Cara Menggunakan Berbilang Desktop dalam Windows

Berbilang desktop dalam Windows adalah salah satu ciri yang paling produktif tetapi kurang digunakan. Ia meningkatkan multitugas anda pada komputer riba/PC dengan menyusun semula semua aplikasi terbuka merentas desktop maya yang berasingan lagi bersambung. Ciri ini sudah ada dalam Windows 10 dan telah dipertingkatkan lagi dalam Windows 11. Mari kita periksa cara menyediakan berbilang desktop dan menggunakannya untuk memaksimumkan kefungsian dan produktiviti peranti anda.

Desktop Berbilang ialah desktop maya yang dipisahkan kepada banyak zon kerja individu atau “desktop”. Anda boleh membuat desktop berasingan khusus untuk pilihan aplikasi anda. Dalam Windows 10, ciri berbilang desktop boleh dilancarkan daripada ikon “pandangan tugas” kecil di sebelah menu Mula.

Ikon Task View dalam Windows 11 kelihatan sangat berbeza daripada Windows 10 kerana skema warna kelabu. Persamaan tidak berakhir di sana, kerana beberapa ciri tambahan telah dibina ke dalam Windows 11 Task View. Pastikan Paparan Tugasan “dihidupkan” dengan pergi ke “Pemperibadian -> Bar Tugas -> Item bar tugas -> Paparan tugas” untuk dapat berfungsi dengan berbilang desktop.

Dalam kedua-dua Windows 10 dan 11, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci Menang + Tab untuk melancarkan Task View dan mengakses berbilang desktop. Dengan cara ini anda boleh memastikan berbilang projek dan aplikasi yang tidak berkaitan berjalan di kawasan yang berasingan.

Daripada Pandangan Tugas dalam Windows 10 atau melalui pintasan papan kekunci yang tersedia, anda boleh melihat semua berbilang desktop yang dibuat. Anda boleh mencipta desktop baharu daripada tanda “+” dan menamakan semula semua desktop mengikut kehendak anda. Desktop maya baharu boleh dibuat pada bila-bila masa dengan menekan Menang + Ctrl + D. Untuk memasuki desktop yang terbuka, hanya klik di dalam, dan anda akan disambut oleh desktop yang berasingan dengan aplikasinya sendiri.

Anda boleh menutup mana-mana desktop yang terbuka menggunakan ikon “X” atau dengan menekan Menang + Ctrl + F4. Pintasan ini berguna untuk diingati dalam beberapa kes penggunaan yang diterangkan kemudian dalam tutorial ini.

Petua pro: jika anda menutup desktop, semua aplikasi terbukanya akan berhijrah ke desktop di sebelah kiri.

Adalah lebih baik untuk menamakan semula desktop berdasarkan tugas atau tujuan. Anda boleh menggunakan nama seperti “rumah”, “kerja” atau “hiburan.” Dalam Windows 10, anda tidak boleh menukar latar belakang mana-mana desktop individu, kerana kesemuanya mempunyai kertas dinding biasa. Ini adalah sesuatu yang anda akan dapati dalam Windows 11.

Untuk menavigasi dari satu desktop ke desktop yang lain, sangat berguna untuk mengingati pintasan papan kekunci: Menang+Ctrl + Kekunci Anak Panah Kiri atau Kanan. Menggunakan Anak Panah Kanan kekunci untuk mengalihkan satu desktop ke kanan. Menggunakan Anak panah kiri kunci dalam senario yang bertentangan. Menggunakan pintasan ini, anda boleh bergerak secara mendatar melalui desktop.

Mengklik ikon Task View dalam Windows 11 memaparkan desktop yang tersedia. Pintasan papan kekunci yang sama berfungsi di sini seperti dalam Windows 10, dengan Menang+Ctrl+D mencipta desktop baharu. Selain itu, anda boleh menutup mana-mana desktop yang terbuka menggunakan ikon “X” atau dengan menekanMenang+Ctrl+F4. menggunakan Menang+Ctrl + Kekunci Anak Panah Kiri atau Kanan akan membantu anda menatal antara berbilang desktop.

Terdapat ciri tambahan yang tersedia apabila menggunakan berbilang desktop dalam Windows 11. Anda boleh menukar latar belakang setiap desktop mengikut kertas dinding yang anda miliki, yang membezakan pelbagai desktop antara satu sama lain dan menjadikannya kelihatan jelas untuk akses pantas. Anda juga boleh bebas meletakkan semula desktop ke kiri dan kanan.

Untuk navigasi, anda boleh menggunakan Menang+Ctrl + Kekunci Anak Panah Kiri atau Kanan untuk bertukar antara berbilang tetingkap desktop.

Walaupun berbilang desktop dalam Windows adalah ciri pilihan, ia agak berguna dalam pelbagai senario yang diterangkan di bawah.

Adalah menyusahkan untuk mencuba dan menampung semua program yang berbeza pada satu bar tugas sahaja. Berbilang desktop membahagikan beban kerja, menghasilkan bar tugas yang kurang bersepah. Ia menawarkan lebih banyak ruang skrin, malah anda boleh melihat garis masa aktiviti apabila berbilang apl dibuka.

Objektif utama berbilang desktop dalam Windows adalah untuk memisahkan kerja dan kehidupan peribadi anda. Anda boleh mencipta seberapa banyak desktop yang anda mahukan dengan nama seperti “kerja”, “hiburan”, “rumah”, dll. Kemungkinannya tidak berkesudahan. Bayangkan menonton filem Netflix pada desktop “hiburan” dalam skrin penuh sambil bekerja pada Dokumen Word pada desktop “kerja”. Dengan berbilang desktop, anda tidak perlu risau lagi tentang meminimumkan pelbagai tetingkap.

Dalam senario lain, anda mungkin mahu berkongsi desktop anda melalui panggilan video Zoom. Para peserta akan dapat melihat semua item desktop anda dengan jelas. Panggilan sedemikian sering dirakam oleh orang lain. Daripada menunjukkan data peribadi anda kepada mereka, anda boleh menjalankan mesyuarat pada desktop “kerja” yang berasingan tanpa sebarang maklumat peribadi.

Salah satu penggunaan terbaik berbilang desktop adalah semasa pembentangan PowerPoint. Kadangkala semasa dalam mod penyampai, anda perlu keluar dari PowerPoint untuk berkongsi video atau menunjukkan demo pada penyemak imbas. Ini boleh memenatkan jika perlu dilakukan beberapa kali. Daripada menekan Esc pada setiap pintu keluar, penyampai boleh menggunakan berbilang desktop dan pintasan papan kekunci Menang+Ctrl + Kekunci Anak Panah Kiri atau Kanan untuk bertukar dengan mudah antara persembahan PowerPoint dan pelayar atau video.

Jika anda bekerja dengan berbilang apl yang memerlukan banyak ruang, seperti Dokumen Google, Word, Excel, Photoshop dan editor pengekodan kesemuanya pada masa yang sama, bertukar antara apl tersebut boleh membosankan. Daripada melakukan itu, anda boleh menggunakan berbilang desktop dengan mudah untuk kegunaan berasingan.

Kadangkala apabila aplikasi anda ranap dalam mod skrin penuh, ia boleh membekukan penuding tetikus dan Esc kunci tidak membantu anda keluar. Menggunakan pintasan berbilang desktop Menang+Ctrl + Kekunci Anak Panah Kiri atau Kanan boleh menukar anda daripada desktop yang ranap kepada desktop yang stabil. Sebaik sahaja anda keluar dari skrin beku, anda boleh menangani ranap sistem dengan mudah dengan menutup aplikasi yang tidak diperlukan.

Sama ada anda ingin menonton video atau bermain permainan, aktiviti rekreasi anda pada masa henti anda boleh mengganggu banyak fail dan program berkaitan kerja yang dibuka di sebelahnya. Tetapi dengan ciri berbilang desktop dalam Windows, anda boleh melarikan diri ke desktop yang bersih tanpa item lain.

Tiada had untuk bilangan desktop yang boleh anda buat. Mudah untuk menutup sebarang tetingkap desktop tambahan dengan pintasan papan kekunci Menang + Ctrl + F4.

Tidak. Anda boleh mencipta seberapa banyak berbilang desktop yang anda mahu tanpa menjejaskan prestasi. Aplikasi dan penggunaan RAM yang boleh menyebabkan masalah prestasi, tetapi berbilang desktop itu sendiri mempunyai kesan yang sangat kecil terhadap sumber sistem.

Untuk memadam semua desktop anda sekaligus, anda boleh memilih ikon, tahan butang Ctrl kekunci, pilih mana-mana ikon desktop tambahan, kemudian klik kanan diikuti dengan Padam kunci untuk memadam kesemuanya.

Apabila anda memulakan semula PC anda dengan berbilang desktop terbuka, semua persekitaran desktop dipulihkan selepas sistem dimulakan semula. Walau bagaimanapun, aplikasi akan ditutup, yang biasanya berlaku dengan permulaan semula sistem.

Untuk menentukan desktop sedia ada yang sedang anda gunakan, klik pada Task View dan cari baris di bawah desktop semasa.

Memandangkan anda telah mempelajari cara membuat berbilang desktop dalam Windows, lihat cara membahagikan skrin anda dalam Windows, yang merupakan satu lagi ciri produktiviti yang cantik. Anda juga boleh menggunakan ciri yang dipanggil Hot corners untuk meningkatkan produktiviti.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Sayak Boral ialah seorang penulis teknologi dengan lebih sebelas tahun pengalaman bekerja dalam industri yang berbeza termasuk semikonduktor, IoT, IT perusahaan, OSS/BSS telekomunikasi dan keselamatan rangkaian. Beliau telah menulis untuk MakeTechEasier mengenai pelbagai topik teknikal termasuk Windows, Android, Internet, Panduan Perkakasan, Penyemak Imbas, Alat Perisian dan Ulasan Produk.

helo,

terima kasih

Hai Mareg

Sudah ada tetapan lalai untuk bertukar antara desktop yang disusun bersebelahan. Ia (Win + Ctrl) + Kekunci Anak Panah Kiri atau Kanan.

Bagi soalan anda, ya, sudah tentu, anda boleh menukar pintasan papan kekunci dan menetapkan semula kekunci panas. Kami mempunyai artikel yang bagus tentang itu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *