Cara menggunakan Jangan Ganggu untuk Android [VIDEO]

Anda mungkin tidak menggunakan salah satu ciri terbaik Android. Ia adalah sesuatu yang selalu kami cadangkan dalam artikel Petua & Trik kami. Ciri ini dipanggil “Jangan Ganggu,” dan ia telah wujud sejak Android 5.0 Lollipop. Jangan Ganggu adalah seperti mod senyap pada steroid. Ia boleh menyenyapkan telefon anda dengan cepat atau automatik, tetapi juga membenarkan orang dan apl tertentu menceroboh. Anda boleh menghapuskan gangguan tanpa kehilangan pemberitahuan penting.

Mana-mana telefon dengan Android 5.0+ harus mempunyai beberapa jenis fungsi Jangan Ganggu. Kadangkala pengeluar akan menamakan semula atau mengalihkannya dalam tetapan. Untuk peranti tertentu, lihat sumber kami untuk telefon popular di bawah.

  Piksel

  Samsung Galaxy S7

  LG V20

  HTC 10

  LG G5

  Motorola Moto Z Force

Apakah itu Jangan Ganggu?

“Jangan Ganggu” membolehkan anda mengehadkan atau menyenyapkan sepenuhnya pemberitahuan dan makluman pada peranti anda. Ia lebih berkuasa daripada sekadar meletakkan telefon anda pada mod Senyap. Berikut ialah beberapa contoh tempat Jangan Ganggu boleh berguna:

  Redamkan pemberitahuan secara automatik setiap malam semasa anda tidur

  Redamkan semua gangguan sehingga penggera anda berbunyi

  Redamkan bunyi secara automatik semasa anda berada di acara

  Redamkan semua gangguan kecuali orang kegemaran anda

Anda boleh melihat bagaimana Jangan Ganggu boleh menjadi sangat berguna dalam kehidupan seharian anda. Pemberitahuan boleh menjadi gangguan yang besar. Jangan Ganggu mengurus pemberitahuan dengan tiga tahap senyap yang berbeza:

  Senyap sepenuhnya – Redamkan telefon anda sepenuhnya. Tiada apa yang akan berjaya. Bukan penggera pun.

  Penggera sahaja – Seperti namanya, ini seperti Total Silence kecuali penggera masih berfungsi.

  Keutamaan sahaja – Meredamkan segala-galanya kecuali penggera, orang, peringatan dan acara yang anda pilih.

Pilih pemberitahuan yang menjadi Keutamaan

Ciri Do Not Disturb yang paling berkuasa ialah keupayaan untuk menyenyapkan telefon anda sambil masih membenarkan pemberitahuan penting diterima. Inilah sebabnya mengapa menyesuaikan mod “Keutamaan Sahaja” ialah salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila anda mendapat telefon baharu.

  Buka tetapan

  Pergi ke Bunyi > Jangan ganggu > Keutamaan hanya membenarkan

  Togol pada pemberitahuan yang anda ingin dapatkan

  Penggera: Sentiasa hidup untuk “Keutamaan sahaja.”

  Peringatan dan Peristiwa

  Mesej dan Panggilan: Pilih daripada sesiapa sahaja, kenalan berbintang, mana-mana kenalan anda atau tiada. (Gunakan apl Kenalan untuk membintangi kenalan)

  Pemanggil berulang: Pilih sama ada untuk membiarkan telefon anda berdering jika orang yang sama memanggil semula dalam masa 15 minit.

Cara menggunakan Jangan Ganggu

Terdapat dua cara berbeza untuk menggunakan Jangan Ganggu: secara manual dan automatik. Pertama, kita akan pergi ke kaedah manual. Inilah yang anda akan gunakan apabila anda ingin memasukkan telefon anda ke dalam DND untuk jangka masa rawak. Mungkin anda ingin tidur sebentar 10 minit tanpa gangguan atau anda berada di panggung wayang. Anda boleh mendayakan DND dengan cepat dalam beberapa langkah sahaja.

Nota: langkah dalam panduan ini adalah berdasarkan Android 7.0 Nougat.

Dayakan Jangan Ganggu secara manual

  Leret ke bawah untuk menunjukkan Tetapan Pantas

  Ketik Jangan ganggu

  Pilih satu daripada tiga pilihan yang dinyatakan di atas

  Anda boleh mendayakan DND “Sehingga anda mematikan ini” atau untuk jangka masa tertentu

  Ketik SELESAI

Untuk secara manual melumpuhkan Jangan Ganggu, cuma matikan ia daripada Tetapan Pantas.

Dayakan Jangan Ganggu secara automatik

Di mana DO Not Disturb benar-benar bersinar ialah “Peraturan automatik”. Dengan tetapan ini, anda boleh membuat Jangan Ganggu berfungsi untuk anda. Ia akan dihidupkan (dan dimatikan) secara automatik apabila anda memerlukannya. Cara yang jelas untuk menggunakan ini adalah setiap malam semasa anda tidur. Jangan Ganggu boleh didayakan setiap malam pada masa tertentu dan dimatikan apabila penggera anda berbunyi pada waktu pagi. Itu hanya satu cara untuk menggunakannya. Berikut ialah cara untuk menyediakannya:

  Buka tetapan

  Pergi ke Bunyi > Jangan ganggu > Peraturan automatik

  Anda akan melihat peraturan lalai untuk Hujung Minggu, Malam Minggu, dan Peristiwa. Pilih satu atau Tambah peraturan

  Edit peraturan agar sesuai dengan keperluan anda:

  Namakan peraturan anda

  Hari, Masa mula, dan Masa tamat: Tetapkan jadual peraturan anda.

  Jangan ganggu: Pilih sama ada peraturan anda menggunakan “Penggera sahaja”, “Keutamaan sahaja” atau “Senyap sepenuhnya”.

  Penggera boleh mengatasi masa tamat: Pilih sama ada penggera akan berbunyi jika dijadualkan semasa peraturan anda.

  Peraturan acara mempunyai pilihan yang berbeza

  semasa peristiwa untuk: Jika anda mempunyai berbilang akaun dengan acara Kalendar Google, anda boleh memilih akaun yang digunakan oleh peraturan anda.

  Di mana balasan: Peraturan anda sentiasa digunakan pada acara yang anda katakan “Ya.” Anda juga boleh menghidupkannya untuk acara yang anda sebut “Mungkin” atau belum membalas.

  Jangan ganggu: Pilih sama ada peraturan anda menggunakan “Penggera sahaja”, “Keutamaan sahaja” atau “Senyap sepenuhnya”.

Itu sahaja! Kini telefon anda hanya akan mengalih perhatian anda apabila anda sudah bersedia untuk melakukannya. Tiada lagi mesyuarat yang terganggu atau telemarketer awal pagi. Jangan Ganggu ialah sekutu yang kuat dalam perang menentang pemberitahuan. Gunakan dengan bijak.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *