Cara Menggunakan Menu Mula Windows 11

Panduan anda untuk menggunakan semua menu Mula baharu dalam Windows 11

Windows 11 menawarkan menu Mula yang dirombak, yang lebih mengutamakan pengguna. Selain daripada mengubah suai antara muka, Microsoft juga telah menukar kedudukan ikon menu Mula. Ia kini terletak di tengah-tengah, walaupun anda mempunyai pilihan untuk menukar penjajaran Taskbar ke kiri.

Sekumpulan ciri baharu telah ditambahkan pada menu Mula dalam Windows 11 manakala banyak, daripada versi sebelumnya, telah dikecualikan. Jubin langsung nampaknya merupakan pengecualian yang paling menonjol kerana ia telah lama menjadi sebahagian daripada Windows.

Walaupun pengguna dibahagikan pada fungsi menu Mula baharu dalam Windows 11, ia pasti akan meningkatkan pengalaman Windows anda. Mari lihat pelbagai pilihan dan penyesuaian yang tersedia dalam menu Mula Windows 11, dan cara anda melakukannya semuanya.

Terdapat dua cara anda boleh mengakses menu Mula, sama ada dengan mengklik pada butang ‘Mula’ dalam Bar Tugas atau dengan menekan butang WINDOWS kunci.

Sebaik sahaja anda telah melancarkan menu Mula, mari lihat pelbagai pilihan yang tersedia dan cara menggunakan setiap satu daripadanya.

Apabila anda melancarkan menu Mula, anda akan menemui ‘Bar Carian’ di bahagian atas. Anda tidak semestinya perlu mengklik pada bar ‘Cari’, sebaliknya boleh mula menaip segera untuk membuat carian.

Apabila anda mula menaip untuk mencari apl, folder atau fail, ia mengubah hala anda ke menu ‘Cari’ di mana keputusan mula diisi semasa anda menaip.

Katakan, anda ingin mencari ‘Command Prompt’. Anda tidak perlu memasukkan nama lengkap apl, tetapi hanya memasukkan ‘pro’ (atau mana-mana bahagian nama) akan memaparkan hasil carian yang berkaitan termasuk ‘Command Prompt’.

Anda juga boleh mengecilkan carian anda dengan memilih kategori yang berkaitan. Windows akan memaparkan hasil daripada semua kategori secara lalai. Anda akan menemui tiga kategori carian yang disebut di bahagian atas sambil mengklik pada ‘Lagi’ akan memaparkan lebih banyak kategori dalam menu lungsur untuk mengecilkan carian kepada jenis fail tertentu.

Itu sahaja yang ada untuk ‘Cari’ dalam Menu Mula Windows 11.

Bahagian seterusnya dalam menu Mula ialah ‘Disemat’ di mana anda boleh menyemat apl, fail dan folder untuk akses cepat dan mudah. Bahagian yang disematkan dibahagikan kepada halaman, dengan setiap satu memaparkan maksimum 18 item.

Anda boleh menavigasi antara halaman melalui bulatan kecil di sebelah kanan. Setiap kalangan di sini menandakan halaman. Kami telah membincangkan menavigasi melalui item yang disematkan secara terperinci kemudian dalam artikel.

Dalam bahagian Item yang disematkan, anda akan menemui pilihan untuk ‘Semua Apl’ yang akan memaparkan semua apl yang dipasang pada sistem. Bagi pengguna yang ingin menyenaraikan semua apl dalam menu Mula, seperti yang berlaku dalam Windows 10, bahagian ‘Semua Apl’ adalah cara yang betul untuk digunakan.

Untuk melihat semua aplikasi pada sistem, hanya klik pada ‘Semua aplikasi’ dan aplikasi yang dipasang pada sistem anda akan disenaraikan.

Apl di sini akan disenaraikan dalam susunan abjad dengan apl ‘Paling sering digunakan’ disenaraikan di bahagian atas. Anda boleh tatal ke bawah dan lihat semuanya.

Sekiranya, menatal kelihatan seperti terlalu banyak tugas, klik pada mana-mana abjad (atau simbol, pilihan Paling Digunakan) yang terletak di atas bahagian apl. Ia kini akan membentangkan semua abjad bersama-sama dengan beberapa simbol dan ikon jam (menandakan aplikasi ‘Paling Digunakan’). Jika anda mendapati abjad dikelabukan, tiada apl pada sistem bermula dengannya. Sekarang, hanya pilih abjad untuk melihat apl yang bermula dengannya.

Anda boleh menyematkan apl, folder, pemacu dan fail dengan mudah ke menu Mula. Walau bagaimanapun, untuk fail, hanya yang boleh laku (.exe) boleh disematkan. Mari lihat cara anda menyemat pelbagai item pada Bar Tugas.

Untuk menyemat folder, fail boleh laku atau pemacu, klik kanan padanya dan pilih ‘Pin to Start’ daripada menu konteks. Di sini kami telah menyematkan folder.

Pilihan lain dalam menu konteks mungkin berbeza untuk fail atau pemacu, tetapi anda boleh memilih pilihan ‘Semat untuk Mula’ untuk menyematkannya pada menu Mula.

Untuk menyematkan apl pada Menu Mula, anda boleh sama ada menavigasi ke lokasi di mana apl itu disimpan atau hanya mencarinya dalam bahagian ‘Semua Apl’. Lancarkan menu ‘Mula’ dan klik pada pilihan ‘Semua apl’ berhampiran bahagian atas sebelah kanan.

Sekarang, cari apl yang ingin anda sematkan, klik kanan padanya dan pilih ‘Semat untuk Mula’ daripada menu konteks.

Ini ialah cara paling mudah anda boleh menyemat apl, walaupun anda boleh menavigasi ke folder tempat pelancar apl disimpan, dan sematkannya pada menu Mula sama seperti kami menyematkan folder.

Tiada had untuk bilangan maksimum item yang boleh disematkan ke menu Mula, namun, hanya 18 item akan dipaparkan setiap halaman. Tetapi, menu Mula Windows 11 menawarkan navigasi mudah antara pelbagai halaman untuk item yang disematkan melalui kawalan penomboran di sebelah kanan.

Anda akan menemui pelbagai kalangan kecil di sebelah kanan bahagian ‘Disemat’, dengan setiap satu daripadanya menandakan halaman individu. Jika anda menjumpai dua kalangan, terdapat dua halaman item yang disematkan, yang menunjukkan bilangan item yang disematkan adalah kurang daripada 36. Apabila anda mengarahkan kursor ke atas bulatan, anak panah yang menghadap ke bawah muncul di bahagian bawah yang boleh digunakan untuk menavigasi ke halaman seterusnya.

Sebagai alternatif, anda boleh mengklik pada kalangan itu sendiri untuk menavigasi ke halaman berkenaan. Sebagai contoh, mengklik pada bulatan ketiga akan membawa anda ke halaman ketiga item yang disematkan. Ini berguna apabila anda mempunyai banyak item yang disematkan pada menu Mula dan ia diedarkan merentasi berbilang halaman.

Mengklik pada anak panah yang menghadap ke bawah akan membawa anda ke halaman seterusnya item yang disematkan pada menu Mula.

Anda juga boleh menyusun semula item yang disematkan pada menu Mula dengan hanya menahan dan menyeretnya. Selain itu, anda boleh mengalihkannya merentasi halaman. Ini akan membantu mengekalkan item yang anda kerap akses pada halaman pertama.

Untuk mengalihkan item yang disematkan ke menu Mula, tahan dan seretnya ke kedudukan yang dikehendaki dan lepaskan klik. Sekiranya anda ingin mengalihkannya merentasi halaman, tahan dan seret item ke bar di bahagian bawah, tunggu halaman seterusnya muncul dan lepaskan klik pada kedudukan yang dikehendaki untuk menjatuhkan item.

Anda juga boleh menyahsemat item yang anda tidak perlukan lagi daripada Menu Mula.

Untuk menyahsemat item, klik kanan pada item itu dan pilih ‘Nyahsemat dari Mula’ daripada menu konteks.

Item itu kini akan dialih keluar dan item lain semuanya akan beralih ke satu tempat untuk mengisi ruang kosong.

Item yang disyorkan dijana oleh Windows berdasarkan aktiviti anda dan item yang anda kerap buka. Ketiga, fail, folder dan aplikasi dipaparkan dalam bahagian ini.

Anda boleh menyesuaikan bahagian ini dan mendayakan atau melumpuhkan item tertentu daripada dipaparkan di sini. Mari lihat bagaimana anda melakukannya.

Mula-mula, klik kanan pada butang ‘Mula’ dalam Bar Tugas dan pilih ‘Tetapan’ daripada menu Akses Pantas. Sebagai alternatif, anda boleh menekan WINDOWS + saya untuk melancarkan aplikasi ‘Tetapan’.

Dalam Tetapan, navigasi ke tab ‘Pemperibadian’ dari sebelah kiri, dan kemudian tatal dan pilih ‘Mula’ dari kanan.

Anda kini akan menemui tiga pilihan yang disenaraikan di sini dengan togol di sebelah setiap satu.

Dayakan togol di sebelah pilihan untuk menyenaraikan item berkenaan dalam menu ‘Mula’.

Anda boleh menambah folder daripada senarai pra-tetap ke menu Mula. Folder ini akan muncul di bahagian bawah kanan di sebelah butang ‘Kuasa’ dalam Menu Mula.

Untuk menambah folder pada Menu Mula, klik pada ‘Folder’ dalam tetapan ‘Pemperibadian’ menu ‘Mula’.

Anda kini akan menemui senarai folder yang disenaraikan di sini, hidupkan togol di sebelah folder yang anda mahu dipaparkan dalam menu Mula.

Folder yang anda dayakan sebelum ini akan disenaraikan di bahagian bawah menu Mula, betul-betul di sebelah butang ‘Kuasa’.

Di bahagian bawah sebelah kiri menu Mula, anda akan menemui akaun pengguna yang anda gunakan untuk log masuk. Mengklik padanya akan menyenaraikan beberapa pilihan untuk membuat beberapa perubahan pantas.

Apabila anda mengklik pada akaun pengguna, tiga pilihan akan muncul.

Ingat bahawa log keluar tidak sama dengan menukar pengguna. Apabila anda log keluar, semua data hilang manakala sekiranya anda menukar pengguna, data untuk akaun pengguna semasa akan disimpan dan apabila anda membukanya semula, anda akan menemui perkara yang sama seperti semasa anda pergi.

Dalam menu yang sama, anda akan menemui akaun pengguna lain yang disenaraikan di bahagian bawah, dan mengklik pada satu akan menukar akaun pengguna. Dengan cara ini, anda tidak kehilangan sebarang data dan boleh menyambung semula perkara yang anda tinggalkan.

Pilihan terakhir dalam menu Mula ialah ikon ‘Kuasa’, yang terletak di sudut kanan bawah. Apabila anda mengklik pada ikon ‘Kuasa’, menu muncul dengan tiga pilihan.

Antara muka ikon Taskbar yang terletak di tengah dalam Windows 11 tidak diterima dengan baik oleh semua orang, dan ramai yang lebih suka cara lama, di mana ikon menu ‘Mula’ diletakkan di sebelah kiri Bar Tugas diikuti oleh ikon lain. Berita baiknya ialah Windows membenarkan anda pilihan untuk menukar penjajaran Taskbar ke kiri.

Untuk mengalihkan ikon menu Mula ke kiri, klik kanan pada ‘Bar Tugas’ dan pilih ‘Tetapan Bar Tugas’.

Dalam tetapan Bar Tugas, tatal ke bawah dan pilih ‘Kelakuan Bar Tugas’.

Sekarang, klik pada menu lungsur di sebelah ‘Penjajaran bar tugas’.

Akhir sekali, pilih ‘Kiri’, dan ikon Bar Tugas akan diselaraskan ke kiri secara automatik.

Ini adalah semua ciri dan penyesuaian yang tersedia dalam dan untuk menu Mula Windows 11 masing-masing. Anda kini boleh menyesuaikan menu Mula, sesuka hati anda, untuk pengalaman yang lebih halus dan lebih halus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *