Cara menggunakan Memo Suara pada iPhone dan iPad (Panduan lengkap)

Apl Memo Suara ialah perakam suara lalai pada iPhone dan iPad. Anda boleh menggunakannya untuk merakam ceramah guru, perbualan dengan orang tersayang, atau merakam suara anak anda dan mengubahnya menjadi nada dering! Apa lagi? Anda boleh mengedit, memangkas, menduplikasi dan banyak lagi! Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan cara anda boleh menggunakan aplikasi Memo Suara pada iPhone anda dengan cekap.

Anda akan menemui memo suara di bawah ‘Semua Rakaman.’ Untuk bermain, ketik salah satu klip dan tekan butang main segi tiga.

Jika apl Memo Suara mempunyai akses lokasi, memo akan mempunyai nama tempat ia dirakam. Jika kebenaran lokasi dinafikan, namanya adalah Rakaman Baharu 1, Rakaman Baharu 2, dan sebagainya. Anda boleh menamakan semula fail dengan mudah mengikut kesukaan dan keperluan anda.

Anda boleh berkongsi memo suara dengan rakan dan keluarga dengan mudah melalui aplikasi pemesejan lain atau menyimpannya ke apl storan pihak ketiga.

iPhone dan iPad anda boleh menyimpan memo suara secara automatik ke iCloud Drive dan menjadikannya tersedia pada semua peranti Apple anda. Untuk ini berfungsi, anda mesti mendayakan iCloud Drive dan pastikan apl Voice Memo dibenarkan untuk menulis fail kepadanya.

Mempunyai senarai rakaman yang panjang dan perlu mencari rakaman tertentu dengan cepat? Buka apl Memo Suara dan leret ke bawah skrin Semua Rakaman untuk mendedahkan bar carian. Taip nama rakaman untuk melihat hasilnya.

Adakah anda ingin nota audio anda disimpan dalam kualiti penuh? Silap mata ini amat berguna jika anda merakam untuk projek video, podcast atau kerja profesional lain. Biar saya cepat menunjukkan kepada anda cara menukar kualiti rakaman audio.

Itu sahaja! Kini, anda boleh menyimpan memo suara anda tanpa menjejaskan kualiti.

Sebelum mengedit imej dalam Foto, saya mula-mula mencipta penduanya. Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan memo suara sebelum mengeditnya. Ini memastikan bahawa jika anda memangkas, menggantikan atau memadam sebahagian, fail pendua yang lain masih ada sebagai sandaran.

Dengan ihsan tajuk di atas, anda kini tahu cara merakam memo suara dan asas lain. Sekarang, mari kita pergi ke bahagian yang lebih kreatif dan maju. Ini termasuk menyunting memo suara untuk memenuhi keperluan anda dan milikinya mengikut cara yang anda suka.

Mempertingkatkan rakaman akan mengurangkan bunyi latar belakang dan gema, memberikan anda audio yang lebih baik. Ikuti langkah cepat ini.

Anda merakam klip memberikan yang terbaik untuk mengetahui kemudian bahawa bahagian tertentu mempunyai bunyi yang tidak diingini atau salah sebutan. Boleh dikaitkan? Jangan risau! Anda boleh menggantikan bahagian itu dengan pengambilan baharu dengan lancar menggunakan apl Memo Suara. (Nota: Salin klip untuk berjaga-jaga.) Ini caranya;

Adakah anda biasa dengan memangkas video dalam iPhone menggunakan aplikasi Photos? Jika ya, memangkas memo suara akan menjadi biasa. Walaupun tidak, prosesnya mudah. Biar saya tunjukkan caranya;

Anda melihat cara untuk memangkas rakaman suara dalam langkah di atas dan menyimpan bahagian yang dipilih. Tetapi jika anda ingin memadamkan sebahagian daripada memo suara dan menyimpan selebihnya, ikut langkah 1 hingga 5 di atas. Selepas itu, ketik Padam. Ini akan mengalih keluar bahagian kuning yang dipilih dan menyimpan baki klip.

Seperti foto dan video, anda boleh menyusun nota suara ke dalam folder yang berkaitan atau menandakannya sebagai kegemaran. Begini cara melakukannya;

Mempunyai rakaman lama atau tidak perlu yang anda tidak perlukan lagi? Biar saya tunjukkan cara untuk mengalih keluarnya.

Beginilah cara anda boleh menjadi mahir dalam menggunakan apl Memo Suara pada peranti iOS dan iPadOS anda. Saya percaya siaran ini membantu. Jika anda mempunyai soalan tambahan, sila hubungi saya melalui komen di bawah.

Anda akan menyukai ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *