Cara Menggunakan Instagram pada Komputer

Salah satu aplikasi paling popular di dunia, Instagram telah berada di barisan hadapan dalam dunia sosial sejak dikeluarkan pada tahun 2010. Dengan lebih daripada satu bilion pengguna di seluruh dunia, Instagram telah lama menjadi tempat untuk berkongsi foto apa sahaja dan segala-galanya.

Sebagai aplikasi yang mengutamakan mudah alih, Instagram telah lambat untuk membawa pariti kepada pengalaman desktopnya. Walau bagaimanapun, jika anda menghabiskan banyak masa anda di hadapan komputer, Instagram pada desktop adalah rehat yang dialu-alukan daripada bekerja berjam-jam. Mari kita lihat semua cara untuk menggunakan Instagram pada komputer.

Ini adalah cara paling mudah dan paling asas untuk menggunakan Instagram. Perbezaan terbesar antara Instagram pada telefon dan desktop anda ialah yang kedua menambahkan susun atur dua lajur dengan bar alat di bahagian atas. Dengan lebih banyak ruang untuk bermain, Instagram memastikan anda mempunyai lebih banyak keterlihatan ke dalam teks siaran serta cerita.

Untuk bermula, log masuk ke akaun Instagram anda pada mana-mana pelayar pilihan anda. Anda akan mendapati suapan utama anda dengan cepat berada di sebelah kiri yang berfungsi sebagai lajur utama. Seperti apl mudah alih, jika terdapat berbilang foto atau video, anda akan melihat anak panah yang menunjukkan karusel kandungan tersedia. Terdapat ruang untuk “Tambah ulasan” pada setiap siaran serta melihat semua ulasan semasa.

Bar alat di bahagian atas skrin menawarkan bar carian untuk sebarang carian yang anda ingin lakukan. Ikon kedua kelihatan seperti kapal terbang kertas dan ialah Mesej Langsung anda. Ikon ketiga yang kelihatan seperti ikon pelayar Safari adalah untuk penemuan, termasuk pengguna baharu serta kandungan trend. Ikon terakhir pada bar alat ialah jantung, yang berfungsi sebagai pusat pemberitahuan. Semua ini sepatutnya biasa kepada mana-mana pengguna aplikasi mudah alih. Di bawah ikon bar alat dan di sebelah kanan suapan utama adalah semua cerita Instagram semasa anda. Klik untuk melihat setiap cerita atau di sebelah kanan cerita untuk melihat cerita seterusnya. Jika terdapat sebarang video Instagram Live, anda akan melihat teg “Live” di sebelah cerita dan boleh memaparkannya dalam talian.

Dengan semua akaun, Instagram mahu aplikasi desktop anda kebanyakannya menjadi alat tontonan dan sebaliknya mendorong anda ke aplikasi mudah alih untuk menyiarkan kandungan baharu. Walau bagaimanapun, telah lama terdapat beberapa penyelesaian dengan yang paling popular ialah helah “Ejen Pengguna”. Tindakan ini “memperdaya” tapak desktop Instagram untuk memikirkan anda menggunakan halaman mudah alih. Ini berfungsi merentas semua penyemak imbas utama termasuk Safari, Chrome, Firefox, Edge dan banyak lagi.

Bagi pengguna Mac, menukar ejen pengguna dalam Safari adalah sangat mudah.

1. Buka penyemak imbas dan klik pada perkataan “Safari” dari bar tugas di bahagian atas skrin.

2. Pilih “Keutamaan” daripada menu lungsur turun dan kemudian klik pada tab “Lanjutan” yang merupakan tab paling jauh di sebelah kanan.

3. Cari pilihan “Tunjukkan Membangunkan menu dalam bar menu” di bahagian bawah tab Lanjutan dan pastikan ia dipilih.

4. Anda kini sepatutnya melihat pilihan baharu di bahagian atas bar tugas skrin berlabel “Bangunan.” Klik padanya dan pilihan kedua berlabel “Ejen Pengguna.”

5. Klik pada pilihan “Safari – iOS 13.1.3 – iPhone” yang terletak di bawah pilihan Lalai yang dipilih pada masa ini.

6. Safari kini muncul sebagai peranti mudah alih, dan anda akan melihat halaman Instagram berubah dan butang “+” muncul di bahagian bawah halaman

7. Walaupun fungsi ini berfungsi dengan baik, terdapat beberapa batasan, kerana desktop tidak membenarkan anda menambah berbilang gambar atau video.

Menukar Ejen Pengguna pada Chrome adalah sama mudah. Buka penyemak imbas dan klik pada butang menu di hujung kanan bar carian. Butang menu kelihatan seperti tiga butang disusun di atas satu sama lain. Pilih “Lagi Alat” dan kemudian “Alat Pembangun.”

Apabila alat pembangun muncul, sekumpulan pilihan teks muncul di bahagian atas. Klik yang berlabel “Rangkaian”, kemudian klik pilihan menu di sebelah kanan “Rangkaian” yang sekali lagi kelihatan seperti tiga titik menegak. Pergi ke “Lagi Alat -> Syarat Rangkaian.”

Bahagian bawah skrin kini menunjukkan pilihan untuk “Ejen Pengguna.” Nyahtanda kotak “Pilih secara automatik”, kemudian pilih mana-mana penyemak imbas mudah alih. Set penuh arahan untuk pelayar Firefox dan Edge tersedia di sini.

Instagram baru-baru ini mengumumkan ketersediaan Mesej Langsung pada desktop anda. Seperti yang dinyatakan di atas, pilihan ini terletak di bahagian atas skrin berhampiran bar alat dan kelihatan seperti kapal terbang kertas. Klik pada ikon dan di dalam skrin ini anda boleh membaca dan membalas mesej, berkongsi foto atau memulakan sembang baharu.

Seperti yang anda lihat, ia memerlukan sedikit hack untuk menggunakan Instagram pada komputer. Adakah anda tahu bahawa anda boleh menonton video bersama-sama dengan rakan Instagram anda? Dan jika Instagram anda tidak berfungsi, kami mempunyai beberapa pembetulan di sini.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

David ialah seorang penulis teknologi bebas dengan lebih 15 tahun pengalaman dalam industri teknologi. Dia suka semua perkara Nintendo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *