Cara Menggunakan Google Discover dalam Chrome

Google nampaknya akan menghapuskan bahagian ‘Artikel untuk anda’ dan menggantikannya dengan Google Discover dalam Chrome pada peranti mudah alih. Kami mempunyai ciri baharu yang tersedia dalam penyemak imbas Chrome kami versi 91.0.4472.80 pada iPhone.

Discover ialah alat yang mendalam yang digunakan oleh Google secara meluas dalam apl Google pada peranti mudah alih untuk mencadangkan artikel kepada pengguna berdasarkan minat mereka.

AI Google secara automatik membina senarai minat berdasarkan aktiviti pengguna dalam Chrome atau Carian Google dan kemudian memilih kandungan baharu daripada web untuk pengguna. Google memanggil Suapan Discover.

Ciri ‘Cadangan artikel’ dalam Chrome pada asasnya turut menggunakan suapan Discover anda untuk mencadangkan artikel dalam halaman tab baharu pada Chrome. Dan kini dengan Discover dalam Chrome, anda mempunyai kawalan yang lebih besar ke atas topik yang akan anda lihat dalam suapan penemuan anda dalam penyemak imbas.

Jika anda menyukai bahagian ‘Artikel untuk anda’ dalam Chrome, anda akan menemui Discover dengan lebih baik. Ini adalah evolusi kepada artikel yang dicadangkan dalam Chrome yang kami mempunyai hubungan cinta dan benci.

Dengan Discover, anda kini mempunyai kawalan ke atas jenis kandungan yang anda lihat dalam artikel yang dicadangkan pada Chrome. Anda boleh mendayakan atau melumpuhkan topik yang telah diambil oleh AI Google untuk anda daripada tetapan Temui pilihan ‘Urus minat’.

Walau bagaimanapun, tidak seperti bahagian ‘Artikel untuk anda’ sebelumnya, suapan Discover dalam Chrome menunjukkan artikel dalam format lakaran kecil besar dan lakaran kecil kecil (di sebelah kanan). Dan sesetengah orang mendapati diri mereka terganggu dengan format lakaran kecil yang besar lambat laun.

Untuk menukar tetapan Discover dalam Chrome, buka tab baharu dalam Chrome dan ketik ikon gear Tetapan di sebelah label ‘Discover’.

Kemudian, ketik pada pilihan ‘Urus minat’ daripada menu yang dipaparkan.

Ia akan membuka halaman ‘Minat’ anda dalam tab baharu dalam Chrome. Ketik pada ‘Minat Anda’ dan anda akan menemui senarai semua topik yang anda ikuti pada masa ini dan juga topik yang dicadangkan berdasarkan aktiviti anda.

Untuk menyahikut topik, anda boleh mengetik pada tanda biru di sebelahnya.

Dan untuk mengikuti topik daripada topik yang dicadangkan berdasarkan aktiviti anda, hanya ketik pada ikon ‘Tambah (+)’ di sebelah nama topik dan anda akan mula menerima berita dan cerita berdasarkan topik yang dipilih dalam suapan Discover anda di Chrome .

Walaupun anda menetapkan topik minat anda, Discover masih boleh menunjukkan kepada anda artikel yang anda tidak ikuti tetapi mungkin menarik minat anda.

Jika anda menemui artikel dalam suapan Discover anda yang tidak menarik minat anda, anda boleh mengetik pada ikon menu di sebelah artikel yang dicadangkan dalam Chrome dan memilih untuk berhenti mengikuti topik dengan memilih ‘Tidak Berminat [Topic Name]’ pilihan.

Begitu juga, anda juga boleh menyekat tapak web yang anda tidak suka membaca daripada dipaparkan dalam suapan Discover anda. Untuk berbuat demikian, pilih ‘Jangan Tunjukkan Cerita daripada [Website Name]’ daripada menu pilihan dan anda tidak akan melihat artikel dari tapak web tertentu lagi.

Pilihan lain yang berguna untuk mengoptimumkan pengalaman Discover anda dalam Chrome ialah ‘Sembunyikan Kisah Ini’ untuk hanya menyembunyikan artikel daripada paparan anda dan ‘Laporkan Kandungan’ untuk melaporkan kandungan yang mengelirukan, ganas atau kebencian dalam suapan Discover anda.

Jika anda telah mendayakan ciri ‘Cadangan artikel’, anda sepatutnya telah mendayakan Discover secara automatik dalam penyemak imbas Chrome anda. Jika tidak, anda boleh mendayakannya secara manual daripada tetapan dalam penyemak imbas.

Untuk mendayakan Discover dalam Chrome, ketik pada ikon ‘Menu’ di sudut kanan bawah dalam penyemak imbas dan pilih ‘Tetapan’ daripada pilihan yang tersedia.

Kemudian, tatal ke bawah sedikit pada skrin Tetapan Chrome dan hidupkan suis togol di sebelah label ‘Discover’.

Kemudian, pergi ke halaman tab baharu dan anda akan menemui suapan Discover berdasarkan topik minat anda.

Jika pada bila-bila masa anda mendapati suapan Discover dalam Chrome mengganggu, anda juga boleh melumpuhkannya daripada tetapan Chrome.

Untuk melumpuhkan Discover dalam Chrome, pergi ke Tetapan Chrome, tatal ke bawah sedikit dan matikan suis togol label ‘Discover’ seterusnya.

Jika anda memilih untuk melumpuhkan Discover dalam Chrome, ketahui bahawa anda boleh mengaksesnya dari Apl Google pada bila-bila masa juga untuk iPhone dan Android. Anda tidak boleh mengakses Discover pada desktop anda kerana Google hanya membuatnya melalui pengalaman mudah alih dan oleh itu boleh diakses daripada peranti mudah alih sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *