Cara menggunakan Lifesize Go untuk panggilan persidangan video percuma – TechRepublic

1031skype.jpg

Jika anda mahukan alat persidangan video untuk perniagaan kecil atau sebilangan kecil peserta, terdapat pelbagai perkhidmatan persidangan video, tetapi kebanyakannya memerlukan langganan yang mahal. Satu pilihan percuma yang mungkin anda ingin cuba ialah Lifesize Go. Dengan alat ini, anda boleh mengehoskan panggilan video satu sama satu atau kumpulan percuma tanpa had dengan sehingga lapan orang. Anda tidak boleh menjadualkan panggilan lebih awal, tetapi sebaik sahaja anda memulakan mesyuarat, anda boleh menjemput peserta lain melalui e-mel atau pautan yang dijana. Selepas panggilan dimulakan, setiap peserta boleh menghidupkan dan mematikan video dan audio serta berkongsi skrin mereka untuk memaparkan pembentangan atau menjalankan demonstrasi.

Anda boleh mengehoskan dan menyertai mesyuarat dalam Google Chrome, Firefox atau Safari pada PC dan peranti mudah alih, jadi tiada apl atau perisian yang dimuat turun diperlukan. Tiada log masuk atau akaun diperlukan untuk menggunakan alat–hanya nama dan alamat e-mel anda.

Di sebalik Lifesize Go percuma, Lifesize menawarkan pilihan berbayar dengan lebih banyak ciri dan lebih banyak peserta. Menyokong sehingga 25 pengguna dan bilik mesyuarat tetap, pilihan Mini Bundle berharga serendah $16 setiap pengguna sebulan. Menyokong sehingga 125 pengguna, 10 bilik mesyuarat tetap dan ciri lain, pilihan Small Bundle berharga serendah $19 setiap pengguna sebulan. Dan menyokong sehingga 250 pengguna, 50 bilik mesyuarat tetap dan banyak lagi, pilihan Medium Bundle berharga serendah $23 setiap pengguna sebulan. Tetapi sebagai titik permulaan atau untuk perniagaan kecil atau rumah, versi percuma sepatutnya mencukupi dalam kebanyakan kes.

LIHAT:Microsoft Teams: Platform kerjasama yang sesuai untuk organisasi anda? (PDF percuma)(TechRepublic)

Untuk memulakan, buka Chrome, Firefox atau Safari pada PC atau peranti mudah alih anda. Semak imbas ke tapak web Lifesize Go. Masukkan nama dan alamat e-mel anda dan klik butang Jom Pergi untuk memulakan panggilan persidangan anda (Rajah A).

Rajah A

figure-a.jpg

Panggilan anda bermula dengan hanya anda yang kelihatan pada skrin. Untuk menjemput orang lain, klik ikon Jemput pada bar alat bawah (ikon pertama pada bar). Untuk menghantar jemputan kepada seseorang melalui e-mel, taip alamat e-mel orang itu dalam medan Hantar Pautan Jemputan dan klik ikon anak panah. Untuk menghantar pautan yang dijana kepada orang ramai kepada panggilan, klik pautan jemputan dalam medan di bawah dan kemudian tampalkannya ke dalam e-mel, mesej atau apa sahaja jenis komunikasi yang anda ingin gunakan (Rajah B). Orang yang anda jemput disimpan ke anak tetingkap jemputan, jadi jika anda ingin menjemput semula seseorang dalam mesyuarat akan datang, cuma klik anak panah di sebelah nama orang itu.

Rajah B

angka-b.jpg

Persidangan video kemudian memaparkan peserta lain pada skrin. Pada panggilan dengan berbilang peserta, setiap orang muncul dalam tetingkap berasingan pada skrin. Anda boleh melihat diri anda dalam tetingkap video kecil di sebelah kiri atas (Rajah C).

Rajah C

figure-c.jpg

Anda atau mana-mana peserta boleh meredam bunyi dari hujung anda supaya tiada sesiapa boleh mendengar anda. Untuk melakukan ini, ketik ikon mikrofon pada bar alat (Rajah D).

Rajah D

figure-d.jpg

Anda atau mana-mana peserta boleh meredamkan video supaya tiada sesiapa boleh melihat anda. Ketik ikon kamera pada bar alat. Imej kartun mengambil tempat anda (Rajah E).

Rajah E

figure-e.jpg

Anda atau mana-mana peserta juga boleh berkongsi skrin. Ketik ikon perkongsian pada bar alat (ikon kedua pada bar). Pada tetingkap Perkongsian, pilih sama ada anda mahu berkongsi keseluruhan skrin anda, tetingkap aplikasi tertentu atau tab penyemak imbas semasa anda. Jika anda memilih tetingkap aplikasi, pilih aplikasi khusus yang ingin anda kongsi dan klik butang Kongsi (Rajah F).

Rajah F

figure-f.jpg

Beralih ke tetingkap aplikasi atau tetingkap lain yang ingin anda kongsi. Untuk berhenti berkongsi, klik butang Hentikan Perkongsian di bahagian bawah tetingkap (Rajah G).

Rajah G

figure-g.jpg

Apabila tiba masanya untuk menamatkan mesyuarat, klik ikon telefon merah pada bar alat.

Lance Whitney ialah seorang penulis dan jurulatih teknologi bebas dan bekas profesional IT. Dia menulis untuk Time, CNET, PCMag, dan beberapa penerbitan lain. Dia pengarang dua buku teknologi–satu di Windows dan satu lagi di LinkedIn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *