoom, dsb. pada asasnya mana-mana apl yang anda mahu benarkan. Ketik ‘Benarkan Apl’ selepas menambah apl atau ‘Tiada Benarkan’ untuk menyenyapkan pemberitahuan daripada semua apl.

Seterusnya, anda boleh memilih untuk membenarkan pemberitahuan sensitif masa. Pemberitahuan daripada apl penghantaran atau Laman Utama termasuk dalam kategori ini. Ketik ‘Benarkan Masa Sensitif’ untuk menghidupkannya.

Fokus kini akan disediakan dengan tetapan lalai.

Anda juga boleh menyediakan skrin Utama tersuai untuk pergi bersama-sama dengan Fokus Kerja anda (begitu juga dengan semua mod Fokus lain). Skrin utama tersuai tidak bermakna keseluruhan skrin Utama akan berbeza apabila Fokus dihidupkan. Apa yang anda perlu lakukan ialah menyesuaikan halaman skrin Utama (atau dua) untuk mempunyai apl dan widget berkaitan kerja anda. Kemudian, pilih untuk memaparkan hanya halaman skrin utama tersebut apabila Fokus dihidupkan.

Kemudian, daripada tetapan Fokus, ketik ‘Skrin utama’.

Hidupkan togol untuk ‘Halaman Tersuai’. Sekarang, ketik ‘Pilih Halaman’.

Kemudian, pilih halaman untuk dipaparkan apabila Fokus Kerja dihidupkan dan ketik ‘Selesai’.

Sebaik sahaja anda telah menyediakan Fokus, anda boleh menghidupkannya dengan mudah pada bila-bila masa. Leret ke bawah dari penjuru kanan sebelah atas skrin untuk memaparkan Pusat Kawalan.

Anda akan melihat bahawa pilihan yang dahulunya DND kini merupakan gabungan DND dan Fokus. Mengetik pada bahagian ‘Bulan’ pada ikon akan menghidupkan DND. Untuk menghidupkan Fokus, ketik bahagian kedua, iaitu, ‘Fokus’.

Pilihan untuk Fokus akan muncul. Ketik ‘Kerja’ untuk menghidupkan fokus kerja.

Anda juga boleh menghidupkan Pengaktifan Pintar untuk Fokus supaya ia akan dihidupkan secara automatik berdasarkan isyarat tertentu seperti lokasi, masa atau apabila anda membuka apl.

Pergi ke Fokus daripada tetapan dan buka fokus yang ingin anda tetapkan pengaktifan pintar.

Ketik ‘Pengaktifan Pintar’ daripada pilihan.

Kemudian, hidupkan togol untuknya.

iOS akan menggunakan tindakan lepas anda secara bijak untuk menentukan masa untuk menghidupkan Fokus.

Terdapat juga pilihan untuk menetapkan automasi untuk masa, lokasi dan apl sendiri supaya Fokus akan dihidupkan secara automatik apabila syarat ini dipenuhi. Tiada tekaan atau keputusan bijak berdasarkan bahagian iOS di sini.

Ketik pilihan ‘+’ di atas Pengaktifan Pintar untuk menyediakan automasi.

Sukar untuk mengekalkan fokus anda pada tugas yang sedang dijalankan apabila telefon anda sentiasa berdengung. Dengan iOS 15, anda boleh memaksa diri anda untuk Fokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *