Cara menggunakan Carian Spotlight dalam iOS 15 pada iPhone

Carian Spotlight ialah salah satu ciri iOS yang paling dipandang rendah. Ia mentakrifkan ‘pengalaman iPhone’ untuk saya. Walaupun iOS 15 mempunyai banyak ciri, seperti Pautan FaceTime, Siri Luar Talian dan Teks Langsung, salah satu penambahbaikan senyap yang Apple lakukan adalah pada Carian Spotlight. Ia kini lebih berkuasa dan boleh diakses.

Mari lihat cara menggunakan Carian Spotlight, ciri cemerlangnya dan cara ia membantu menjadikan hidup anda lebih mudah.

Secara lalai, Carian Spotlight didayakan pada iPhone anda. Anda boleh meleret ke bawah pada Skrin Utama anda untuk mengaksesnya.

Atas sebab tertentu, Apple tidak membenarkan anda melumpuhkan Carian Spotlight sama sekali. Walau bagaimanapun, anda boleh mengalih keluar cadangan Siri daripada Carian. Ini caranya;

Dalam iOS 15, anda boleh memasang terus apl daripada Carian Spotlight. Taip apl yang anda cari dalam bar carian dan tekan butang Dapatkan butang. Ciri ini berguna apabila anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke App Store dan memuat turun aplikasi.

Dalam versi iOS sebelumnya, tidak mungkin untuk menambahkan apl pada Skrin Utama. Kini, anda boleh menyeret apl daripada Carian Spotlight terus ke Skrin Utama tanpa pergi ke Pustaka Apl. Begitu juga, anda boleh menyahpasang terus apl daripada Carian Spotlight.

Salah satu peningkatan ketara dalam iOS 15 ialah Teks Langsung. Ciri ini mengekstrak teks daripada foto anda dan membantu anda menyalin, menampal dan mengambil tindakan berdasarkan teks yang terdapat dalam foto.

Carian Spotlight mengindeks keseluruhan teks dalam foto anda. Menggunakan ini, anda boleh mencari terus dalam foto daripada Carian Spotlight. Katakan anda ingin mencari foto, tetapi anda tidak ingat bila anda mengambil foto itu. Anda masih ingat beberapa perkataan yang disebut dalam foto itu.

Buka Carian Spotlight dan taip terus perkataan yang anda ingat, dan voila! Carian Spotlight memberikan anda foto yang sama. Ini berguna dalam banyak situasi.

iOS 15 juga membolehkan anda mengakses Carian Spotlight terus dari Skrin Kunci. Hanya leret ke bawah pada Skrin Kunci iPhone anda dan versi ‘terkunci’ Carian Spotlight muncul.

Ia tidak membenarkan pengguna menggunakan Carian sepenuhnya kerana iPhone belum dibuka kuncinya tetapi ia membolehkan anda melakukan tugas asas.

Anda boleh membuat panggilan dengan cepat, membuka apl dan juga menyemak fakta daripada Skrin Kunci anda. Walaupun ciri ini boleh mencetuskan banyak carian tidak sengaja, ia berguna.

Skrin kenalan telah mendapat muat semula UI sifar tanah kali ini. Ia memberikan hasil kontekstual seperti panggilan terakhir anda kepada kenalan itu dan mesej anda serta menunjukkan tindakan daripada apl lain.

Kini, anda akan mendapat pilihan terus untuk menghubungi orang itu melalui apl lain seperti menghantar mesej di WhatsApp. Carian Spotlight malah menunjukkan foto orang itu, jika ada, pada iPhone anda.

Selain itu, anda boleh menggunakan Apple Pay untuk membayar kenalan daripada Carian Spotlight secara terus. Mengetik pada $ simbol membawa anda ke apl Mesej pada iPhone. Anda kini boleh terus membayar kenalan menggunakan perkhidmatan Apple Pay.

Keputusan Filem dan Rancangan TV telah menjadi lebih kaya dalam iOS 15. Daripada Googling rancangan TV yang anda mahu tonton dan kemudian mencari perkhidmatan penstriman, anda boleh terus mencari rancangan itu dalam Carian Spotlight. IOS akan membawa anda ke halaman perkhidmatan penstriman.

Hasil carian juga memberikan anda Rotten Tomatoes dan rating IMDb. Bersama-sama dengan hasil tentang rancangan TV dan filem, anda boleh menyelami hasil carian untuk pelakon dan ahli krew lain.

Terima kasih kepada penggunaan cip teras Neural yang betul, Carian Spotlight kini menyediakan hasil imej untuk haiwan, tempat dan juga objek seperti novel, dsb. Cari perkara seperti “haiwan” atau “golden retriever” dalam Carian Spotlight dan jika anda foto mengandungi subjek yang serupa dengannya, ia akan ditunjukkan di bawah Foto Daripada Apl bahagian.

Tumpuan dalam iOS 15 menunjukkan tindakan untuk perniagaan pada hasil Peta. Selain membuat panggilan, mendapatkan arah dan menyemak masa, jika perniagaan menyokong Klip Apl, anda kini boleh mendapatkan pilihan untuk memasang Klip Apl untuk perniagaan tersebut dalam hasil Peta Carian Tumpuan.

Sebagai contoh, daripada Carian, anda mungkin digesa untuk membuka menu restoran, menempah meja, membuat janji temu, memesan bawa pulang, menyertai senarai menunggu, melihat masa tayangan, membayar tempat letak kereta, menyemak harga dan melakukan banyak lagi.

Memandangkan Carian Spotlight disepadukan ke dalam setiap bahagian ekosistem iOS sekarang, ia menjadikan keseluruhan sistem boleh dicari. Carian Spotlight dalam iOS 15 berfungsi sama seperti Spotlight Mac, dan ia menjadikan Carian Spotlight sebagai ‘Google’ telefon anda.

Anda boleh mencari dokumen dalam apl Fail, mencari mesej teks dalam bar carian, menyemak kalendar anda dan melakukan lebih banyak lagi dengan Spotlight.

Apple tidak membenarkan anda memadamkan sejarah Carian Spotlight. Jika anda mencari sesuatu yang membawa anda ke Safari, anda perlu mengalih keluar carian daripada Google. Begini cara anda boleh memadamkan Carian Google dan aktiviti lain pada iPhone.

Jika anda tidak mahu Carian Spotlight menunjukkan cadangan tertentu, berikut ialah cara untuk melumpuhkannya:

Apple pastinya telah mengambil langkah besar dalam Carian Spotlight dalam iOS 15. Ciri seperti carian Teks Langsung merupakan langkah besar dalam menjadikan Carian Spotlight lebih berguna, dan saya pasti sebaik sahaja anda mula menggunakan Carian Spotlight baharu, anda akan kagum dengan keupayaannya.

Adakah anda mempunyai satu lagi petua Carian Spotlight untuk kami? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Baca seterusnya:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *